Παρασκευή
22 / 11 / 2024
3 Νέα Άρθρα

ΜΕ ΟΡΟΥΣ "ΛΗΣΤΕΙΑΣ" ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ!

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2012 Η ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ DEUTCHE BANK

Αναδιάρθωση με όρους λεηλασίας των εισοδημάτων των ελλήνων πολιτών και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ετοιμάζουν για το 2012 -κατά πάσα πιθανότητα- οι διεθνείς και εγχώριοι τοκογλύφοι (βλ. τραπεζίτες), των οποίων τη "βρώμικη δουλειά" υλοποιεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο βασικός λόγος της μη άμεσης αναδιάρθρωσης έχει να κάνει με το ότι οι γερμανικές και οι γαλλικές (κυρίως) τράπεζες θέλουν να "ξεφορτωθούν" όσα το δυνατόν περισσότερα ελληνικά ομόλογα διαθέτουν - μέσω του "πακέτου" των 110 δις-, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά τους από την επερχόμενη αναδιάρθρωση. Έτσι, τα βάρη της αναδιάρθρωσης θα πέσουν αποκλειστικά στις πλάτες πρώτ' απ' όλα των ελλήνων και δευτερευόντως των ευρωπαίων πολιτών. Και αυτό, διότι με κάθε δόση που λαμβάνουμε από την τρόϊκα αντικαθίστανται τα παλιά ελληνικά ομόλογα - τα οποία ξεφορτώνονται οι ξένες τράπεζες - με χρέη προς την ΕΕ και το ΔΝΤ. Διαφωτιστικό των επερχόμενων εξελίξεων είναι και το ακόλουθο άρθρο από τον ιστότοπο "euro2day":

Έκθεση της Deutsche Bank, με ημερομηνία 18/4 και τίτλο "Ελλάδα: Κινούμαστε στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης", χαρακτηρίζει μάλλον απίθανη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, δεν αποκλείει μία "ήπια" προσέγγιση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε εθελοντική βάση ή με επαναγορά τίτλων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ

"Τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη, εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση χρεών στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα", αναφέρει η έκθεση της Deutsche Bank και συμπληρώνει: "Για το 2011 η Ελλάδα έχει πλήρη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και δεν χρειάζεται να προσφύγει στις αγορές".

"Κάθε άμεση αναδιάρθρωση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους μετάδοσης, δεδομένης της μεγάλης τοποθέτησης σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους από θεσμικά όργανα", αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, επισημαίνοντας πως "τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ελλάδα θα προτιμούσαν να καταγραφεί πρώτα πρωτογενές πλεόνασμα προτού γίνει αναδιάρθρωση".

"Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μεσοπρόθεσμα, αλλά εκτιμούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες", αναφέρει η Deutsche Bank.

Η γερμανική τράπεζα, άλλωστε, θεωρεί πως "για να υπάρξει μακροπρόθεσμα βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απαιτείται haircut της τάξεως του 50%". "Εκτιμούμε ότι η μείωση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η επιμήκυνση της λήξης των τίτλων, haircut στα υπάρχοντα ομόλογα και ιδιωτικοποιήσεις".

"Παρ' όλα αυτά, δεδομένων των συστημικών κινδύνων που εγκυμονούν στην περίπτωση της σκληρής προσέγγισης στην αναδιάρρθωση του ελληνικού χρέους, τη θεωρούμε μάλλον απίθανη βραχυπρόθεσμα", επαναλαμβάνει η Deutsche Bank και καταλήγει: "Μία πιο ήπια προσέγγιση, με εθελοντική μετακύλιση ή με επαναγορά τίτλων με στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, είναι πιο πιθανή".