Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Γ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕ-ΔΟΥ ΣΤΙΣ 18.2.16

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Στις 18/02/2016 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, στην Αθήνα, το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ., το οποίο μεταξύ των θεμάτων που είχε να συζητήσει και να λάβει αποφάσεις ήταν το προσχέδιο της κυβέρνησης για το «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ» και το νομοσχέδιο του υπουργού Διοικητικής μεταρρύθμισης για τη Δημόσια Διοίκηση.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης περίσσεψαν από μέρους των άλλων παρατάξεων (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΕΣΕΕ, ΣΑΣ,) οι καταγγελίες κατά του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό και για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΟΙΚ. (βλ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ) να στήσει κομματικό κράτος στο Υπουργείο Οικονομικών, επειδή, με απόφαση του αναπληρωτή ΓΓΔΕ, προκηρύχθηκε η πλήρωση κενών θέσεων ευθύνης κεντρικών υπηρεσιών με τη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της πρώην ΓΓΔΕ κ. Σαββαῒδου, όπως τροποποιήθηκε με σχετική απόφαση του αναπληρωτή ΓΓΔΕ, σύμφωνα με την οποία η επιλογή θα γίνει κατ' ευθείαν από το ΓΓΔΕ, χωρίς να προηγηθεί η επιλογή από το ειδικό συμβούλιο.

Η ΑΣΚΙ τοποθετήθηκε συγκεκριμένα στα παραπάνω θέματα, εκτιμώντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό δεν οδηγεί στην πραγματική αντιμετώπιση του προβλήματος, αντίθετα οδηγεί σε παραπέρα περικοπές των καταβαλλομένων και δραματική μείωση των μελλοντικών συντάξεων, ενώ παράλληλα δεν προβλέπει την αποκατάσταση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που καταληστεύτηκαν από το «αμαρτωλό» PSI, τα δομημένα ομόλογα και γενικά από τις πολιτικές διασπάθισης που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ).

Σχετικά με το νομοσχέδιο Βερναρδάκη, για τη Δ.Δ., αφού επισημάναμε τα αρνητικά του σημεία (υπερπριμοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και των αποφοίτων της ΕΣΔΔ, αξιολόγηση σε συνάρτηση με τη στοχοθεσία κλπ), σταθήκαμε και στα σημεία που κινούνται σε θετική κατεύθυνση και απαντούν σε συγκεκριμένα ζητήματα, που αφορούν την αξιολόγηση και επιλογή στις θέσεις ευθύνης (π.χ. αποσύνδεση βαθμού από το μισθό, δυνατότητα των συναδέλφων της ΤΕ κατηγορίας να επιλέγονται σε θέσεις τμηματαρχών και διευθυντών, δυνατότητα των συναδέλφων, που δεν είχαν μέχρι τώρα επιλεγεί σε θέση τμηματάρχη ή διευθυντή, να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις διευθυντή, υποδιευθυντή ή Γεν. διευθυντή κ.ά.) και προτείναμε το πάγωμα των σχετικών προκηρύξεων και την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου, ο οποίος πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστεί και στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ.

Και για τα δύο θέματα καταθέσαμε για ψήφιση συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε το Σ.Κ. του κλάδου μας να είναι εξοπλισμένο με συγκεκριμένες θέσεις για διεκδίκηση και να μη ψάχνει κάθε φορά, ανάλογα με τη συγκυρία, να επεξεργάζεται περιστασιακά θέσεις.

Οι λαλίστατες κατά τα άλλα παρατάξεις (πλην της ΔΑΣ, η οποία κατέθεσε χωριστή πρόταση για το ασφαλιστικό), όχι μόνο δεν κατέθεσαν κάποια πρόταση για τα παραπάνω θέματα, αλλά καταψήφισαν τις προτάσεις που καταθέσαμε, ακριβώς για να μπορούν να «ψαρεύουν» σε θολά νερά, να δημαγωγούν ανέξοδα, κρύβοντας την αλήθεια από τους εργαζόμενους.

Γιατί, όμως, δεν ψήφισαν την πρόταση για «πάγωμα» της διαδικασίας για την κάλυψη των κενών θέσεων και την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για τη Δ.Δ.;

Γιατί με τη νέα διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπει, κάποιοι, μη ελεγχόμενοι από το μέχρι τώρα σύστημα εξουσίας που είχε επιβληθεί με την ανοχή τους, αν όχι και με τη στήριξή τους, είναι πιθανόν ότι θα μπορέσουν να επιλεγούν σε θέσεις ευθύνης, που μέχρι τώρα, εξαιτίας των αποκλειστικά κομματικών επιλογών (βλ σύστημα 4-2-1, σύστημα ΘΕΟΧΑΡΗ, νόμος ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ κλπ), δεν είχαν την δυνατότητα να κριθούν, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν τα απαραίτητα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Παράλληλα, με την διαδικασία που προκήρυξε ο αναπληρωτής ΓΓΔΕ, οι μόνοι που θα μπορέσουν να είναι υποψήφιοι και να επιλεγούν, θα είναι όσοι είχαν επιλεγεί μέχρι σήμερα, αφού πέραν από αυτούς δεν θα έχει την δυνατότητα κάποιος άλλος να θέσει υποψηφιότητα. Δηλαδή διαιώνιση του ίδιου, χρεωκοπημένου, αναξιοκρατικού, πελατειακού, ρουσφετολογικού συστήματος , που θα τους δίνει άλλοθι να μιλούν για κομματικές επιλογές, όταν δεν θα έχουν κάνει τίποτα για την αλλαγή του.

ΡΩΤΑΜΕ:

• Συμφωνούν με την επιλογή αποκλειστικά από τον ΓΓΔΕ;

• Συμφωνούν με τον αποκλεισμό της ΤΕ κατηγορίας;

• Συμφωνούν με την υπερβολική μοριοδότηση της προφορικής συνέντευξης, με αδιαφανείς διαδικασίες;

• Συμφωνούν με τον αποκλεισμό ικανών και άξιων συναδέλφων, με πραγματική και ουσιαστική εργασιακή και υπηρεσιακή εμπειρία, μόνο και μόνο επειδή δεν είχαν επιλεγεί μέχρι τώρα σε θέση ευθύνης;

• Συμφωνούν με τη θέση του ΓΓΔΕ ότι για τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ πρέπει να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια επιλογής σε σύγκριση με το υπόλοιπο δημόσιο;

Αν η απάντησή τους είναι πραγματικά όχι, τότε γιατί καταψήφισαν την πρόταση που καταθέσαμε, ώστε, με κοινή απόφαση, όλοι μαζί να διεκδικήσουμε η επιλογή να γίνει με τα νέα κριτήρια, που δεν αποκλείουν συναδέλφους;

Οι υπεύθυνοι των άλλων παρατάξεων πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις, στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το ίδιο έγινε και με την πρόταση για το ασφαλιστικό. Δε ψήφισαν την πρότασή μας, γιατί θέλουν ανέξοδα να δημαγωγούν, γιατί δεν θέλουν ούτε λέξη να ακούγεται για τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, που στήριξαν με όλη τους την δύναμη, δεν θέλουν να ακούγονται οι ευθύνες για το PSI και τα δομημένα ομόλογα, για τη φούσκα του χρηματιστηρίου που κατάπιαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων , δεν θέλουν οι διεκδικήσεις του Σ.Κ. να είναι αποτελεσματικές στην κατεύθυνση της πραγματικής και σε όφελος των εργαζομένων αντιμετώπισης των προβλημάτων των ασφαλιστικών ταμείων. Θέλουν μόνο να δημαγωγούν, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις που θα περικοπούν, αυτοί οι ίδιοι που στην καλύτερη των περιπτώσεων σιωπούσαν εκκωφαντικά στις απανωτές περικοπές των συντάξεων και στην κατακρεούργηση των αποθεματικών.

Παραθέτουμε αυτούσιες τις προτάσεις που καταθέσαμε, για ενημέρωση των συναδέλφων:

Α) ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται για άλλη μια φορά μπροστά σε μια υποτιθέμενη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ενός συστήματος που σαφέστατα κινείται οριακά, λόγω των πολιτικών που ακολουθούνται επί δεκαετίες, με την άτοκη κατάθεση στην ΤτΕ των διαθεσίμων, τα δομημένα ομόλογα, το εγκληματικό PSI κλπ, αλλά και με τις νομοθετικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών, τις πολιτικές λιτότητας, της αύξησης της ανεργίας και των περικοπών των συντάξεων. Πολιτικές που όξυναν τα προβλήματα και οδήγησαν τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε ασφυξία.

Στην πρόταση όμως που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά σηματοδοτείται η αντιστροφή αυτής της πορείας.

Στην πρόταση της κυβέρνησης αποτυπώνεται με σαφήνεια η επιλογή συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και νέων περικοπών. Περικοπές που θα έχουν ολέθριες συνέπειες σε πλήθος συνταξιούχων, δεδομένου ότι αυτές έρχονται να προστεθούν στις έντεκα (11) μειώσεις συντάξεων, που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Μια πρόταση όμως που ταυτόχρονα αλλάζει συνολικά τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέπει μέρος των μειωμένων συντάξεων σε προνοιακό επίδομα και νομιμοποιεί πλέον την κλοπή των αποθεματικών, μη προβλέποντας έστω και σταδιακή επιστροφή τους.

Ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα βιωσιμότητας των ταμείων, αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέο νομοσχέδιο, με το ίδιο περίπου περιεχόμενο, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για νέες περικοπές συντάξεων και αύξηση εισφορών των εργαζομένων.

Η λύση του ασφαλιστικού βρίσκεται στην ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, της μείωσης των εισοδημάτων και της αύξησης της ανεργίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

- Ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και επιστροφή της περιουσίας τους που καταληστεύτηκε.

- Άμεσα μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.

- Καταπολέμηση της ανεργίας.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο Γ.Σ. το αποτέλεσμα ήταν:

Υπέρ της πρότασης: 10 γεν σύμβουλοι

Κατά της πρότασης: 3 γεν σύμβουλοι

Λευκά: 17 γεν σύμβουλοι

Η πρόταση καταψηφίστηκε!!!

Β) ΓΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΣΧ Δ.Δ.

Πάγια θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος είναι η αξιοκρατική, αντικειμενική, διαφανής και δίκαιη αξιολόγηση και επιλογή των συναδέλφων στις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών.

Στα πλαίσια αυτά, ως Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ. είχαμε τοποθετηθεί αρνητικά τόσο στις κατ' ευθείαν επιλογές των προϊσταμένων από τον Υπουργό Οικονομικών (Ν 4002/2011), όσο και από τον ΓΓΔΕ (Ν 4093/2012).

Επίσης, είχαμε καταγγείλει την απόφαση ΓΓΔΕ (αρ ΑΔΑΔ Γ 1148109 ΕΞ 2014, ΦΕΚ 3380 Β/16.12.2014), η οποίο όριζε υπερβολικά αυξημένο ποσοστό στην προφορική συνέντευξη (75/200), στερούσε το δικαίωμα των συναδέλφων της ΤΕ κατηγορίας να επιλέγονται σε θέσεις διευθυντών και τμηματαρχών (εκτός τμήματος μητρώου και γραμματείας), απέχοντας έτσι ουσιαστικά από τις γενικές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι επίκειται η ψήφιση του νέου νόμου για την Δ.Δ., όπου από τις διατάξεις του αντιμετωπίζονται σε θετική κατεύθυνση τα παραπάνω ζητήματα (ΤΕ κατηγορία, δομημένη συνέντευξη, δυνατότητα σε συναδέλφους, που δεν είχαν μέχρι τώρα αν δεν είχαν υπηρετήσει σε θέση ευθύνης, να κρίνονται ως διευθυντές – υποδιευθυντές - γεν διευθυντές), έρχεται η ΓΓΔΕ και προκηρύσσει θέσεις προϊσταμένων σε σημαντικές, κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση της ΓΓΔΕ, σε χειρότερη έκδοσή της, μετά την κατάργηση του συμβουλίου επιλογής (ΑΔΑΔ Γ 1005972 ΕΞ 2016, ΦΕΚ 38 Β/18.01.2016).

Σύμφωνα με τα παραπάνω απαιτούμε το πάγωμα των σχετικών διαδικασιών και οι επιλογές των νέων προϊσταμένων να γίνουν με τις διατάξεις του νέου νόμου, αφού πρώτα λήξει η θητεία των ήδη υπηρετούντων.

Στην ψηφοφορία που έγινε στο Γ.Σ. το αποτέλεσμα ήταν:

Υπέρ της πρότασης: 8 γεν σύμβουλοι

Κατά της πρότασης: 0 γεν σύμβουλοι

Λευκά: 22 γεν σύμβουλοι

Η πρόταση καταψηφίστηκε!!!

Τα συμπεράσματα στην κρίση των συναδέλφων!!!

ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.