ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΦΟΡΑ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Κρίσιμος μήνας για την πορεία του προϋπολογισμού θεωρείται ο Σεπτέμβριος, καθώς από τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία -τα οποία στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου παρουσιάζουν υστέρηση 316 εκατ. ευρώ- θα κριθεί αν η κυβέρνηση επισπεύσει την εφαρμογή κάποιων μέτρων που κανονικά επρόκειτο να επιβληθούν από το 2017.

Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα (430 εκατ. ευρώ), η επιβολή φόρου στον καφέ (62 εκατ. ευρώ) όπως και η επιβολή ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (22 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας, ο Σεπτέμβριος θα πρέπει να κλείσει με εισπράξεις 4,7 δισ. ευρώ (προ επιστροφών φόρου ή 4,345 δισ. ευρώ χωρίς αυτές) που θα επιτρέψουν στον προϋπολογισμό να παραμείνει σε μνημονιακή «τροχιά».

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι να παραμείνουν συνεπείς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος που «τρέχουν» αυτόν τον μήνα.

Οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν οι υπόχρεοι μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται συνολικά σε 20,6 δισ. ευρώ.

Μόνον από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να εισπράξει 3,66 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2,9 δισ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί ότι θα εισπραχθούν από τα κέρδη των επιχειρήσεων λόγω της αύξησης του συντελεστή από το 26% στο 29%.

Για την ώρα όμως ο κατήφορος στα έσοδα συνεχίζεται με τον προϋπολογισμό να γράφει απώλειες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ετσι, μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στα ταμεία του Δημοσίου εισέρρευσαν λιγότερα έσοδα κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Στα καθαρά έσοδα οι απώλειες περιορίζονται στα 65 εκατ. ευρώ καθώς τον περασμένο μήνα οι επιστροφές φόρων ήταν λιγότερες από αυτές που είχαν προβλεφθεί.

Το μαξιλάρι

Η εξέλιξη αυτή είχε αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των αυξημένων φόρων που πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ελέω της φοροκαταιγίδας που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2015 με τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων του τρίτου Μνημονίου.

Πιο συγκεκριμένα, το πλεόνασμα που εμφανίζουν τα καθαρά έσοδα από 774 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου περιορίστηκε σε μόλις 196 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Δηλαδή μέσα σε δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο) εξανεμίστηκαν 578 εκατ. ευρώ λόγω της υστέρησης που καταγράφηκε στα έσοδα του Ιουλίου και του Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου, τον Αύγουστο τα συνολικά καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (μετά τις επιστροφές φόρων) διαμορφώθηκαν σε 3,804 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,869 δισ. ευρώ (μείωση κατά 65 εκατ. ευρώ ή 1,7%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015 (καθαρά έσοδα 3,829 δισ. ευρώ) υπάρχει μείωση κατά 25 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο οκταμήνου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 29,615 δισ. ευρώ έναντι στόχου 29,419 δισ. ευρώ (υπέρβαση 196 εκατ. ευρώ).

Για την εικόνα που εμφάνισαν τα έσοδα τον Αύγουστο αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η υστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως ο στόχος περιλάμβανε και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016, εκτιμώμενου ύψους 738 εκατ. ευρώ, η οποία θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο και θα καλύψει την «τρύπα» στα ταμεία.

Ελλειμματικό ισοζύγιο

Παρά τους νέους φόρους που επιβλήθηκαν και τις αυξήσεις σε δεκάδες άλλους που έγιναν, το «ισοζύγιο» παραμένει ελλειμματικό. Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Ε.Ε. σύμφωνα με την οποία η χώρα απώλεσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ το 2014 μόνον από τον ΦΠΑ, όταν συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση χάθηκαν τον ίδιο χρόνο 160 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του κράτους 17,6 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τελικά συγκεντρώθηκαν μόλις 12,67 δισ. ευρώ.

Το 2013 οι απώλειες εσόδων ήταν πολύ μεγαλύτερες αφού είχαν φτάσει σε 6,3 δισ. ευρώ ή ποσοστό 34% από 28% που ήταν το 2014. Το ποσοστό αυτό που αντιπροσωπεύει τις απώλειες από τα δυνητικά έσοδα είναι και πάλι το πέμπτο χειρότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 28 κρατών-μελών και σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου.

Σε μειονεκτικότερη θέση από εμάς βρίσκονται χώρες όπως η Ρουμανία με 37,9% που είναι στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Λιθουανία με 36,8%, η Μάλτα με 35,3% κ.ά. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι 14%.

Το μικρότερο ποσοστό μη εισπραχθέντος ΦΠΑ εμφανίζει η Σουηδία με 1,2%. Σε απόλυτους όρους, το υψηλότερο έλλειμμα ΦΠΑ σημειώθηκε στην Ιταλία (36,9 δισ. ευρώ), ενώ το Λουξεμβούργο είχε το χαμηλότερο (147 εκατ. ευρώ).

Πηγή:efsyn.gr