Δευτέρα
22 / 04 / 2024
7 Νέα Άρθρα

ΛΗΣΤΕΙΑ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ (€5000)! ΝΕΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 20% ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΝΕΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ € 7ΔΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!

ΜΕ ΓΡΑΠΤΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ!

Νέα πρόσθετα ληστρικά μέτρα συνολικού ύψους €7δις ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), στην Ουάσινγκτον.

Σημασία για το ΔΝΤ δεν έχει το πόσα μέτρα θα παρθούν, αλλά το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα, πάνω στο έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Φυσικά, όμως, κάθε μέτρο λιτότητας, εντείνει την ύφεση και άρα αυξάνει το έλλειμμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε, και μάλιστα πολύ σύντομα, ακόμα περισσότερα βάρβαρα μέτρα!

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται αναδρομική μείωση του αφορολόγητου για το τρέχον έτος στα €5.000 αλλά και η άμεση (από 1η Οκτώβρη) μείωση των μισθών στο δημόσιο κατά 20%!

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών στην εκδήλωση του IIF, τα μέτρα αξίας 3% του ΑΕΠ ή 7 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν:

* Αναδρομική μείωση του αφορολογήτου ορίου για το τρέχον έτος στα €5.000.

* Άμεση επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του δημόσιου (επιπροσθέτως του 15% που έχει ήδη εφαρμοστεί για τους δημοσίους υπαλλήλους και τις περικοπές της τάξεως του 25% στις ΔΕΚΟ). Αυτές οι μισθολογικές περικοπές συνδυάζονται με διαρθρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό πλέγμα του Δημοσίου, με σκοπό την πειθάρχηση του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου.

* Τσεκούρι στις φοροαπαλλαγές των λαϊκών στρωμάτων που θα φτάσουν το 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011.

* Μονιμοποίηση του ηλεκτρο-φόρου ακινήτων, με προσδοκώμενα έσοδα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ, καθόλη της διάρκεια του μεσοπρόθεσμου εκτρώματος (έως και το 2015).

* Καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για 30.000 δημόσιους υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2011 (για το 2012, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δέσμευση για πολλαπλάσιο αριθμό εφεδρειών - απολύσεων).

* Την εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις καθ'όλη την διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πλήρες πάγωμα προσλήψεων, αν συνυπολογίσουμε τη συνεχή διόγκωση των κατασταλτικών μηχανισμών (βλέπε πρόσφατες προκηρύξεις για ειδικούς φρουρούς, λιμενικό κλπ).

*Μια, κατά μέσο όρο, επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις (επιπροσθέτως του 10% που ήδη εφαρμόζεται). Αυτές οι περικοπές συμπληρώνονται από την ολοκλήρωση της κατεδάφισης στο Ασφαλιστικό. Παράλληλα θα υπάρξει άμεση μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%. Η ρύθμιση θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο Βήμα 99,5 ο Υπουργός Απασχόλησης Γ. Κουτρουμάνης.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα έσοδα από αυτές θα φτάσουν στα € 4δις μέσα στο 2011, έναντι € 5 δις που ήταν και η πρόβλεψη του Μεσοπροθέσμου.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, το Σάββατο προιδέασε και για μια ακόμα μεγάλη επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, κάνοντας λόγο για διόρθωση των κακώς κειμένων στο επίπεδο της "ανταγωνιστικότητας".

ΚΑΙ... ΓΡΑΠΤΩΣ ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ!

Μάλιστα, το ΔΝΤ απαίτησε από τον υπουργό οικονομικών γραπτές δεσμεύσεις για τα νέα μέτρα ύψους €7δις αως προϋπόθεση για την επιστροφή των επιθεωρητών της τρόικας στην Αθήνα.

Την αποκάλυψη την έκανε, ανωνύμως, στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας στο Reuters.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απαίτησε ακόμα περισσότερα μέτρα και ταχύτερη εφαρμογή τους, χωρίς "χαλάρωση" της κυβέρνησης.

πηγη: iskra