Καταργούνται περισσότερες από 60 ΔΟΥ σε όλη τη χώρα

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Σε σχέδιο "Καλλικράτης" και για τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες περνάει το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες των "Μηλέικων Νέων", το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταλήξει στο τελικό σχέδιο "Αναδιοργάνωση ΔΟΥ" που προβλέπει την κατάργηση εξήντα Δ.Ο.Υ. σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων και της Μήλου, το προσωπικό των οποίων θα απορροφηθεί από άλλες εφορίες σε κάθε νομό.

Στόχος είναι να κλείσουν οι οικονομικές υπηρεσίες με μικρό αντικείμενο εργασίας και να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση των πάγιων εξόδων, αλλά και να ενισχυθούν οι μεγάλες Δ.Ο.Υ., στις οποίες παρουσιάζονται πολλά κενά λόγω συνταξιοδοτήσεων το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι άμεση και θα λάβει χώρα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, με πιο πιθανό η κατάργηση των εφοριών να ξεκινήσει περί τα τέλη του Νοεμβρίου.
 
Το υπουργείο επίσης θα δημιουργήσει Υπηρεσία Εσωτερικών Ελέγχων για την πάταξη της διαφθοράς. Στόχος είναι η πλήρης αναδιοργάνωση των εφοριών που θα λειτουργούν πλέον στα πρότυπα των κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών απορροφημένα σαν υπηρεσίες από τους Δήμους. Από τη στιγμή που τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών γίνουν και επίσημα γνωστά, αναμένεται να προκύψουν και αντιδράσεις. Την επιτακτική ανάγκη για αναδιοργάνωση των ΔΟΥ με σκοπό τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τόνισε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ κ.Γιάννης Καπελέρης, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής". "Συνολικά σε όλη την Ελλάδα 70 μικρές ΔΟΥ δεν έχουν λόγο ύπαρξης" δηλώνει ο κ.Καπελέρης που θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο οφείλεται η υστέρηση εσόδων είναι η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφού όπως είπε, το ΣΔΟΕ επιβάλλει τα πρόστιμα αλλά δεν τα εισπράττει. "Οι ΔΟΥ είναι διαλυμένες".


Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) διακρίνονται σε Α' Τάξης, Α'-Β' Τάξης (τώρα προστέθηκε) και Β' Τάξης. Οι ΔΟΥ Α' Τάξης και Α'-Β' Τάξης είναι οργανικές μονάδες επιπέδου διεύθυνσης (έχουν διευθυντή) και οι ΔΟΥ Β' Τάξης είναι επιπέδου Τμήματος (έχουν προϊστάμενο). Παράλληλα, οι υποβιβαζόμενες ΔΟΥ στη Β' Τάξη χάνουν το μέχρι σήμερα αντικείμενό τους και περιορίζονται στα εξής: α) Στην είσπραξη εσόδων και πληρωμή εξόδων του Κράτους, β) στην είσπραξη των εσόδων και την πληρωμή των εξόδων των Νομικών Προσώπων, Ειδικών Ταμείων και Λογαριασμών και Κρατικών Οργανισμών ή Επιχειρήσεων, που ανατίθενται στις ΔΟΥ με ειδικές διατάξεις, γ) στη μέριμνα για την παραλαβή ενσήμων και υλικού για τον εφοδιασμό με αυτά των υπηρεσιών του Δημοσίου, δ) στο χειρισμό θεμάτων απόδοσης ΑΦΜ, ενάρξεων, μεταβολών και διακοπής οικονομικών δραστηριοτήτων των φορολογουμένων, διασταυρώσεων στοιχείων και ε) στη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ. Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες που ασκούνται από μια ΔΟΥ Α' Τάξης, οι συναλλασσόμενοι θα "τρέχουν" εκατοντάδες ή στην καλύτερη περίπτωση δεκάδες χιλιομέτρων ταλαιπωρίας για να εξυπηρετηθούν και αν…