Κυριακή
10 / 12 / 2023
5 Νέα Άρθρα

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟ 30% ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πηγη: www.zougla.gr 13.9.2011

Σε απόφαση-βόμβα προχωρεί η κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό άμεσα και κατά 30% του σκληρού μόνιμου πυρήνα του Κράτους.

Μετά την εργασιακή εφεδρεία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των δανειστών για δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, είναι εντελώς ανέφικτη η μείωση του ελλείμματος στο 1,5% του Α.Ε.Π. το 2012, για την οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση έναντι των δανειστών.

Με δεδομένο ότι το έλλειμμα κατά το 2011 θα υπερβεί το 7,5%, που ήταν το όριο που θέτει η τρόικα, καθίσταται σαφές πως ο μόνος τρόπος συρρίκνωσης αυτών των διαφορών θα αφορά αποκλειστικά στις δημόσιες δαπάνες.

Κατόπιν τούτου, η συγχώνευση υπηρεσιών, η συρρίκνωσή τους και βεβαίως στο διά ταύτα η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους αποτελεί το μείζον ζήτημα το οποίο απασχολεί αυτήν τη στιγμή την κυβέρνηση.

Το εγχείρημα αφορά στην αναδιάρθρωση 1.500 και πλέον διευθύνσεων υπουργείων, όπως και χιλιάδων άλλων τμημάτων, την κατάργηση της πληθώρας των Ειδικών Γραμματειών και τη συγχώνευση οργανισμών και εποπτευομένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Τα παραπάνω συναρτώνται και από τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών επί του ενιαίου μισθολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των μισθών ανωτέρων μονίμων υπαλλήλων ενδεχομένως να φθάσει σε μηνιαία βάση τα 1.500 ευρώ.

Σχεδιάζεται, επίσης, η οργάνωση εθελουσίας εξόδου δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Το σύνολο των θέσεων εργασίας που αναμένεται να περικοπούν αγγίζει τις 250.000.