Σάββατο
27 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Ουρές πολιτών στις ΔΟΥ και έλλειψη μέτρων προστασίας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Στο πλαίσιο της από 01.04.2020 έναρξης διαδικασίας των αιτήσεων στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την χορήγηση επιδόματος 800 Ευρώ των εργαζομένων πληττόμενων επιχειρήσεων των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβασή τους εγασίας, έχουν υποχρεωθεί εργαζόμενοι των Δ.Ο.Υ. να δέχονται το κοινό δια ζώσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ώστε να χορηγείται στους πολίτες κλειδάριθμος προκειμένου να αποκτηθούν κωδικοί TAXISNET που θα τους επιτρέπουν την είσοδο στο παραπάνω σύστημα.

Ήδη, λόγω της τεράστιας ζήτησης κλειδαρίθμων μεγάλες ουρές πολιτών σχηματίζονται έξω από τις Δ.Ο.Υ., δημιουργώντας συνθήκες υγειονομικής βόμβας. Όλα αυτά, προκειμένου να γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας αυτών που θα αιτηθούν το επίμαχο επίδομα, την ίδια ώρα που η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φαξ μέσω των οποίων, πέραν των άλλων εγγράφων, ο πολίτης θα μπορούσε να αποστέλει και το πρωτοκολημμένο έγγραφο από το «ΕΡΓΑΝΗ» του εργοδότη του, από το οποίο προκύπτει η εργασία του στους πληττόμενους εργοδότες.

Προφανώς η Πολιτεία αδιαφορεί για την υγεία των εργαζομένων και του λοιπού πληθυσμού από τον κίνδυνο διασποράς της πανδημίας, αγαθά τα οποία θυσιάζει… προτάσσοντας το αγαθό της προστασίας της ασφάλειας των συναλλαγών του Δημοσίου από τυχόν επιτηδείους και μάλιστα… ως εξαιρετικά επείγουσα περίπτωση άρσης των μέτρων προστασίας. Το κόστος όμως αυτής της επιλογής, καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες που σπεύδουν να εξυπηρετηθούν μέσω μιας διαδικασίας που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Καλείται λοιπόν η ηγεσία της ΑΑΔΕ να λάβει ΑΜΕΣΑ μέτρα προστασίας των υπαλλήλων από την έκθεσή τους στο ευρύ κοινό και να επιβάλλει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο δε έλεγχος της ταυτοπροσωπίας των αιτούντων είναι έργο που κάλιστα μπορεί να επωμιστεί η πολιτεία, με διαδικασίες ηλεκτρονικής διασταύρωσης, μέσω του ίδιου του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή άλλων διαθέσιμων συστημάτων και όχι να θέτει σε ΑΜΕΣΟ κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων και έμμεσα όλου του πληθυσμού από την διασπορά της πανδημίας.  

Τέλος, σε κάθε περίπτωση η διοίκηση οφείλει να ενημερώνει τις υπηρεσίες για τις απαιτούμενες διαδικασίες ΕΓΓΡΑΦΩΣ, προκειμένου να αναλαμβάνει και τις ευθύνες για τις όποιες συνέπειες – αποτελέσματα των εντολών που δίνονται. Οι προφορικές – τηλεφωνικές εντολές υποκρύπτουν προβληματικές καταστάσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές…

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών