Δευτέρα
29 / 05 / 2023
3 Νέα Άρθρα

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Κόστος καθαρισμού υπηρεσιών Υπουργείου Οικονομικών. Απολυμένες καθαρίστριες – Ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Ζητήματα ασφάλειας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.»

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

alt   Στις 28/11/2013 κατατέθηκε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το παραπάνω θέμα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του Υπουργείου.

                         Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών:

ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


                                                                                                                                                    28/11/2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Κόστος καθαρισμού υπηρεσιών Υπουργείου Οικονομικών. Απολυμένες καθαρίστριες – Ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού. Ζητήματα ασφάλειας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.»

Η κυβέρνηση έχει προπαγανδίσει με κάθε δυνατό τρόπο, την ανάγκη να εξοικονομηθούν χρήματα από την λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών.

Στη λογική αυτή απέλυσε και τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών (τετράωρης απασχόλησης). Όπως ανέφεραν πολιτικοί παράγοντες σε εκπροσώπους των απολυμένων, την εργασία τους πλέον θα αναλάβουν εργολάβοι καθαριότητας, επειδή σύμφωνα με μελέτη που έκανε το Υπουργείο, αυτό θα κοστίσει λιγότερο.

Ήδη όμως υπάρχουν καταγγελίες, ότι το όλο θέμα δημιούργησε ένα περίεργο παρασκήνιο «αναθέσεων» και το κόστος τελικά είναι μεγαλύτερο.

Επιπροσθέτως , στις οικονομικές υπηρεσίες διαφυλάσσονται φορολογικά αρχεία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων, στα οποία πλέον θα έχουν πρόσβαση οι ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι εργολάβοι καθαριότητας θα κοστίσουν λιγότερα στο ελληνικό δημόσιο; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

2. Έγινε δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου καθαριότητας στα εκατοντάδες κτίρια του Υπουργείου; Αν όχι πως επιλέχθηκε ανά κτίριο η σχετική εταιρεία; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

3. Στα κτίρια που έγινε ήδη επιλογή εργολάβων καθαριότητας, πόσο είναι το μηνιαίο συνολικό κόστος για το διάστημα που εργάζονταν οι καθαρίστριες και πόσο είναι τώρα που ανέλαβαν οι εργολάβοι; Να κατατεθεί σχετικός πίνακας που να περιλαμβάνει:

• Υπηρεσία

• Κτίριο

• Συνολικά τετραγωνικά μέτρα

• Κόστος μηνιαίο καθαριστριών

• Αριθμό καθαριστριών

• Κόστος μηνιαίο εργολάβου καθαριότητας

4. Τι μέτρα έχει λάβει το Υπουργείο για τη διαφύλαξη του φορολογικού απορρήτου των φορολογικών – τελωνειακών κλπ αρχείων – στοιχείων που υπάρχουν στις υπηρεσίες, κατά τη διαδικασία καθαριότητας των κτιρίων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις καθαρισμού;

5. Έχουν γίνει φορολογικοί έλεγχοι σε εταιρείες που αναλαμβάνουν το έργο καθαριότητας του δημοσίου; Αν ναι, τι ποσοστά παραβατικότητας εμφανίστηκαν σε αυτές τις εταιρείες και τι μέτρα έχουν ληφθεί για τον αποκλεισμό τους από δημόσιους διαγωνισμούς;


Οι ερωτώντες βουλευτές:

Δημήτρης Γελαλής

Βαλαβάνη Νάντια

Σακοράφα Σοφία

Τριανταφύλλου Μαρία

Χουσεΐν Ζειμπεκ

Παναγούλης Στάθης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Διακάκη Μαρία

Μιχαλάκης Νίκος

Μπάρκας Κώστας

Βαρεμένος Γιώργος

Γεωργοπούλου Έφη

Κανελοπούλου Μαρία

Δρίτσας Θοδωρής

Γάκης Δημήτρης