Κυριακή
28 / 04 / 2024
4 Νέα Άρθρα

"Πατάξτε τη φοροδιαφυγή"

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή: www.zougla.gr (Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος - Πέτρος Σιδερέας)

«Στην Ελλάδα δεν πατάσσεται η φοροδιαφυγή για τρεις λόγους: απουσία πολιτικής βούλησης, προβλήματα οργάνωσης και μεγάλη έλλειψη προσωπικού». Αυτή είναι η διαπίστωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οικονομικών Υπαλλήλων και της γαλλικής Ομοσπονδίας Εφοριακών, Serge Colin, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη χώρα μας.

Αφορμή της επίσκεψής του αποτέλεσε η επιθυμία του να ενημερωθεί σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα γύρω από τη φορολογική διοίκηση αλλά και να δηλώσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα -για τις επερχόμενες απολύσεις- που δίνουν οι υπάλληλοι των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.

Έλλειψη οργάνωσης και τεχνολογίας

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Colin μετέβη στην Δ' ΔΟΥ Αθηνών και την εφορία Παλαιού Φαλήρου, προκειμένου να παρατηρήσει τις συνθήκες εργασίας των συναδέλφων του και να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η φορολογική διοίκηση.

Ένα από τα πράγματα που του έκανε εντύπωση, είναι το γεγονός ότι στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες υπάρχουν τμήματα τα οποία -εν έτει 2013- λειτουργούν χειροκίνητα, όπως οι δηλώσεις ακινήτων.

Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση του προκάλεσε η παλαιότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στις οικονομικές υπηρεσίες, οι οποίοι χρονολογούνται από το 2004, ενώ επεσήμανε την έλλειψη προσωπικού, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν στη ΔΟΥ Παλαιού Φαλήρου, από εκεί που εργάζονταν μέχρι πρότινος 70 υπάλληλοι, τώρα να υπηρετούν μόλις 38.

«Κακόβουλες οι φήμες περί πλεονάζοντος προσωπικού»

Μάλιστα αναφέρθηκε και στις φήμες που διαρρέονται μέσω κυβέρνησης και τρόικας σχετικά με την ανάγκη μείωσης των υπαλλήλων που υπηρετούν στις φορολογικές υπηρεσίες κάνοντας λόγο για προπαγάνδα.

«Δεν γίνεται στην Ελλάδα η οποία έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια να υπάρχουν 9.500 εφοριακοί και να θεωρούνται πολλοί τη στιγμή που στη Γαλλία των 60 εκατομμυρίων υπάρχουν 120.000 εφοριακοί, 700 εφορίες και 3.500 υπηρεσίες που κάνουν εισπράξεις ακόμα και στις πιο μικρές περιοχές. Υποστήριξε ότι αναλογικά θα έπρεπε να είχαμε περισσότερους υπαλλήλους και τόνισε ότι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο των εφοριακών, κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Serge Colin στην Ελλάδα, έδωσε την δυνατότητα στους Έλληνες εφοριακούς να συντονίσουν τους αγώνες με τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη και να εντοπιστούν τα κοινά προβλήματα που υπάρχουν.

«Καταλάβαμε τα ψέματα και τη προπαγάνδα που μας σερβίρει η τρόικα για το τι γίνεται στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υποστηρίζουν ότι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο αριθμό εφοριών και μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Τα στοιχεία όμως είναι δεδομένα. Στη Γαλλία έχουν αναλογικά πολύ περισσότερους υπαλλήλους από ότι εμείς», σημείωσε χαρακτηριστικά.