ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ: ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Η ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ "ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ" ΣΤΙΣ ΔΟΥ!

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Πρώτη μέρα της εφεδρείας χθες και οι εφορίες ήταν τα πρώτα θύματα του Δημοσίου. Σε πρώτη φάση, περίπου 800 από τους 9.000 υπαλλήλους των εφοριών σε όλη την Ελλάδα αποχωρούν, ενώ ήδη από χθες άρχισαν να εκτυλίσσονται τραγελαφικές σκηνές.

Υπάλληλοι που δεν έχουν παραλάβει τη λεγόμενη «διαπιστωτική πράξη», αλλά έχουν ενημερωθεί μόνο προφορικά, κάθονταν στα γραφεία τους και κοιτούσαν στο κενό... Παράλληλα, οι εφορίες μόνο κενές δεν ήταν καθώς οι φορολογούμενοι, οργισμένοι και μη, που προσέρχονται, αυξάνονται και πληθύνονται.

«Η κατάσταση είναι απίστευτη. Το καθεστώς της εφεδρείας επιδεινώνει μια πραγματικότητα που σε ό,τι αφορά τους υπαλήλους των εφοριών ήταν ήδη τραγική» λέει ο Δημ. Μέρκος, εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας: «Εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης του προσωπικού, των πολλαπλών αντικειμένων, της πολυνομίας των εγκυκλίων που η μία ακυρώνει την άλλη και φέρνει καθημερινά τον κόσμο στο γκισέ για διευκρινίσεις, οι εργαζόμενοι αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στα στοιχειώδη».

Η εικόνα των φορολογούμενων που περιμένουν για πληροφορίες, ενώ κάποιοι οργίζονται και ξεσπούν, δεν τους εκπλήσσει πλέον. «Ζούμε την πίεση του κόσμου, που είναι δικαιολογημένη», απαντά η Μαρία Κ. τονίζοντας: «Καλούμαστε να εφαρμόσουμε άδικα μέτρα. Εμάς βρίζει ο κόσμος και ξεσπάει την αγανάκτησή του σ' αυτόν που υλοποιεί τα μέτρα».

Ο κόσμος πολύς, οι απαιτήσεις των φορολογουμένων μεγάλες. Απευθύνονται στις ΔΟΥ ζητώντας πιστοποιητικά και πληροφορίες. Οι εργαζόμενοι αδυνατούν ν' ανταποκριθούν. «Σ' αυτό το κλίμα οι ελάχιστοι υπάλληλοι που έμειναν δεν μπορούν να δουλέψουν», λένε προϊστάμενοι εφοριών. Μιλούν για υπαλλήλους που μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα, προκειμένου να καλύψουν τα κενά.

Αλλος λέει μπροστά σε όλους σε κεντρική εφορία της Αθήνας ότι «δεν ζήτησα την άδειά μου γιατί ντρέπομαι για τους συναδέλφους». Για να πάρει την απάντηση: «...θα σε φάμε ζωντανό». Σχολιάζουν γελώντας ότι «το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε τη δημιουργία τριμελών επιτροπών στις ΔΟΥ, για το ζήτημα της ΔΕΗ. Να μας πουν από ποιους θα στελεχωθούν αυτές οι επιτροπές, γιατί δεν περισσεύει κανείς υπάλληλος».

Μιλούν για καθημερινά επεισόδια με πολίτες που απειλούν κι άλλους που έρχονται με τεντωμένα νεύρα, έτοιμοι να χειροδικήσουν, όταν παίρνουν την ειδοποίηση να πληρώσουν και δεν έχουν. «Εχετε δίκιο» είναι η αντίδραση των υπαλλήλων.

Μείον 800

Από τις εφορίες αποχωρούν με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σε πρώτη φάση 800 από τους 9.000 υπαλλήλους. Πρόκειται για το 10% του προσωπικού. Ο Δημ. Μέρκος (σύλλογος ΔΟΥ Αττικής) λέει ότι με αυτούς οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται στις 6.000. Λέει ότι «η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι στόχος της είναι τα έσοδα ενώ κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει τις υπηρεσίες». Διώχνουν τους πλέον έμπειρους εφοριακούς. Πήγαν το όριο συνταξιοδότησης στα 67 και σήμερα διώχνουν τους 53ηδες.

Επιδεινωμένη εμφανίζεται η κατάσταση σε πολλές εφορίες εξαιτίας και της πρόωρης συνταξιοδότησης. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που εμπίπτουν σ' αυτήν τη κατηγορία πήγαν χθες στα γραφεία τους: «Δεν μας έστειλαν διαπιστωτική πράξη. Ουσιαστικά μας ζητούν να φύγουμε στο... μιλητό. Κι αυτό είναι παράνομο», λέει ο Κώστας Λαμπρόπουλος, υπάλληλος στη ΔΟΥ Ν. Ιωνίας. Πήγε στη δουλειά του και κάθισε στο γραφείο του. Είπε στον προϊστάμενο ότι «δεν μπορώ να ζήσω μ' αυτά τα χρήματα», αλλά δεν μπορεί να προσφύγει νομικά εφόσον δεν έχει στα χέρια του τη διαπιστωτική πράξη. Ο διευθυντής του είπε: «Πρέπει ν' αποχωρήσεις, δεν μπορώ να σου δώσω αντικείμενο». Καθόταν και περίμενε άπρακτος να σχολάσει...

«Εκτός προϋπολογισμού»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι εκτός της εσωτερικής εγκυκλίου, που γνωστοποιεί υπηρεσιακά τα ονόματα όσων μπαίνουν σε εφεδρεία, ο νόμος προβλέπει ότι θα εκδοθεί ατομική πράξη αποχώρησης, η οποία δεν έχει σταλεί. Προσθέτει ότι «από χθες ήμουν υπάλληλος μ' έναν κουτσουρεμένο μισθό. Τώρα θα περιμένω ένα χρόνο να βγει η σύνταξη, δύο χρόνια για τις επικουρικές, τέσσερα για το εφάπαξ. Μας έβγαλαν εκτός προϋπολογισμού. Πρέπει να ζήσουμε χωρίς χρήματα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του συνεχούς κουρέματος των μισθών, δεν υπάρχουν αποθέματα. Και δεν μπορεί κανείς να σε βοηθήσει. Η δόση του δανείου ανέρχεται σε 1.350 ευρώ, όσο ακριβώς κι ο μισθός της γυναίκας μου, που είναι εκπαιδευτικός και εργάζεται 30 χρόνια. Η κόρη μου είναι άνεργη και τα δύο μικρότερα παιδιά σπουδάζουν. Πρόθεσή μας είναι να προσβάλουμε το νόμο ως αντισυνταγματικό».

πηγή: Ελευθεροτυπία            29-11-2011