Σάββατο
20 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ

                                                                       ΠΡΟΣ

                                                                     Σύλλογο Εργαζομένων

                                                               ΔΟΥ Ν. Αττικής και Κυκλάδων

                                                                                           Κοιν. 1. Υπουργό Οικονομικών

                                                              κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

                                                       2. Επιτροπή Διοίκησης

                                                        Κρατικών Λαχείων

Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, η οποία ιδρύθηκε το 1929 έχει εισφέρει πολλά έσοδα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και έχει στηρίξει την κοινωνική πρόνοια, αφού και στο παρελθόν και τώρα τα συνολικά έσοδα του Ειδικού Κρατικού Λαχείου διατίθενται στο Υπουργείο Υγείας για την επιχορήγηση των διαφόρων ιδρυμάτων.

Επίσης από το 2001 έγινε η τιτλοποίηση των εσόδων των Κρατικών Λαχείων η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2013, βάσει της οποίας καλύπτονται δάνεια του Δημοσίου ύψους 75.000.000€ το χρόνο.

Επιπλέον:

α) ενισχύει με τα υπόλοιπα κέρδη τον Κρατικό Προϋπολογισμό

β) επιχορηγεί το Ταμείο Αρωγής Αναπήρων με ποσοστό 2%

γ) ασφαλίζει τους λαχειοπώλες και ενισχύει το ΙΚΑ αποδίδοντας σε αυτό το 1% των ακαθαρίστων εσόδων του Λαϊκού Λαχείου

Η λειτουργία λοιπόν της Υπηρεσίας είναι άκρως αποδοτική για το Ελληνικό Δημόσιο και την κοινωνία, ενώ το συνολικό λειτουργικό της κόστος είναι ελάχιστο.

Επομένως η απόφαση της Κυβέρνησης, όπως προκύπτει από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, να προβεί σε συνολική εκποίηση των Κρατικών Λαχείων σε ιδιώτες είναι καταστροφική για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων μπορεί να διατηρηθεί, αφού φυσικά εκσυχρονιστεί , για να ενισχύει τα έσοδα του Δημοσίου αλλά κυρίως την κοινωνική πρόνοια, η οποία υποβαθμίζεται τραγικά λόγω των περικοπών και της πολιτικής του Μνημονίου.

Ζούμε σε μία εποχή που μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού περιθωριοποιούνται και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επομένως η συγκέντρωση εσόδων για την αντιμετώπιση και την ενίσχυση αυτών των κοινωνικών ομάδων είναι απολύτως αναγκαία και μπορεί να γίνει μέσω των Κρατικών Λαχείων.

Πιστεύουμε δηλαδή, ότι μπορούν να διεξαχθούν ειδικές κληρώσεις ( αφού γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και η ανάλογη διαφήμιση) για την ενίσχυση των ιδρυμάτων, τα οποία διαλύονται λόγω μη χρηματοδότησης.

Αντιθέτως η πώλησή τους, όχι μόνο στερεί το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα αλλά και του επιβάλλει μεγαλύτερες υποχρεώσεις ,αφού βάσει της τιτλοποίησης η οποία διαρκεί μέχρι το 2013, σε περίπτωση αποκρατικοποίησης της Υπηρεσίας το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει 150.000.000 € χρέος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σύμβασης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους φαίνεται ότι προωθείται η πώληση της Υπηρεσίας αντί πινακίου φακής ενώ η διατήρηση και η ανάπτυξή της μπορεί να φέρει περισσότερα έσοδα για το Δημόσιο αλλά κυρίως μεγαλύτερα κοινωνικά οφέλη.

Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτές τις αποφάσεις

Ζητούμε την άμεση ανάκλησή τους

Καλούμε τον Σύλλογο να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να μην υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της Διεύθυνσης

Απαιτούμε την κατοχύρωση των 48 εργαζομένων (εφοριακών, διοικητικών, επιμελητών, καθαριστριών και άλλων) οι οποίοι υπηρετούν στην Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων

ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ 2011

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ