Πηγή: www.capital.gr (Του Σπύρου Δημητρέλη)
Όσοι χρωστούν στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 36 έως 42 δόσεις.
Από σήμερα πρόκειται να μπουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αναφορικά με τη νέα μορφή της ρύθμισης για την εξόφληση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Από τις έως τώρα πληροφορίες προκύπτουν τα εξής:
- η τρόικα επιμένει ότι οι μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση των οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές και πάσης φύσεως φόρους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 36. Από την πλευρά των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας προτείνονται περισσότερες δόσεις, δηλαδή τουλάχιστον 48. Από πηγές του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το σημείο επαφής μεταξύ των δυο πλευρών θα βρεθεί κάπου στη μέση, δηλαδή στις 40-42 δόσεις.
- η ελληνική πλευρά ζητά η έκπτωση από τις προσαυξήσεις να είναι μεγαλύτερη από το 20-30% που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία, ενώ η τρόικα δεν δέχεται να δοθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις.
- η τρόικα έχει δεχτεί τη θέσπιση νέας αλλά μόνιμης ρύθμισης.
- η ρύθμιση θα είναι κοινή τόσο για οφειλές προς την εφορία όσο και για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- για όσους φορολογούμενους και ασφαλισμένους ζητήσουν την υπαγωγή τους στη ρύθμιση για πρώτη φορά μέσα στο 2013 θα ισχύουν προνομιακοί όροι σε σχέση με όσους επανειλημμένως έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις στις οποίες όμως δεν έχουν φανεί συνεπείς. Για παράδειγμα, θα απαιτείται η προσκόμιση λιγότερων δικαιολογητικών (εισοδήματος κα) για την υπαγωγή στη ρύθμιση ενώ θα τους χορηγείται ευκολότερα και αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
Με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο μπορούν με αίτησή τους προς τον προϊστάμενο της εφορίας να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής. Εφόσον ενταχθούν σε ρύθμιση τότε τους προσφέρεται και έκπτωση έως και 30% από τις νόμιμες προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ο αριθμός των δόσεων στο υφιστάμενο σύστημα καθορίζεται με βάση συντελεστές ή βαθμούς αξιολόγησης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα «αντικειμενικά κριτήρια» τα οποία λαμβάνει υπόψη του ο προϊστάμενος της εφορίας. Τα «κριτήρια» αυτά είναι η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, το κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η οφειλή με βάση την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, η προέλευση της οφειλής (πχ αν προέρχεται από φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ, η «διαγωγή» του οφειλέτη κατά το παρελθόν (αν δηλαδή ήταν συνεπής σε προηγούμενες ρυθμίσεις), οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η ρύθμιση και, τέλος, η κρίση του εφόρου.