της Δέσποινας Σπανού
Οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης για λήψη μέτρων για την ανακούφιση των δανειοληπτών, Δημοσίων Υπαλλήλων, τα οποία ανακοινώνονται συνεχώς από τα ΜΜΕ προκειμένου να επηρεάσουν τους Έλληνες πολίτες ενόψει των επικείμενων εκλογών μόνο με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν ΑΠΑΤΗ.
Και πως ακριβώς γίνεται αυτό;
1. Οι χορηγήσεις δανείων εδίδοντο μέχρι τώρα με βάση το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων (μισθός, επιδόματα κτλ). Η μηναία δόση, η οποία εκχωρείτο από το μισθό (Ν.2214/1994), δεν μπορούσε να υπερβεί τα 6/10 των μηνιαίων συνολικών αποδοχών.
2. Οι συνεχείς μειώσεις αποδοχών όμως έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες Δημοσίους Υπαλλήλους σε αδιέξοδο αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η δόση ισούται ή υπερβαίνει τον ήδη πολύ μειωμένο μισθό.
3. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος εξήγγειλε ασαφείς ρυθμίσεις για τα χρέη υπονοώντας μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα και κούρεμα του χρέους σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του.
Οπωσδήποτε όμως η μείωση της δόσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα 6/10 στα 3/10 του μισθού, όπως επίσης και ο συμψηφισμός του εφάπαξ με μέρος του δανείου παρουσιάστηκαν ως απολύτως εφικτές και πραγματοποιήσιμες λύσεις.
Οι εξαγγελίες του υπουργού που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ με τον πιο πανηγυρικό τρόπο δημιούργησαν κλίμα προσμονής και ευφορίας στους δανειολήπτες αλλά και βεβαιότητας πλέον ότι θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος.
Δυστυχώς όμως η απόφαση, που υπεγράφη από τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη {αριθμ.2/19843/0094}, όχι μόνο δεν ανακουφίζει τους δανειολήπτες, αντιθέτως παραπλανά και αυξάνει τα προβλήματα αντί να τα διευθετεί και συγκεκριμένα:
α} Μειώνεται βέβαια η υποχρεωτική από το μισθό παρακρατούμενη δόση από τα 6/10 στα 3/10, για το υπόλοιπο όμως ποσό της δόσης, το οποίο οφείλει ο υπάλληλος βάσει της δανειακής σύμβασης, που έχει υπογράψει, δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Συνεπώς θα πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα στο Ταμείο, διαφορετικά θα καθίσταται η δόση ληξιπρόθεσμη και ο υπάλληλος θα επιβαρυνθεί και με τόκους υπερημερίας.
Επομένως η διαφημιζόμενη ελάφρυνση όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αντιθέτως αποτελεί ουσιαστική εξαπάτηση των δανειοληπτών.
Η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, για την οποία όμως ο δανειζόμενος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκους.
β} Η απόφαση αναφέρει σαφώς {παρ. 3} ότι ως τακτικές μηνιαίες απολαβές νοούνται οι αποδοχές, τις οποίες δικαιούται ο δανειολήπτης αφαιρουμένου και μη υπολογιζόμενου του ποσού, που τυχόν λαμβάνει ως προσωπική διαφορά κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του Ν.4024/2011.
Αυτό σημαίνει ότι και τα ποσά των δανείων, που θα χορηγηθούν {εάν και πότε} θα είναι πολύ περιορισμένα αλλά και ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άμεση περικοπή των προσωπικών διαφορών, παρά τις ρυθμίσεις του Νόμου και τη νέα εγκύκλιο που ίδια έχει υπογράψει.
γ} Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για τη δυνατότητα συμψηφισμού του δάνειου με το εφάπαξ, προφανώς διότι στόχος της κυβέρνησης είναι όχι η χορήγησή του αλλά η κατάργηση του προοπτικά παρά το γεγονός ότι οι εισφορές που πληρώνουν μόνο οι ασφαλισμένοι.
δ} Η απόφαση αναφέρει σαφώς ότι η δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών, η οποία όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί διότι δεν γνωρίζουν, ποια θα είναι η αντίδραση των δανειοληπτών.
Αυτό όπως σημαίνει, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, ότι το Ταμείο το οποίο εξυπηρετεί και κοινωνικούς σκοπούς, απαξιώνεται.
Οι επισφάλειες θα αυξηθούν ραγδαία, η πώλησή του η οποία έχει δρομολογηθεί είναι δεδομένη και άρα ο ιδιωτικός τομέας, που θα αναλάβει τις δραστηριότητες του Ταμείου μπορεί να προβεί και σε μαζικές κατασχέσεις κατοικιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο το οποίο επιτελεί κοινωνικό έργο διαρκώς επιβαρύνεται, απαξιώνεται και προωθείται η πώλησή του σε αντίθεση με τις τράπεζες που συνεχώς ενισχύονται.
ε} Δεν γίνεται καμία αναφορά στις περιπτώσεις δανείων, που έχουν ληφθεί κατά ένα ποσοστό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από άλλη τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές -που είναι πολλές χιλιάδες- οι δανειολήπτες δεν θα δουν, επί της ουσίας, τη μηνιαία δόση τους να μειώνεται (όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση).
Από όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια εξαπάτησης των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και συνολικά του Ελληνικού Λαού ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών.
Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.
Μπορεί το επόμενο διάστημα να δουν οι δανειολήπτες μειωμένη τη δόση του δανείου στο εκκαθαριστικό αποδοχών τους και να θεωρήσουν ότι έχουν ληφθεί συνολικά μέτρα για ρύθμιση του χρέους.
Δεν είναι αλήθεια αυτό
Αντιθέτως υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν και με τόκους υπερημερίας χωρίς να το γνωρίζουν.
Μία είναι η λύση
Μείωση «κούρεμα» του δανείου {κεφαλαίου και συνεπώς και επιτοκίου} ανάλογα με τη μείωση των αποδοχών.
Οποιαδήποτε άλλη πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των δανειοληπτών και εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους.
Το συνδικαλιστικό κίνημα, η Α.Δ.Ε.Δ.Υ και οι Ομοσπονδίες, δεν πρέπει να επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να δημαγωγεί εις βάρος των δανειοληπτών .
Όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να επιβάλλουμε ουσιαστική λύση.
Δέσποινα Σπανού
τηλ. 6977278008