Κυριακή
10 / 12 / 2023
5 Νέα Άρθρα

ΑΣΚΙ: ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 12ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Η ψήφιση του νέου μνημονίου βρίσκει τον κόσμο της εργασίας για άλλη μια φορά στο επίκεντρο εξελίξεων. Στο όνομα μιας συμφωνίας η οποία επιβλήθηκε με εκβιασμούς και δυστυχώς υλοποιείται, ετοιμάζονται σκληρές παρεμβάσεις σε τομείς που θίγουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους. Το ασφαλιστικό, οι μισθοί, το κλείσιμο υπηρεσιών, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ, επανέρχονται στην ατζέντα, ταυτόχρονα με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συνέχιση όμως μνημονιακών πολιτικών δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή. Μετά από 5 χρόνια απολύσεων, συνεχών μειώσεων στους μισθούς, χαρατσιών και υπερφορολόγησης, διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, κλεισίματος υπηρεσιών και διαπόμπευσης εργαζομένων, οποιαδήποτε σκέψη για συνέχιση αυτής της πορείας θα βρει απέναντί της το σύνολο των εργαζομένων.

Οι δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου και οι μέχρι σήμερα ''διαρροές'' δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού:

o Το πόρισμα των ''σοφών'', ανεξάρτητα απ' το αν η κυβέρνηση το υιοθετήσει στο σύνολό του ή όχι, δείχνει με σαφήνεια την κατεύθυνση διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος και μετατροπής των συντάξεων (για όσους καταφέρουν να φτάσουν σε συνταξιοδότηση), σε προνοιακό επίδομα.

o Η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση της περιβόητης ΓΓΔΕ, πρέπει να κινητοποιήσει το σύνολο των συνδικαλιστικών μας οργάνων, των παρατάξεων και όλων των εργαζομένων. Δεν είναι μόνο η μέχρι σήμερα εμπειρία απ΄ τη λειτουργία του μορφώματος της ΓΓΔΕ και τα διαπιστευτήρια που ήδη έχει δώσει για το βαθμό ''ανεξαρτησίας'' της. Το πλαίσιο που το μνημόνιο ορίζει, ως πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα, θέτει σε αμφισβήτηση τη σχέση του με τη Δημόσια Διοίκηση, ζητά τον επανακαθορισμό της σχέσης του με το Υπουργείο Οικονομικών και βάζει ζητήματα σύνδεσης των μισθών με την εισπραξιμότητα αλλά και μεγαλύτερης ευελιξίας στη διαχείριση του προσωπικού.

o Η έλευση, εντός μάλιστα του τρέχοντος μήνα, του νέου μισθολογίου έρχεται να ικανοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για συνεχή μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποφυγή ονομαστικών μειώσεων δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η ύπαρξη άλλωστε του μισθολογικού διαχωρισμού και της κατηγοριοποίησης των εργαζομένων του κλάδου μας (βλ. 1Κ), αποτελεί ωρολογιακή βόμβα που ανά πάσα στιγμή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για νέες μειώσεις στους μισθούς.

o Η διάλυση ουσιαστικά του ΣΔΟΕ, αλλά και ο τρόπος που αυτό γίνεται (πχ. συνοπτικές διαδικασίες, έλλειψη διαλόγου, απαράδεκτες διαδικασίες επιλογής προσωπικού κλπ) έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια για επικείμενο νέο κύμα κλεισίματος υπηρεσιών, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τις ακραίες συνθήκες εργασίας που καθημερινά βιώνουν οι εργαζόμενοι, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα έξοδα κίνησης, την έλλειψη προοπτικής ουσιαστικής ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών μας, αλλά και το γεγονός ότι οι εφορίες μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε εστίες κοινωνικών εκρήξεων, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας φοροκαταιγίδας που βιώνουν μεγάλα τμήματα συμπολιτών μας, σχηματίζουμε την εικόνα με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος την περίοδο αυτή ο κλάδος μας.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση δεν χωρά κανένας εφησυχασμός και καμιά αυταπάτη. Οι εργαζόμενοι οφείλουν και μπορούν (όπως το έχουν αποδείξει σε όλη την περίοδο των μνημονίων) να συγκρουστούν με αυτή την πολιτική και να έχουν θετικά αποτελέσματα. Με μαζικές διαδικασίες, συλλογικές αποφάσεις και αποφασιστικότητα θα δώσουμε και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και θα τις κερδίσουμε.

• Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του μορφώματος της ΓΓΔΕ και την επανένωση του κλάδου.

• Απαιτούμε την άμεση μισθολογική αποκατάσταση των υπαλλήλων της 1Κ, την κατάργηση κάθε είδους διακρίσεων στις αμοιβές των εργαζομένων και το ξεπάγωμα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξέλιξης.

• Την ακύρωση κάθε διαδικασίας διάλυσης του ΣΔΟΕ και την ανάληψη πρωτοβουλιών ενίσχυσής του σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

• Την άμεση πρόσληψη προσωπικού.

• Την έναρξη διαδικασιών σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας, που θα αντιμετωπίσει, πέραν των οικονομικών, θέματα που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, τα έξοδα κίνησης, τη νομική κάλυψη των υπαλλήλων κλπ

• Την άμεση θέσπιση δίκαιου, αντικειμενικού, διαφανούς συστήματος επιλογής στις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών, με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων και αποκλεισμό κάθε μορφής εξωθεσμικών παρεμβάσεων.

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία της 12ης Νοέμβρη 2015

Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης

στη βαρβαρότητα των μνημονίων

Για να τυπωσετε την ανακοινωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ