Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Ενημερωτικό Σημείωμα για τη Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας (17.5.2021)

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Συνεδρίασε τη Δευτέρα (17.5.21) η ΕΕ της Ομοσπονδίας, σε συνέχεια και της συνάντησης που είχαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών με την ηγεσία της ΑΑΔΕ, που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των Κανονιστικών Πράξεων που αφορούν την διαδικασία εφαρμογής του προωθούμενου Μισθολογίου - Βαθμολογίου και τη συνδεδεμένη με αυτό αξιολόγηση.

Σημειώνουμε ότι στη σχετική συνάντηση με την ηγεσία της ΑΑΔΕ, η Ομοσπονδία επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί (όπως τουλάχιστον ειπώθηκε) επι των κανονιστικών, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής και των αποφάσεων αυτής.

Κατά τη συνεδρίαση της ΕΕ και εισηγητικά ειπώθηκε ότι…

  • Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδία δεσμεύτηκε να τοποθετηθεί γραπτώς μέχρι την Τετάρτη (ημέρα ολοκλήρωσης της υποτιθέμενης διαβούλευσης).
  • Έθεσε ζητήματα που αφορούν το χρόνο που απαιτείται προκειμένου ένα νέος υπάλληλος να μπορεί να διεκδικήσει θέση έμπειρου υπαλλήλου.
  • Ζητήθηκε να μειωθεί το ποσοστό του 90% για δύο συνεχή έτη, προκειμένου να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει αναβάθμιση περιγράμματος.
  • Οι εργαζόμενοι στα ΓΕΦ να μην είναι σε τόσο χαμηλό κλιμάκιο.

Η Διοίκηση της ΑΑΔΕ τόνισε χαρακτηριστικά (όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση) ότι…’’ δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον’’… ‘’ τα Περιγράμματα Θέσης είναι μια δυναμική διαδικασία’’… ‘’παρωχημένα Περιγράμματα θα καταργηθούν, προκειμένου οι υπάλληλοι να γίνουν (όπως μεταφέρθηκε ότι ειπώθηκε…) πιο χρήσιμοι’’ !!!

Επίσης, στη συνεδρίαση ακούστηκαν προτάσεις που αφορούσαν το βαθμό κατάταξης των διευθυντών οι οποίοι δεν κρίνονται ξανά ως διευθυντές ή τη δυνατότητα όσοι είναι σε χαμηλούς βαθμούς και έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα να μετακινηθούν σε άλλη θέση. Τέλος, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι σε αρκετά θέματα έχουν γίνει βελτιώσεις!!!!!!!

Η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών με την παρέμβασή της στη συνεδρίαση αναφέρθηκε στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί για τις υπηρεσίες μας το προωθούμενο Μισθολόγιο και η Αξιολόγηση, το τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον αλλά και την καθημερινότητα των υπαλλήλων, τις συνέπειες που θα έχει η μισθολογική πολυδιάσπαση, τις υπερεξουσίες της Διοίκησης, την κατάργηση βασικών αρχών που διέπουν τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση κλπ κλπ.

Η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών επεσήμανε ακόμα ότι η αλλαγή της δομής των υπηρεσιών στις δύο μεγάλες πόλεις (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τη δομή των υπηρεσιών στην περιφέρεια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εκεί συναδέλφους), καλώντας τις παρατάξεις να τοποθετηθούν για όλα αυτά. Ταυτόχρονα με συγκεκριμένες αναφορές σε σημεία των κανονιστικών πράξεων (διαδικασία χαρακτηρισμού κάποιου ως έμπειρου υπαλλήλου, πραγματικό ύψος αμοιβής των νεοεισερχόμενων συναδέλφων, διαδικασία αλλαγής Περιγράμματος Θέσης, τρόπος στελέχωσης θέσεων ειδικής βαρύτητας κλπ κλπ κλπ) αποδόμησε την προσπάθεια ορισμένων να υπερασπιστούν τις προωθούμενες αλλαγές.

Οι παρατάξεις που συγκροτούν το μπλοκ των δυνάμεων που με τον άλφα ή βήτα τρόπο υπερασπίζονται ή αποδέχονται τη λογική του Μισθολογίου περιορίστηκαν σε προτάσεις – παρεμβάσεις οι οποίες θα αποσταλούν στη Διοίκηση και οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ακουμπάνε το ουσιαστικό περιεχόμενο του Μισθολογίου και της Αξιολόγησης, ενώ αίσθηση προκάλεσε η άποψη που διατυπώθηκε απ’ την παράταξη της ΣΑΣ, η οποία αναφερόμενη στο περιεχόμενο των κανονιστικών, μίλησε για ασυνέπεια της Διοίκησης σε σχέση με όσα είχε υποσχεθεί…!!!

Διαπίστωση η οποία όμως δεν αρκεί για να απαντήσει στις ευθύνες όσων εδώ και καιρό (με κύρια ευθύνη των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) σέρνουν τον κλάδο στην αποδοχή του συγκεκριμένου Μισθολογίου και στο γεγονός ότι σε αυτή την αφερέγγυα Διοίκηση (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν) εκχωρείται εν λευκώ το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων. Διαπίστωση η οποία ακόμα και τώρα δεν συνδυάζεται με επαναδιατύπωση της θέσης τους απέναντι στην ουσία του προωθούμενου μισθολογίου και της συνδεδεμένης με αυτό αξιολόγησης. Άλλωστε για να είμαστε αντικειμενικοί, οι προθέσεις της Διοίκησης είναι ξεκάθαρες και με σαφήνεια διατυπωμένες εδώ και καιρό. Το ‘’περιτύλιγμα’’ ήταν το αντικείμενο και των… διαβουλεύσεων και δυστυχώς για ορισμένους, ακόμα και αυτό η Διοίκηση τους το τσαλάκωσε.

Επίσης, όσον αφορά την Απεργία – Αποχή απ’ την αξιολόγηση, η ΑΚΕ επανάφερε το γεγονός ότι είναι απαράδεκτο η Ομοσπονδία να μιλάει για Αποχή μόνο για… όποιον θεωρεί ότι θίγεται. Ότι η απόφαση που ψηφίστηκε στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο (απ’ τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και της ΣΑΣ) είναι πρωτόγνωρη, μεταφέρει την ευθύνη στον κάθε συνάδελφο, αφήνει εκτεθειμένους συναδέλφους και εν τέλει οδηγεί στην απόλυτη απαξίωση μια μορφή κινητοποίησης την οποία είχε στηρίξει το 90% των εργαζομένων. Η ΑΚΕ διατύπωσε ευθέως το ερώτημα προς όσους στήριξαν τη συγκεκριμένη απόφαση, για το αν θεωρούν (με βάση και τη δική τους ανάλυση) ότι υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι θίγονται απ’ το προωθούμενο Μισθολόγιο - Βαθμολόγιο και αν αυτή η απόφαση τους προστατεύει ή απλά τους πετάει το μπαλάκι; 

Στην έντονη κριτική η Ηγεσία της Ομοσπονδίας απάντησε ότι θα προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες (υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου) διαδυκτιακή ενημέρωση, από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις και να αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα του Μισθολογίου… !!!!

Έντονη, επίσης, κριτική και αποδόμηση, επι των σημείων, των κανονιστικών άσκησαν και οι παρατάξεις ΑΣΚΙ και ΔΑΣ.

Εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Υπήρξε ενημέρωση για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για τα υπηρεσιακά Συμβούλια (24.6.21) η οποία, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, πρόκειται να γίνει με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Για το ζήτημα επισημάνθηκε η Ομόφωνη απόφαση της ΑΔΕΔΥ, αλλά και των άλλων Ομοσπονδιών του Δημοσίου, να μην νομιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και να απέχουν απ τις εκλογές. Απόφαση η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν λάβουμε υπόψιν τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα εργασιακά ζητήματα και τα Συνδικαλιστικά Δικαιώματα.

Παρ’ όλα αυτά, τόσο στη χθεσινή συνεδρίαση, όσο και στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΑΣ, δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στη διαδικασία των εκλογών, ανεξάρτητα μάλιστα απ’ την όποια απόφαση ληφθεί. Δείγμα και αυτό του σεβασμού των Συλλογικών Διαδικασιών, αλλά κυρίως του ρόλου που έχουν αναλάβει εντός του Συνδικαλιστικού Κινήματος, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη μάλιστα περίοδο.

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών