Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΣΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 28.3.2013

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28.3.13 στην Αθήνα η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟY, με την παρουσία των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων όλης της χώρας.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν αυτό του διαγωνισμού για τους Ελεγκτές Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης, δεδομένου μάλιστα ότι η συνεδρίαση πραγματοποιούνταν την επομένη μιας ακόμα άκαρπης συνάντησης με την πολιτική ηγεσία.

Στην έναρξη της συνεδρίασης, υπήρξε ενημέρωση από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο μας καλούσε σε νέα συνάντηση (μερικές ώρες μετά την προηγούμενη, κατά την οποία επιχειρήθηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, η πλήρης απαξίωση του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο). Τη συνεδρίαση απασχόλησε το γεγονός, αν θα έπρεπε να διακόψει τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν στενά χρονικά περιθώρια και ήταν ανάγκη να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και κυρίως να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Η ΑΣΚΙ πρότεινε να υπάρξει επικοινωνία του προέδρου με τον κ. Θεοχάρη και αν αυτός έχει να μας πει και κυρίως να δεσμευτεί πάνω σε κάτι από αυτά που του τέθηκαν σε προηγούμενες συναντήσεις, να μεταβεί αντιπροσωπεία, διαφορετικά να συνεχιστεί η συνεδρίαση και να κάνουμε το δικό μας προγραμματισμό. Με δεδομένη όμως την πρόθεση της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ορίστηκε συνάντηση για τις 12 το μεσημέρι. Μέχρι τότε ξεκίνησε η διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου, με τη εισήγηση του προέδρου και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων για το θέμα των ''ελεγκτών''.

Πριν την τοποθέτηση του προέδρου απορρίφθηκε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η πρόταση της ΑΣΚΙ (την οποία στήριξαν όλες οι άλλες παρατάξεις), να ακολουθήσουν μετά τον πρόεδρο και πριν τις παρατάξεις, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων που ήταν εκεί για να μεταφέρουν τις απόψεις των συναδέλφων απ' όλη την Ελλάδα..

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έκανε μια αναδρομή στις πρωτοβουλίες της ομοσπονδίας από το προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο μέχρι σήμερα, καθώς και μια ενημέρωση για τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες στις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΚΕ, αφού εκτίμησε ότι η διαδικασία αυτή θα καθορίσει το μέλλον του κλάδου, έκανε κριτική στη μέχρι τώρα στάση του υπουργείου και τη συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα. Τόνισε ότι η ΠΑΣΚΕ ήταν εξαρχής υπέρ του διαλόγου και ''δικαιώθηκε'' (!), δεν απορρίπτει κάτι το οποίο δεν είναι ακριβώς αυτό που θέλει, αλλά είναι καλύτερο από αυτό που ισχύει σήμερα. Επίσης αναφέρθηκε σε παλαιότερες διαδικασίες επιλογής προσωπικού (ΥΠΕΔΑ, Ελεγκτικά Κέντρα κλπ) οι οποίες δεν οδήγησαν όπως είπε, σε διάσπαση του κλάδου. Όσον αφορά την απόφαση του συνεδρίου για το θέμα των ελεγκτών, αποδέχτηκε την ύπαρξή της, αλλά τόνισε ότι έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος και πιθανόν να χρειάζεται αναθεώρηση.

Η εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ αφού αναφέρθηκε στον προηγούμενο διαγωνισμό, χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι αυτός ακυρώθηκε. Επανέλαβε την πρότασή της γα συνάντηση με την Τρόικα, αναφέρθηκε στο ρόλο υπηρεσιακών παραγόντων που υπονομεύουν το μέλλον του κλάδου και ενημέρωσε το σώμα ότι οι 60 ΔΟY που λέει σήμερα το υπουργείο, του χρόνου θα είναι 35.

Ο εκπρόσωπος της ΑΣΚΙ, ανέδειξε ως το κύριο ζήτημα της περιόδου την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Οι θέσεις που εξέφρασε στις συναντήσεις ο ΓΓΔΕ, ουσιαστικά μας προετοιμάζουν για μεγάλο αριθμό απολύσεων στο υπουργείο οικονομικών και όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Τόνισε την ανάγκη, η ομοσπονδία να διατυπώσει ξεκάθαρη θέση για το θέμα των ελεγκτών και να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την ενιαία στάση του κλάδου. Άσκησε έντονη κριτική στη στάση ορισμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων οι οποίες αρνούνται να εφαρμόσουν ομόφωνες συνεδριακές αποφάσεις του κλάδου και στις συνεδριάσεις των οργάνων ψηφίζουν ενάντια στο διαγωνισμό, αλλά υπόγεια καλούν τους συναδέλφους να υποβάλλουν αιτήσεις, λειτουργώντας ουσιαστικά ως ''πέμπτη φάλαγγα'' μέσα στον κλάδο, προκειμένου να περάσουν οι επιλογές του υπουργείου. Εξέφρασε προβληματισμό για την αδράνεια και δυσλειτουργία της ομοσπονδίας (η λειτουργία της οποίας είναι κατώτερη των περιστάσεων), ανέφερε ότι δεν έχει υλοποιηθεί καμιά από τις αποφάσεις του προηγούμενου Γενικού Συμβουλίου, ενώ διατύπωσε τον προβληματισμό της ΑΣΚΙ για την παραμονή της στη Διοίκηση της ομοσπονδίας. Τέλος αναφέρθηκε στις ευθύνες στελεχών της ηγεσίας της ομοσπονδίας και κατήγγειλε υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία, εκτιμώντας ότι προετοιμάζουν και μεθοδεύουν ουσιαστικά την αποδοχή του διαγωνισμού.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ υπερασπίστηκε την απόφαση του συνεδρίου για τους ελεγκτές και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, εφόσον η ηγεσία της ομοσπονδίας κάνει βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τη συνεδριακή απόφαση. Πρότεινε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 4 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της Εκτελεστικής Επιτροπής, ζήτησε αποσαφηνίσεις για μια σειρά θέματα που σχετίζονται με την προκήρυξη, δήλωσε την αντίθεσή του στην υπογραφή συμβολαίων και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.

Στο σημείο αυτό η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Με την επιστροφή της αντιπροσωπείας και μετά την ενημέρωση του Γενικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, αλλά και την επιστολή του ΓΓΔΕ προς τους συναδέλφους, ακολούθησαν τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων.

ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ξεπερνώντας τις μέχρι πρότινος διαφορές τους έσπευσαν (ως έτοιμες από καιρό) να αξιολογήσουν ως θετική (!!!) εξέλιξη την επιστολή αποφεύγοντας όμως επιμελώς να αναφερθούν συγκεκριμένα στο περιεχόμενο αυτής.

Η ΑΣΚΙ με τη σειρά της τόνισε ότι η επιστολή του Θεοχάρη, πέραν του προσβλητικού της περιεχομένου, δίνει και εγγράφως μια σειρά απαντήσεων σε θέματα που προκύπτουν απ τη συγκεκριμένη διαδικασία επιλογής των ελεγκτών. Επιβεβαιώνει τη μη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, την ύπαρξη ατομικών συμβολαίων, την ''αξιολόγηση'' με ορίζοντα την απόλυση κλπ. Και όλα αυτά μέσα σε καθεστώς εκβιασμού, που λέει ότι αν δεν κάνετε αιτήσεις εσείς, θα φέρω άλλους μέσω ΑΣΕΠ. Η ΑΣΚΙ επίσης τόνισε ότι η επιστολή του Θεοχάρη και η επιλογή του να απευθυνθεί απευθείας στους συναδέλφους αποδεικνύει τα αδιέξοδα της πολιτικής ηγεσία και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Τέλος κάλεσε τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να τεκμηριώσουν με συγκεκριμένες αναφορές στο περιεχόμενο του κειμένου τη θετική τους εκτίμηση για την επιστολή, κάτι που τελικά δεν έγινε.

Τις ίδιες περίπου εκτιμήσεις για το περιεχόμενο της επιστολής, έκαναν ΔΑΣ και ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Στη διαδικασία των ψηφοφοριών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κατέθεσαν και ψήφισαν κοινή πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι εξελίξεις στο ζήτημα των ελεγκτών είναι ''θετικές''. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση αυτή την στήριξε το σύνολο των μελών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και παρά τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης (και τις ''κορώνες'' ενάντια στο κείμενο, το οποίο χαρακτήρισαν ως ταφόπλακα του κλάδου και ως πρώτο βήμα για την απόλυση χιλιάδων, όπως είπαν, υπαλλήλων). Στο τέλος υπερίσχυσε η υπεράσπιση της ενότητας της παράταξης, αντί της ενότητας του κλάδου. Την πρόταση καταψήφισαν ΑΣΚΙ, ΔΑΣ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ενώ οι ανεξάρτητοι ψήφισαν ΛΕΥΚΟ.

Η ΑΣΚΙ κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία, η επιστολή του Θεοχάρη απλά επιβεβαιώνει το σύνολο των ανησυχιών μας για το μέλλον του κλάδου, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και την αγωνία του υπουργείου λόγω της μικρής συμμετοχής συναδέλφων. Ταυτόχρονα καλούσε την ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα εξασφάλιζαν την ενιαία στάση του συνόλου των συναδέλφων απέναντι στο θέμα των αιτήσεων και στην πραγματοποίηση τις επόμενες ημέρες Γενικών Συνελεύσεων και περιοδειών στις υπηρεσίες, για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι κλπ. Η πρόταση αυτή της ΑΣΚΙ καταψηφίστηκε.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΗΜ: Οι παραπάνω σημειώσεις δεν αποτελούν πλήρη πρακτικά της Συνεδρίασης

Το eforiakoi.org βρίσκεται στη διάθεση όποιου επιθυμεί να δημοσιεύσει τη δική του, διαφορετική πιθανά προσέγγιση των γεγονότων.