Τετάρτη
24 / 04 / 2024
10 Νέα Άρθρα

Tρίτο Μνημόνιο που δεν θα λέγεται μνημόνιο προ των πυλών

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Η εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων θα ελέγχεται κατευθείαν από την Κομισιόν και όχι από την Τρόικα

Στη συγκρότηση ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου συνοδευόμενο με ένα αντίστοιχο, νέων μέτρων αναμένεται να συμφωνηθεί μέχρι τον Απρίλιο, για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του β' εξαμήνου του 2014.


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προθέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, έχουν γίνει γνωστές ενώ οι δηλώσεις Στουρνάρα αλλά και οι αντίστοιχες διαρροές που εκπέμπονται και από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν για «θετική» εξέλιξη ενός τρίτου δανειοδοτικού προγράμματος.

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» η συμφωνία που αναμένεται να προκύψει μέχρι τον Απρίλιο θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

• Τη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τόσο εκείνες που έχει υποσχεθεί με τα ισχύοντα μνημόνια όσο και τις νέες που θα ζητήσουν οι δανειστές.

• Την αναθεώρηση των στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως τη μείωση των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, που υπερβαίνουν τα 9 δισ. ευρώ και δεν προσεγγίζονται χωρίς νέα μέτρα.

• Την κάλυψη των λήξεων των ομολόγων που «ωριμάζουν» στις 20 και 21 Μαΐου, λίγες μέρες προ των εκλογών. Η ονομαστική τους αξία μαζί με τους τόκους φτάνει στο ποσό των 9,2 δισ. ευρώ. Η δόση που εκκρεμεί από το Δεκέμβριο είναι 4,9 δισ. και συνεπώς δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του ποσού. Οπότε η δόση που θα εγκριθεί το Μάρτιο ή το αργότερο τον Απρίλιο θα είναι ύψους τουλάχιστον 9,2 δισ., ώστε να καλύπτονται οι τοκοχρεολυτικές δόσεις του Μαΐου. Εναλλακτικά, επειδή από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από λήξεις ομολόγων που είχαν εκδοθεί το 2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, ίσως να εγκριθεί το ελληνικό αίτημα για την ανανέωσή τους, ώστε να μη χρειαστεί νέο δάνειο.

• Η συμφωνία για την κάλυψη από την Ευρωζώνη (μέσω του ESM) των δανειακών αναγκών της Ελλάδας που θα προκύψουν από το β' εξάμηνο του 2014. Το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα από την Ευρωζώνη λήγει τον προσεχή Ιούνιο και μετά συνεχίζεται η χρηματοδότηση μόνο από το ΔΝΤ, με ποσά της τάξης του 1,8 δισ. το τρίμηνο. Το ποσό που εκτιμάται πως θα χρειαστεί για την κάλυψη των δανειακών της Ελλάδας υπολογίζεται από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ μεταξύ 10 και 20 δισ., ενώ στα 14-15 δισ. το υπολογίζει το ΔΝΤ. Στο νέο πακέτο δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ.

• Δεν υπάρχει ο όρος «μνημόνιο» στη συμφωνία, ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί άλλος όρος. Είναι αξιοσημείωτο πως σχετικός προβληματισμός υπάρχει και στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς σε έγγραφό του επισημαίνεται και η επικοινωνιακή διαχείριση της νέας συμφωνίας με την Ελλάδα. Αυτό δεν αλλάζει όμως την εποπτεία, αφού όσο η Ελλάδα έχει ελλείμματα και υψηλό χρέος θα τελεί υπό επιτήρηση από τους δανειστές-εταίρους, ενώ ενδεχομένως από την ομάδα επιτήρησης να «φύγει» το ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει και το «ΕΘΝΟΣ», για την εκταμίευση της δόσης θα συμφωνηθεί ένας λεπτομερής «οδικός χάρτης» με διαρθρωτικές αλλαγές (Δημόσιο, Ιδιωτικοποιήσεις, αγορές προϊόντων και υπηρεσιών) η εκπλήρωση των οποίων θα ελέγχεται κατευθείαν από την Κομισιόν – και όχι από την Τρόικα – και εφόσον επιβεβαιώνεται η πλήρης συμμόρφωση θα δίνεται το πράσινο φως για οικονομική στήριξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν την παρούσα αξιολόγηση, διαμηνύοντας ότι η θετική έκβαση της συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη της εξέτασης του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος.

ΠΗΓΉ: www.Alfavita.gr