Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Ενημερωτικό Σημείωμα για τη συνάντηση του Συλλόγου Αττικής με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Την Τετάρτη 8.7.20 κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δ.Σ. του Συλλόγου και έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης τις ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ και τα ΜΕΤΡΑ που θα πρέπει να λάβει ο Σύλλογος για την προστασία των συναδέλφων στις υπηρεσίες μας και ειδικά στις υπό συγχώνευση Δ.Ο.Υ., όπου η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι εκτός ελέγχου, προέκυψε ραντεβού (για την ίδια ημέρα !!!) με το Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιλής δεν είχε ανταποκριθεί σε σχετικά αιτήματα του Συλλόγου εδώ και πολλούς μήνες.

Στη συνάντηση εκτός του κ. Πιτσιλή, εκ μέρους της ΑΑΔΕ παρέστησαν ο κ. Σαΐτης, ο κ. Καββαδάς, ο κ. Θεοδώρου και η κ. Γιώτη.

Εκ μέρους του Συλλόγου αποτυπώθηκε η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες μας, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν και ανταποκρίθηκαν οι εργαζόμενοι την πρώτη περίοδο της πανδημίας, τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στις εφορίες (βλ. τμήμα κεφαλαίου, ΕΝΦΙΑ κλπ.), το επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, τους Η/Υ που δεν ανταποκρίνονται σε στοιχειώδης ανάγκες, την έλλειψη προσωπικού, τις αποφάσεις της Διοίκησης που σε πλήθος περιπτώσεων, αντί να λύνουν… μεγεθύνουν τα προβλήματα κλπ.

Υπήρξε επίσης αναλυτική αποτύπωση των καταστάσεων που βιώνουν οι εργαζόμενοι (αλλά και οι φορολογούμενοι) στις υπηρεσίες μας, τις συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής που οι αρμόδιες υπηρεσίες προτείνουν και επιβάλλουν, τα επικίνδυνα κτίρια στα οποία στεγάζονται οι υπηρεσίες μας, το κλίμα απαξίωσης που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι, την έλλειψη σεβασμού της Διοίκησης απέναντί τους κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά και περιγραφή έγινε στις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις προ ημερών συγχωνευμένες Εφορίες της ΙΓ Αθηνών και του Χολαργού.

Επιπλέον και πέραν των παραπάνω…

Ως ΑΚΕ επιμείναμε προς το ΔΙΟΙΚΗΤΗ να μας αποτυπώσει τα σχέδια της Διοίκησης για τις υπηρεσίες μας, να μας εξηγήσει για ποιο λόγο εφορίες που προορίζονταν για Α’ Τάξης… και οι οποίες εμφανίζονταν ως παράδειγμα ‘’αναβάθμισης και ισχυροποίησης των Δ.Ο.Υ.’’, έκλεισαν σε 2 ημέρες κλπ. Επιμείναμε στην ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ο οποίος όμως προϋποθέτει τη ειλικρινή στάση της Διοίκησης και την αποτύπωση των προθέσεων και των σχεδίων της.

Εκτός αυτών… τέθηκαν ζητήματα στέγασης των εφοριών, καταβολής υπερωριών (ιδιαίτερα για το τέλος του 2019) κλπ.

Απ την πλευρά της η Διοίκηση…

Για το ζήτημα των συγχωνεύσεων

Απάντησε ότι οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, αλλάζουν και τα σχέδια της Διοίκησης (!!!), δεν έδωσε εξηγήσεις για το πώς μια Δ.Ο.Υ προς αναβάθμιση κατέληξε να κλείνει μέσα σε δύο ημέρες, ενώ στο αίτημα να μας ενημερώσει για τα σχέδια και τις προθέσεις της Διοίκησης… το αρνήθηκε με τη δικαιολογία, ότι δεν έχουν εικόνα των σχεδίων (!!!). Όσον αφορά την επιλογή της ημερομηνίας συγχώνευση του Γαλατσίου και του Χαλανδρίου, ειπώθηκε απ' τη Διοίκηση ότι αυτό έγινε και με βάση τις ημερομηνίες που εξυπηρετούσαν το… TAXIS.

Για της συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής

Τόσο ο Διοικητής όσο και παριστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες αμφισβήτησαν την οξύτητα των προβλημάτων που περιγράψαμε, δήλωσαν ότι οι… όποιες δυσλειτουργίες θα είναι παρωδικές, ότι έχουν σταλεί στις Δ.Ο.Υ. τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα (Plexi Glass, αντισηπτικά και 5 υφασμάτινες μάσκες για κάθε υπάλληλο - ;;;-). Στην αναφορά μας δε…. ότι ο Σύλλογος έχει αποφασίσει και θα απευθυνθεί με εξώδικο τόσο στη Διοίκηση όσο και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΣΕΠΕ, ΕΟΔΥ κλπ.), καλώντας τες να διαπιστώσουν την ύπαρξη των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας, η δυσφορία της Διοίκησης ήταν έντονη… (κάτι που μάλλον δε συνάδει με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα).

Για τα κτίρια

Για το κτίριο της Α Αθηνών, αναφέρθηκε ότι η συγκεκριμένη εφορία θα μετακινηθεί σε άλλο κτίριο, όταν βρεθεί ενοικιαστής για το κτίριο που στεγάζεται σήμερα η εφορία. Με άλλα λόγια… αν δεν βρεθεί ‘’πελάτης’’ για το συγκεκριμένο κτίριο, το οποία ανήκει στα 28 ακίνητα του Δημοσίου που δόθηκαν σε τράπεζες με την υποχρέωση του Δημοσίου να τα ενοικιάζει για 20 χρόνια, δεν θα μετακινηθεί η Δ.Ο.Υ.

Για το κτίριο της ΙΓ Αθηνών, υπήρξε η ενημέρωση ότι οι μέχρι τώρα διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι, αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να συμπληρωθεί ένα συγκεκριμένος αριθμός ‘’άγονων’’ διαγωνισμών και στη συνέχεια, εφόσον αλλάξουν οι όροι, και αυξηθεί το ποσό ανά τετραγωνικό που θα διαθέτει η ΑΑΔΕ, ίσως… βρεθεί κτίριο.

Οργανωτικό Μοντέλο

Ο Διοικητής ανέφερε ότι το μοντέλο των υπηρεσιών δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα αναβάθμισης και ότι… αναπτύσσονται συνεργασίες όπως αυτή με τα ΚΕΠ, τα οποία σύντομα θα εμπλέκονται για μια σειρά εργασιών, όπως για π.χ. στην έκδοση του ΑΦΜ!!!!

Για τους επιθεωρητές και τους ελέγχους στις εφορίες

Αναφερόμενος ο Διοικητής στους επιθεωρητές και τους ελέγχους που γίνονται στις υπηρεσίες, το παρουσίασε ως μια διαδικασία (το να βρίσκεται δηλαδή ένας επιθεωρητής σε κάθε ΔΟY), η οποία γίνεται προκειμένου να μην ισχυρίζεται η κοινωνία ότι οι εργαζόμενοι στις εφορίες δεν κάνουν καλά της δουλειά τους!!!!

Για τις υπερωρίες

Για τις απλήρωτες υπερωρίες (που εκτός των άλλων εμπεριέχονται και αυτές του τέλους του 2019) η Διοίκηση ανέφερε και επέμενε ότι στις περισσότερες υπηρεσίες έχουν καταβληθεί (!!!) και ότι αν κάπου αυτό δεν έχει γίνει, αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των εκεί Διευθυντών, οι οποίοι έχουν τα κoνδύλια, αλλά δεν τα απορροφούν… Στην άποψη που διατυπώσαμε ότι οι όποιες υπερωρίες (πέραν του προαιρετικού χαρακτήρα που πρέπει να έχουν και το ανάλογο ύψος αμοιβής τους) πρέπει να καταγράφονται στο σύνολό τους και να γίνεται εκκαθάριση και πληρωμή τον επόμενο μήνα πραγματοποίησής τους (και να μην αποτελούν πεδίο ‘’διαχείρισης’’ του εκάστοτε διευθυντή), η Διοίκηση το χαρακτήρισε ως λογικό αίτημα, το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο!!!

Ελλείψεις στις υπηρεσίες

Για όλα τα θέματα που αφορούν ελλείψεις αναλώσιμων και υλικών στις υπηρεσίες, η Διοίκηση ανέφερε ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των Διατακτών… Στο ερώτημα (αν δεχτούμε ότι αυτό ισχύει) του ποιος έχει την ευθύνη για το συγκεκριμένο μοντέλο και τη λειτουργία των διατακτών… δεν υπήρξε απάντηση.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Διαρκής ήταν η αναφορά τόσο του Διοικητή, όσο και των υπηρεσιακών παραγόντων σε…’’γραφειοκρατικές αγκυλώσεις’’ που δεν επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που εμφανίζονται. Το γιατί αυτές δεν αντιμετωπίζονται, το ποιος έχει την ευθύνη και το πώς τελικά αξιολογείται η αποτελεσματικότητα της Διοίκησης απέναντι σε αυτές τις ‘’αγκυλώσεις’’… είναι ένα ακόμα αναπάντητο ερώτημα.

Η/Υ

Ο Διοικητής αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα απόκτησης 10.000 καινούργιων Η/Υ, εξέφρασε… παράπονα ότι δεν αναδεικνύεται το έργο που κάνει σ’ αυτό τον τομέα η ΑΑΔΕ, κάνοντας μάλιστα αναφορά σε κάποιους που… γράφουν πολλά άρθρα (απευθυνόμενος προφανώς στην ΑΚΕ), αλλά δεν βρίσκουν… χώρο να αναδείξουν το μεταρρυθμιστικό έργο της Διοίκησης!!! Στο ερώτημα (που ακολούθησε τη… δέσμευση ότι θα αναδείξουμε τις προθέσεις της διοίκησης) πότε αυτοί οι υπολογιστές θα φτάσουν στις υπηρεσίες μας, κατατέθηκε η αδυναμία να προσδιοριστεί χρονικά.

Για την κατάσταση στα τμήματα Κεφαλαίου κλπ.

Η θέση της Διοίκησης ήταν ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο… τραγική όπως παρουσιάζεται, ότι πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο και ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν πλέον να εργάζονται με αυτό τον τρόπο. Στην επισήμανση ότι είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της εξυπηρέτησης του πολίτη χωρίς την παρουσία του στην εφορία, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν τα μέσα, καθώς και το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση παράγει περισσότερα γραφειοκρατία και προβλήματα, η θέση της Διοίκησης ήταν ότι αυτοί δεν έχουν την ίδια εικόνα και ότι οι υπάλληλοι θα πρέπει να μάθουν να δουλεύουν με αυτό τον τρόπο!!!

Για τα Ελεγκτικά κέντρα

Ο Διοικητής τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος σε 20 σημεία στην Αττική, ανέφερε ότι ο μέσος όρος των ελεγκτών σε κάθε Δ.Ο.Υ. είναι 7 με 8 ελεγκτές (????) και ότι αυτό δεν επιτρέπει την εξειδίκευση σε αντικείμενα ή τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των σχεδιασμών του δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να πει κάτι συγκεκριμένο, ενώ στη θέση του Συλλόγου για ύπαρξη ισχυρών εφοριών, με το σύνολο των αντικειμένων, επαρκώς στελεχωμένες και προσανατολισμένες στο ελεγκτικό αντικείμενο, η απάντηση ήταν αρνητική…

Μισθολογικά κλπ.

Στην προσπάθεια ΑΚΕ να θέσει στο τραπέζι και τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο και σχετίζονται με τα μισθολογικά, τους Νέους Συναδέλφους, την αξιολόγηση κλπ., η απάντηση του ΔΙΟΙΚΗΤΗ (με τη συναίνεση δυστυχώς και εκπροσώπων του Συλλόγου) ήταν ότι αυτά ‘’είναι θέματα τα οποία συζητάω με την Ομοσπονδία’’.

Το μόνο που ανέφερε μετά την επιμονή της ΑΚΕ ήταν ουσιαστικά η επιβεβαίωση του Σταϊκουρα, ότι βρισκόμαστε προ των πυλών του Μισθολογίου της ΑΑΔΕ, δεν δέχτηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία επι αυτού, και το μόνο που ανέφερε ήταν ότι απ' την πλευρά του, δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν μειώσεις. Στην επισήμανση - ερώτηση αν αυτό αποτελεί μετατόπιση απ την παλαιότερα διατυπωμένη άποψη ότι ‘’δεν θα υπάρχουν μειώσεις’’, ο Διοικητής επέμενε ότι δική του εισήγηση και θέση είναι να μην υπάρξουν, αλλά για αυτά αποφασίζει ο υπουργός, τονίζοντας επίσης ότι ‘’ούτε απ’ την πολιτική ηγεσία έχει εκφραστεί η διάθεση για μειώσεις’’.

Καταγγελία για την ημέρα της απεργίας

Τέλος, ο Σύλλογος κατήγγειλε παρουσία του Συνόλου της ηγεσίας της ΑΑΔΕ, τα φαινόμενα παρεμβάσεων και άσκησης πιέσεων προς συναδέλφους, την ημέρα της απεργίας, προκειμένου να βρεθούν στις υπηρεσίες και να ασκήσουν καθήκοντα που σχετίζονταν με τις μεταστεγάσεις των εφοριών. Καταγγελίες οι οποίες αμφισβητήθηκαν από την ηγεσία, η οποία προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι...

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε το Ενημερωικό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.