Τετάρτη
24 / 07 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Τελωνειακοί: Απώλεια εσόδων 1,5 δισ. ευρώ από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πηγή: www.kathimerini.gr

Έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι απώλεσε από το 2009 το ελληνικό κράτος, μόνο από τη μείωση της κατανάλωσης βενζίνης, που σημειώθηκε και ως απόρροια της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), όπως υποστήριξε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, Δημήτρης Τριμπόνιας, μιλώντας σε εκδήλωση του φορέα για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Κατά τον ίδιο, στον κλάδο των αυτοκινήτων, οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ συρρικνώθηκαν πέρυσι στα 100 εκατ. ευρώ, από 907 εκατ. το 2004, ενώ η πτώση συνεχίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οπότε δεν ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ!

Στον χώρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση μειώθηκε από τα 3,7 εκατ. χιλιόλιτρα το 2009 στα 2-2,5 εκατ. περίπου, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε εκείνο της θέρμανσης είναι -κατά τον κ. Τριμπόνια- πλασματική, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, ώστε να προλάβουν την αύξηση τιμών από τον Οκτώβριο του 2012 (λόγω της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης).

Μάλιστα, ο κ. Τριμπόνιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 η απόκλιση των εσόδων από τον ΕΦΚ και το ΦΠΑ, σε σχέση με τον στόχο, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

«Σε όλους τους τομείς σημειώνεται πτώση κατανάλωσης, η οποία θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πολιτική αύξηση του ΕΦΚ. Τα στοιχεία διαψεύδουν όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα έσοδα θ' αυξηθούν με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.

Κατά τον ίδιο, στον κλάδο των αυτοκινήτων, ο οποίος «πρέπει να στηριχθεί», οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στον κλάδο των αυτοκινήτων συρρικνώθηκαν πέρυσι στα 100 εκατ. ευρώ, από 907 εκατ. το 2004, ενώ η πτώση συνεχίστηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2012, οπότε δεν ξεπέρασαν τα 25 εκατ. ευρώ!

Στον χώρο του πετρελαίου κίνησης, η κατανάλωση μειώθηκε επίσης, ενώ η κινητικότητα που παρατηρήθηκε σε εκείνο της θέρμανσης είναι -κατά τον κ.Τριμπόνια- πλασματική, καθώς πολλοί πολίτες έσπευσαν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους, ώστε να προλάβουν την αύξηση τιμών από τον Οκτώβριο του 2012 (λόγω της εξίσωσης των ΕΦΚ στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης).

Μάλιστα, ο κ. Τριμπόνιας διατύπωσε την εκτίμηση ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 η απόκλιση των εσόδων από τον ΕΦΚ και το ΦΠΑ, σε σχέση με τον στόχο, αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

«Σε όλους τους τομείς σημειώνεται πτώση κατανάλωσης, η οποία θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται και η πολιτική αύξηση του ΕΦΚ. Τα στοιχεία διαψεύδουν όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα έσοδα θα αυξηθούν με αυτόν τον τρόπο. Η αύξηση του ΕΦΚ, χωρίς την παράλληλη εξασφάλιση της είσπραξης των εσόδων, θα έχει μάλλον αντίθετο αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση τριών διαφορετικών συντελεστών ΕΦΚ: ενός μηδενικού για τη ναυτιλία, ενός ενιαίου (60-100 ευρώ/χιλιόλιτρο) για τις υπόλοιπες χρήσεις και ενός υψηλού μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα φορτηγά δημόσιας χρήσης και τα σκάφη αναψυχής.

Επίσης, πρότεινε την κατάργηση όλων των προβλεπόμενων επιστροφών από ΕΦΚ και τη διατήρηση μόνο στοχευμένων ατελειών (μη καταβολής τέλους), σε ειδικές κατηγορίες.