Σάββατο
27 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Ενημερωτικό Σημείωμα για τη Γενική Συνέλευση της Αθήνας

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19.11.2019 η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων.

Η συνέλευση χαρακτηρίστηκε απ’ τη μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον των συναδέλφων, σε σχέση φυσικά με προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες.

Τα θέματα που εύλογα κυριάρχησαν στη συνέλευση ήταν αυτά της προωθούμενης αξιολόγησης, των συνθήκων που επικρατούν στις υπηρεσίες μας, της εισόδου των Ελεγκτικών Εταιρειών, το κλείσιμο υπηρεσιών αλλά και οι διεκδικήσεις που θα πρέπει να προβάλει ο κλάδος για Εργασιακά και Οικονομικά θέματα.

Χαρακτηριστικό της Συνέλευσης ήταν το ενωτικό κλίμα που υπήρξε, αναφορικά με τα θέματα της αξιολόγησης (με ελάχιστες διαφοροποιήσεις) και η διάχυτη απαίτηση των συναδέλφων να συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα ο αγώνας κατά της προωθούμενης αξιολόγησης. Εικόνα η οποία δεσμεύει το σύνολο των παρατάξεων (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) να συνεχίσουν την προσπάθεια, χωρίς περιθώρια δεύτερων σκέψεων.

Στη συνέλευση υπήρξε επίσης, για πρώτη φορά τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία με τοποθέτησή της εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στον αγώνα που δίνει ο κλάδος μας.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων…

Η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών (ΑΚΕ):

  • Ανέδειξε τη μεγάλη σημασία που έχει η σχεδόν καθολική συμμετοχή στην Απεργία - Αποχή και την ανάγκη να υπερασπιστούμε αυτή την επιτυχία αλλά και να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν. Επιτυχία η οποία οφείλεται τόσο στη βιαιότητα αυτών που προωθούνται (τα οποία αντιλαμβάνεται πλέον το σύνολο των συναδέλφων), όσο και στο μήνυμα ενότητας που εξέπεμπαν τα συνδικαλιστικά μας όργανα.
  • Επισήμανε ότι η επιτυχία αυτή αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς, για μια ουσιαστική και εποικοδομητική αυτοκριτική για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν τα συνδικαλιστικά μας όργανα το προηγούμενο διάστημα. Για το αν τελικά το πρόβλημα είναι οι συνάδελφοι που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (όπως με ευκολία λέγετε συχνά) ή το πρόβλημα βρίσκεται στα σωματεία μας που δεν εμπνέουν, δεν προετοιμάζουν ή και πολλές φορές υπονομεύουν κινητοποιήσεις που τα ίδια εξαγγέλλουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Απεργία – Αποχή για τα Περιγράμματα Θέσης πριν 1,5 περίπου χρόνο).
  • Ανέδειξε την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στις Υπηρεσίες μας, μίλησε για τα όλο και αυξανόμενα φαινόμενα αυταρχισμού, για την είσοδο των Ελεγκτικών και το ΚΕΟΦ (για το οποίο η Ομοσπονδία δεν έχει πάρει ακόμα θέση), για την ανοχή αν όχι τη συμφωνία που τυγχάνουν τα σχέδια για κλείσιμο εφοριών κλπ.
  • Τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων για την Αξιολόγηση (μιας και ακόμα δεν έχει τελειώσει η υπόθεση) και ταυτόχρονα την ανάγκη ανάδειξης και διεκδίκηση Εργασιακών και Μισθολογικών αιτημάτων, την άμεση αντιμετώπιση της Μισθολογικής διαφοροποίησης των νέων συναδέλφων, την αποτροπή με κάθε τρόπο της ιδιωτικοποίησης αντικειμένων και της εισόδου των ελεγκτικών, τη στήριξη του έργου της Φορολογικής Ακαδημίας κλπ.
  • Τέλος, η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών (ΑΚΕ) τόνισε την ανάγκη οικοδόμησης ενός νέου μοντέλου Συνδικαλισμού, που θα χαρακτηρίζεται απ’ τη συμμετοχή των συναδέλφων, μακριά απ’ τις λογικές της ανάθεσης, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (που αλλάζει κουστούμια ταυτόχρονα με τις κυβερνητικές εναλλαγές), μακριά από αντιλήψεις και πρακτικές που αντιμετωπίζουν τα σωματεία μας ως το απαραίτητο…. ‘’αγροτικό’’ για την ικανοποίηση προσωπικών, πολιτικών ή άλλων φιλοδοξιών.

ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ…

Τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης της Απεργίας – Αποχής απ’ την αξιολόγηση, αναφέρθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις με λεπτομέρειες σε πτυχές του σχεδίου αξιολόγησης, περιέγραψαν γεγονότα και το περιεχόμενο συναντήσεων της προηγούμενης περιόδου, άσκησαν έντονη κριτική στην Ηγεσία της ΑΑΔΕ, ενώ απέφυγαν (ιδιαίτερα η ΔΑΚΕ) οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις υπηρεσίες μας, λέγοντας για παράδειγμα ότι εκκρεμεί ένα ραντεβού με τον Υπουργό Οικονομικών, το οποίο όμως για κάποιο λόγο δεν γίνεται εδώ και πέντε σχεδόν μήνες. Τέλος δεσμεύτηκαν να κινητοποιηθούν για τη διεκδίκηση εργασιακών και οικονομικών αιτημάτων, ενώ τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος των νεοεισερχόμενων συναδέλφων για μισθολογική εξομοίωση

ΔΑΣ

Η ΔΑΣ άσκησε κριτική στην Ομοσπονδία για τη μη ουσιαστική στήριξη των κινητοποιήσεων που γίνονται για θέματα που δεν εμπίπτουν στα στενά κλαδικά ζητήματα, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία δεν προωθεί με αποφασιστικότητα την πρόταση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα, ενώ υπερασπίστηκε τον αγώνα κατά της αξιολόγησης και τη συνέχιση της Απεργίας – Αποχής.

3 Ε, ΟΡΑΜΑ & ΑΣΚΙ…

Τάχθηκαν, με επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, εντός του γενικού πλαισίου και των διεκδικήσεων του κλάδου, ασκώντας κριτική σε επιμέρους πτυχές της λειτουργίας της Ομοσπονδίας.

Ανεξάρτητα Σχήματα (ΣΑΣ)…

Η ΣΑΣ άσκησε έντονη κριτική στην Ομοσπονδία για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Πολιτιστικού Τμήματος, τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος των νέων συναδέλφων, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της αξιολόγησης υπήρξε σαφής διαφοροποίηση τόσο από τις θέσεις όλων των άλλων παρατάξεων (όπως αυτές διατυπώθηκαν στη Συνέλευση) όσο και απ’ τις αποφάσεις και τη μέχρι τώρα τακτική της Ομοσπονδίας.

Τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης των 360Ο, χαρακτήρισε κουτσουρεμένη αυτή που προωθεί ο Πιτσιλής, ενώ επικαλέστηκε και αντίστοιχη θέση των ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ στο προ διετίας Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Για την ‘’οριζόντια’’ μάλιστα αξιολόγηση και διαφοροποιούμενος ο εκπρόσωπος της ΣΑΣ, απ’ την ομόφωνη θέση της Ομοσπονδίας περί προωθούμενου κανιβαλισμού, τόνισε χαρακτηριστικά …

λέτε σε συναδέλφους ότι η οριζόντια αξιολόγηση θα οδηγήσει στην ανθρωποφαγία, θα ρωτήσω μόνο ένα πράγμα όλους σας, προτιμάτε να αξιολογηθούμε μόνο από ένα άτομο (π.χ. τον προϊστάμενο) είτε υπάρχουν καλές είτε κακές σχέσεις με αυτόν; και όχι από πολλά άτομα στο τμήμα σας από τους συναδέλφους σας, όπου τότε ο βαθμός της αξιολόγησης θα είναι ο μέσος όρος όλων των βαθμολογιών; Γιατί π.χ. εάν τυχόν εγώ (λέω) είμαι ο προϊστάμενος και βαθμολογήσω όλους εσάς τώρα και κάποιους μισώ ή για κάποιους πιστεύω ότι δεν αξίζουν, θα κρέμεστε από τη δική μου απόφαση όλοι σας; Σκεφτείτε λίγο τί είναι αυτό που θέλουμε;’’

Ταυτόχρονα… καμιά αναφορά στο ότι η αξιολόγηση συνδέεται με την παραμονή ή όχι στο Περίγραμμα, καμιά αναφορά στη σύνδεση περιγραμμάτων με διαφορετικούς μισθούς, καμιά αναφορά συνολικά για το μοντέλο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, καμιά αναφορά στην ηγεσία της ΑΑΔΕ και την πολιτική ηγεσία.

Προσωπική Διαφορά

Στη συνέλευση πήραν το λόγο εκπρόσωποι του Συντονιστικού των νεοεισερχόμενων συναδέλφων οι οποίοι περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν, ζήτησαν τη στήριξη του συνόλου των συναδέλφων στο δίκαιο αίτημά τους και τόνισαν ότι το πρόβλημα της μισθολογικής διαφοροποίησης δεν είναι δικό τους ζήτημα, αλλά είναι πρόβλημα όλου του κλάδου. Στη συνέχεια κατέθεσαν ψήφισμα το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό και το οποία καλεί την ομοσπονδία σε κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Δείτε το σχετικό Ψήφισμα – Απόφαση για την Προσωπική Διαφορά

 

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης

Στο τέλος της διαδικασίας ψηφίστηκε το παρακάτω κείμενο, ως απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Δείτε τη σχετική Απόφαση