Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

100 - 780 ευρώ θα μειωθούν οι αποδοχές για περίπου 60.000 υπαλλήλους

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ 28.8.2011

Αυτό προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ενιαίο Μισθολόγιο με τον προσδιορισμό πλαφόν στην "προσωπική διαφορά", η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο των σημερινών ειδικών επιδομάτων.

Παράλληλα, περίπου 50.000 χαμηλόμισθοι υπάλληλοι θα καταγράψουν μικρές αυξήσεις στις συνολικές αποδοχές τους, ενώ το 80% των εργαζομένων στο Δημόσιο θα διατηρήσουν αμετάβλητο το ύψος των αποδοχών που λαμβάνουν σήμερα.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης το Ενιαίο Μισθολόγιο εφαρμόζεται μόνο στους νεοεισερχόμενους που δεν θα έχουν επιδόματα,

ενώ υπάλληλοι με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια προσόντα θα λαμβάνουν τον ίδιο βασικό μισθό,

αλλά διαφορετικές συνολικές αποδοχές λόγω της "προσωπικής διαφοράς".

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι όταν οριστικοποιηθεί το τελικό σχέδιο -υπολογίζεται περί τα τέλη Σεπτέμβρη- θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, όπου θα συζητηθεί εξαντλητικά μέχρι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις, και επισημαίνουν ότι "δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς με το νέο μισθολόγιο".

Η επιλογή του σεναρίου ήπιας προσαρμογής των μισθών όμως διαμορφώνει ένα μισθολόγιο πολλών ταχυτήτων, με τη διατήρηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων που απασχολούνται σε διαφορετικά υπουργεία και των νεοδιόριστων. Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί υπό την αίρεση της τρόικας, η οποία ξεκινά αύριο τις επαφές της από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με τους τελευταίους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι βασικοί άξονες του νέου μισθολογίου θα είναι οι εξής:

• Εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού των υπουργείων, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ, καθώς και των διοικητικών υπαλλήλων σε ειδικά μισθολόγια (π.χ. διοικητικοί υπάλληλοι στα δικαστήρια).

• Μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου και σε χρονικό διάστημα 2 μηνών θα προσαρμοστούν στη φιλοσοφία των αμοιβών του Δημοσίου και οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, καθώς και οι ΔΕΚΟ, γεγονός που σημαίνει ότι θα καταγράψουν μειώσεις στις αποδοχές τους.

• Καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα και παραμένουν μόνο 4: το οικογενειακό, το επίδομα εορτών - αδείας (1.000 ευρώ ετησίως), το επίδομα παραμεθόριων περιοχών μετά τον επανακαθορισμό τους και το "ειδικών συνθηκών εργασίας".

• Τα ποσά που αντιστοιχούν στα επιδόματα θα δίνονται στους υπάλληλους ως προσωπική διαφορά, για την οποία θα προσδιοριστεί ανώτατο πλαφόν.

Θεσμοθετούνται 6 βαθμοί, στους οποίους θα επανακαταταχθούν όλοι οι υπάλληλοι ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους. Ετσι, εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία θα λάβουν τον ίδιο βασικό μισθό που θα είναι αυξημένος σε σχέση με τον σημερινό, αλλά θα διαφοροποιούνται στις συνολικές αποδοχές λόγω προσωπικής διαφοράς. Οι αυξήσεις στους μισθούς λόγω ωρίμανσης θα αφαιρούνται από την προσωπική διαφορά έως ότου εξαλειφθεί.

• Οσο υφίσταται η προσωπική διαφορά θα ακολουθεί τον υπάλληλο μέχρι να βγει στη σύνταξη (δεν υπάρχει μεταβατικό στάδιο επταετίας).

Επίσης δυσκολότερες θα είναι οι βαθμολογικές προαγωγές, αφού καθορίζονται ποσοστά υπαλλήλων που θα περνούν από τον έναν βαθμό στον άλλο. Από τον εισαγωγικό βαθμό (6ο) στον επόμενο θα εισάγονται έπειτα από αξιολόγηση μέχρι το 100% των υποψηφίων, ενώ το ποσοστό θα μειώνεται δραστικά στους επόμενους βαθμούς για να φτάσει στο 20% των υπαλλήλων που θα επιδιώξουν να φτάσουν στον πρώτο βαθμό.

Ερώτημα παραμένει ποιος θα είναι ο αριθμός των μισθολογικών κλιμακίων, καθώς και τα χρόνια που απαιτούνται σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα προκειμένου οι υπάλληλοι να εξελίσσονται βαθμολογικά.

Προσωπική διαφορά

• Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για τη διατήρηση του ποσού των επιδομάτων -μετά την κατάργησή τους- ως "προσωπική διαφορά" έχει ανατρέψει τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς των αρμόδιων υπηρεσιών για το Ενιαίο Μισθολόγιο. Σενάρια κοστολογούνται διαρκώς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το ΓΛΚ έχει προτείνει -σύμφωνα με πληροφορίες- την τοποθέτηση του πλαφόν για την "προσωπική διαφορά" στα 500-600 ευρώ, σενάριο που απορρίπτει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα 2+2 σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το πλαφόν είναι: Οριο τα 1.500 ευρώ ή στο 100% του βασικού μισθού. Στην περίπτωση αυτή περίπου 30.000 υπάλληλοι, κυρίως των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, θα χάσουν από 100-280 ευρώ τον μήνα.

Οριο τα 1.000 ευρώ ή στο 75% του βασικού μισθού οπότε περίπου 60.000 υπάλληλοι θα χάσουν από 373-780 ευρώ μηνιαίως.

Τα υψηλά επιδόματα χάνουν

Ενας διοικητικός υπάλληλος ΔΕ άγαμος που εργάζεται στο υπουργείο Παιδείας ύστερα από 17 χρόνια λαμβάνει περίπου 1.395 ευρώ αν υπολογιστούν στον βασικό μισθό τα επιδόματα που λαμβάνει: προσωπική διαφορά 142 ευρώ, ειδική παροχή 85 ευρώ και κίνητρο απόδοσης 30 ευρώ περίπου. Αντίστοιχα, ένας συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομικών μόνο από το επίδομα ΔΙΒΒΕΤ παίρνει επιπλέον του βασικού 1.350 ευρώ.

Με πλαφόν στην προσωπική διαφορά τα 1.000 ευρώ, το σύνολο των αποδοχών του υπαλλήλου στο υπουργείο Παιδείας θα παραμείνει αμετάβλητο, αφού θα αφαιρεθούν 110 ευρώ από την προσωπική διαφορά για να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό. Αντίστοιχα, ο συνάδελφός του θα χάσει περίπου 350 ευρώ.

Η παραγωγικότητα μετράει

Ωρίμανση μόνο εάν "πιαστούν" οι στόχοι

Η σύνδεση της μισθολογικής εξέλιξης με την παραγωγικότητα αποτελεί μια βασική παράμετρο του νέου μισθολογίου.

Η απόδοση των μισθολογικών ωριμάνσεων -πιθανότατα ανά διετία- θα δίνεται μετά από αξιολόγηση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών, η οποία θα πραγματοποιείται βάσει στόχων που θα προσδιοριστούν σε ετήσια βάση.

Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης θα επωμιστεί το έργο της αξιολόγησης και για τον λόγο αυτό η ηγεσία του ΕΚΔΔΑ απέστειλε πρόσφατα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μια αρχική εισήγηση για το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιών.

Εάν ένας εργαζόμενος "πιάνει" το 50% των ετήσιων στόχων, σε συνδυασμό με τη θετική αξιολόγηση της υπηρεσίας του, θα λαμβάνει τη μισθολογική ωρίμανση κάθε διετία.

Βέβαια η διατήρηση των επιδομάτων ως προσωπική διαφορά διατηρεί τις μισθολογικές ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι ακόμα και στο ίδιο γραφείο που θα λαμβάνουν διαφορετικούς μισθούς. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει εμπόδια στην κινητικότητα παρά τη θεσμοθέτηση του "κρατικού υπαλλήλου", αφού κάθε εργαζόμενος θα "κουβαλά" μαζί του την "προσωπική διαφορά".