ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Μετά τις επικοινωνιακές φούσκες περί δικαιότερης φορολόγησης και τέλους του χαρατσιού, το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων προσγειώνει στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της τρόικας, που στοχοποιεί περαιτέρω τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα και αφήνει στο απυρόβλητο τον πλούτο.
Το χαράτσι, ένας πάλαι ποτέ «προσωρινός» φόρος, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά μονιμοποιείται και επεκτείνεται. Η φορολόγηση στα ακίνητα, που επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο χωριστά, χωρίς αφορολόγητο όριο επί της ακίνητης περιουσίας, όχι μόνο δεν γίνεται πιο δίκαιη, αλλά παγιώνει την υπερφορολόγηση στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Ταυτόχρονα, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η φορολόγηση στα αγροτεμάχια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα κτήρια. Τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε καμία περίπτωση δεν προστατεύονται με το εξαιρετικά χαμηλό φορολογικό όριο των 9000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό), την ίδια στιγμή που η πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία φοροελαφρύνεται προκλητικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτοί που έχουν κάτω από 9000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα, δεν πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, εξαιρώντας έτσι από την απαλλαγή τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι αντικειμενικές αξίες που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου, έχουν οριστεί το 2007 και έκτοτε η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να είναι πλασματικές και να επιδεινώνουν την αδικία του φόρου.
Σε αντίθεση με ένα κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη φορολογία, ως ένα μηχανισμό αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης, με μεταφορά των φορολογικών βαρών από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες. Η δημιουργία περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό, με υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της ώστε να μη θιγεί η μικρή και η μεσαία περιουσία, αποτελεί αναγκαιότητα, όπως και η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου αλλά και των φορελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών
13/12/2013
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ