Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Παρέμβαση της AKE (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) στο ΣΔΟΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Παρέμβαση της Αυτόνομης Κίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 1.6.20 στο ΣΔΟΕ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και τη συνεχή, τα τελευταία χρόνια, υποβάθμισή της.

Στην παρέμβαση μοιράστηκε η παρακάτω ανακοίνωση της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών)

Να σταματήσει η υποβάθμιση του ΣΔΟΕ

Να επανέλθει το δικαίωμα του Φορολογικού Ελέγχου

Η διαχρονική και μεθοδευμένη προσπάθεια απαξίωσης του ΣΔΟΕ τα τελευταία χρόνια, είναι πλέον γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Όπως γνωστοί είναι και οι λόγοι που οδήγησαν στη σκανδαλώδη υποβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, κάτω μάλιστα από ένα πλέγμα διακομματικής ταύτισης πρωτοβουλιών.

Προφανώς τα συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν απ’ την υποβάθμιση του ΣΔΟΕ μπόρεσαν και συνεχίζουν να επιβάλλουν τη… συναίνεση και τη διακομματική ‘’σιγή ασυρμάτου’’, προκειμένου να εκπληρωθεί το ‘’έργο’’. Ένα έργο που οδήγησε στην.. αδρανοποίηση μιας ιδιαιτέρως αποτελεσματικής υπηρεσίας και ταυτόχρονα, χιλιάδες υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος στην παραγραφή…

Το κυρίως έργο μπορεί βέβαια να έχει ολοκληρωθεί, αλλά το φάντασμα του ΣΔΟΕ… συνεχίζει να πλανάται, αφού ακόμα και σήμερα, με τις υπάρχουσες συνθήκες, το ΣΔΟΕ συνεχίζει να παράγει έργο, χάρις στη δουλεία και τις προσπάθειες των εργαζομένων του. Προφανώς όμως το έργο αυτό ακουμπάει… ευαίσθητες χορδές, αντίστοιχες αυτών που επέβαλλαν την υποβάθμισή του και γι’ αυτό συνεχίζεται η προκλητική στάση της Πολιτικής Ηγεσίας απέναντί του…

Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι, εδώ και ένα χρόνο, μετά την εσπευσμένη κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας:

  • Το ΣΔΟΕ συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να υπάρχει επικεφαλής.
  • Η Πολιτική Ηγεσία απαξιεί να επισκεφθεί την υπηρεσία, ακόμα και για την εθιμοτυπική επίσκεψη που προβλέπεται μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
  • Καμιά πρωτοβουλία δεν πάρθηκε για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας (παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές απ’ τα κυβερνητικά παπαγαλάκια) συνεχίζοντας την παγκόσμια πρωτοτυπία μια υπηρεσία να στελεχώνεται από εφοριακούς οι οποίοι δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν φορολογικό έλεγχο!!!
  • Συνεχίζεται η διαρροή υπαλλήλων της υπηρεσίας, οι οποίοι διατίθενται για τη στελέχωση άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών.
  • Το έργο των εργαζομένων συνεχίζει να παραμένει χωρίς την απαραίτητη νομοθετική κατοχύρωση, ανοίγοντας την όρεξη σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να αμφισβητήσουν ή και να ακυρώσουν τους κόπους και τη δουλειά της υπηρεσίας, στερώντας ταυτόχρονα απ’ το δημόσιο τεράστιους πόρους.
  • Οι εργαζόμενοι νοιώθουν απροστάτευτοι ως προς τη νομική κάλυψη, παρά το γεγονός ότι χειρίζονται πλήθος υποθέσεων μεγάλου ενδιαφέροντος (εισαγγελικές κλπ), με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να καταφεύγουν σε ασφαλιστικές προκειμένου να προστατευτούν έναντι πιθανών νομικών ενεργειών εναντίων τους…

 

Ενδεικτικό μάλιστα των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με επιδεικτικό τρόπο το ΣΔΟΕ εξαιρείται από κάθε διαδικασία θεσμοθέτησης πρόσθετης αμοιβής των εργαζομένων του, την ίδια στιγμή που τέτοιες θεσμοθετούνται για υπηρεσίες οι οποίες διενεργούν αντίστοιχο ή ακόμα και… συμπληρωματικό προς το ΣΔΟΕ έργο. Έργο που αφορά τον έλεγχο επιδοτήσεων, την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας κλπ., αντικείμενα που αποτελούν καθημερινά ή και κύρια αντικείμενα της δράσης της υπηρεσίας.

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζουν και στο ΣΔΟΕ να εργάζονται νέοι συνάδελφοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν προσωπική Διαφορά ή συνάδελφοι που ήρθαν στην υπηρεσία μέσω του θεσμού της κινητικότητας και βρέθηκαν μπροστά στο φάσμα των αυξημένων απαιτήσεων και ταυτόχρονα των μειωμένων αποδοχών, σε σχέση με το φορέα προέλευσης.

Οι εργαζόμενοι όμως στο ΣΔΟΕ δεν αναζητούν μόνο την Πολιτική Ηγεσία. Αναζητούν και τη συνδικαλιστική μας Ηγεσία, η οποία, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, συνεχίζει να λάμπει δια της απουσίας της. Μια συνδικαλιστική ηγεσία η οποία παρά τις συνεχείς προτάσεις και εκκλήσεις της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) για ανάληψη πρωτοβουλιών, αδιαφορεί επιδεικτικά και περιορίζει τις όποιες… πρωτοβουλίες της σε τυπικές αναφορές σε έγγραφα υποτιθέμενων διεκδικήσεων.

Καλούμε για άλλη μια φορά ΔΗΜΟΣΙΑ τη Συνδικαλιστική ηγεσία, να ιεραρχήσει ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας το θέμα του ΣΔΟΕ. Η μέχρι σήμερα αδιαφορία της και η συνέχιση αυτής, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως ξεκάθαρη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, που στόχο έχουν την περαιτέρω υποβάθμιση της υπηρεσίας. Δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως αδιαφορία για τους εργαζόμενους στο ΣΔΟΕ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Απαιτούμε απ’ την πολιτική ηγεσία…

 Τη νομοθετική θωράκιση του έργου των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.

 Την επαναφορά του δικαιώματος διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

 Την αντιμετώπιση της μισθολογικής ανισότητας των υπαλλήλων (αφορά το σύνολο του ΥΠΟΙΚ).

 Τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στη στελέχωση των υπηρεσιών.

 Την επαναλειτουργία δομών που το προηγούμενο διάστημα καταργήθηκαν.

Την πρόσληψη προσωπικού και τη στελέχωση, τουλάχιστον στο προ κρίσης επίπεδο.

 

   

Αθήνα, 1.6.2020

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 SDOE44 optimized

SDOE11 optimized