Παρασκευή
03 / 05 / 2024
3 Νέα Άρθρα

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Τη Δευτέρα 22.10.12 συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, με μοναδικό θέμα συζήτησης το κλείσιμο των εφοριών και τον τρόπο αντίστασης σε αυτή την προοπτική. Για πρώτη φορά στη συνεδρίαση συμμετείχαν και συνάδελφοι από τις υπό κατάργηση ΔΟY των Νησιών, οι οποίοι μετέφεραν την αγωνία, αλλά και την αγωνιστική τους διάθεση για ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ κινητοποιήσεις.

Κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης και μετά τις τοποθετήσεις των συναδέλφων από τα νησιά, πήραν το λόγο τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία, παρουσία των συναδέλφων, αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις του κλεισίματος των ΔΟY, της διάλυση του κλάδου καθώς και την ανάγκη για άμεσες κινητοποιήσεις.

Κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, υπήρξε πρόταση που στηρίχθηκε από ΑΣΚΙ και ΔΑΣ, η οποία περιέγραφε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, στις οποίες περιλαμβάνονταν οι καταλήψεις υπηρεσιών, οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τις τρείς τελευταίες ημέρες του μήνα, κλπ. (Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την πρόταση). Η παραπάνω πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, οι οποίοι διαφώνησαν στο σημείο 3, το οποίο μίλαγε για την ανάγκη καταλήψεων, συγκεντρώσεων και αποκλεισμών σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΦΟΡΙΕΣ και στο σημείο 5 του κειμένου το οποίο μίλαγε για καταλήψεις του Δ.Σ. του Συλλόγου και της ΠΟΕ ΔΟY, στις εφορίες υποδοχής. Ταυτόχρονα προτάθηκε από τη ΔΑΚΕ να επιδιωχθεί συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών Στουρνάρα.

Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρόταση, όπως κατατέθηκε από ΑΣΚΙ και ΔΑΣ, έλαβε 4 ψήφους και η πρόταση που στηρίχθηκε από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ (το ίδιο κείμενο, χωρίς τα σημεία 3 και 5 και με την προσθήκη για το Στουρνάρα) έλαβε 8 ψήφους.

Η συνέχεια όμως ήταν πρωτοφανής. Κατά τη διαδικασία υπογραφής των πρακτικών, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, αμφισβήτησαν σε πολλά σημεία το κείμενο που ψηφίστηκε και προσπάθησαν ουσιαστικά να στρογγυλέψουν μια σειρά από αναφορές του, κάτι που προφανώς δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Το ερώτημα γιατί δεν ζητήσανε αυτές τις αλλαγές, κατά τη συνεδρίαση και ενώ είχαν το κείμενο μπροστά τους, μένει να απαντηθεί και προφανώς δεν... σχετίζεται με το γεγονός της παρουσίας των συναδέλφων από τα νησιά.

Δεν μείνανε όμως εκεί... Το βραδυκίνητο (σε πολλές άλλες περιπτώσεις Δ.Σ.) συνεδρίασε στις 24.10.12, ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και αποφάσισε την απαραίτητη ''προσαρμογή'', στο κείμενο της απόφασης. Προσαρμογή η οποία θα έκανε πιο εύκολη τη διαχείριση του όλου ζητήματος, σε επίπεδο Ομοσπονδίας και Ε.Ε.

Συγκεκριμένα:

• Μετέτρεψαν την απόφαση για πανελλαδικές απεργίες, σε αίτημα προς την ομοσπονδία, για προκήρυξη απεργίας ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ.

• Διέγραψαν οποιαδήποτε αναφορά υπήρχε στην αρχική απόφαση, για κίνδυνο ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ στον κλάδο μας.

Διέγραψαν την αναφορά για την ανάγκη ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ με άλλους χώρους του Δημοσίου, που επίσης απειλούνται με κλείσιμο υπηρεσιών και απολύσεις.

Διέγραψαν από την απόφαση για πραγματοποίηση στην Αθήνα συνέντευξης τύπου, τη συμμετοχή σε αυτή Τοπικών φορέων. Δημάρχων, Τοπικών Βουλευτών.

• Αναφέρουν χαρακτηριστικά στο νέο κείμενο: ''... σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, στα οποία δεν θα λειτουργούν πλέον οι ΔΟY με τη σημερινή τους μορφή...'' είτε ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ(;;;) ότι στα περισσότερα πλέον νησιά δεν θα υπάρχουν (σύμφωνα με το σχέδιο) εφορίες, είτε με έναν ιδιαίτερα εύσχημο τρόπο προσπαθούν να εξισώσουν τα ΚΕΦ με τις εφορίες. κλπ κλπ

Το δεύτερο ημίχρονο έλαβε χώρα κατά τη συνεδρίαση της Ε.Ε., η οποία έγινε με δεδομένο το περιεχόμενο του άρθρου 83 του υπό κατάθεση φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ελέγχου και των συνεπειών που απορρέουν. Δυστυχώς όμως και η παραπάνω εξέλιξη δεν επέδρασε στους σχεδιασμούς τους.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ΑΣΚΙ και ΔΑΣ, υπεραμύνθηκαν της αρχικής πρότασης του Συλλόγου και κατέθεσαν πρόταση για προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας για τις δυο τελευταίες ημέρες του μήνα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξηγήσουν ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά μόνο τα νησιά ή τους συναδέλφους που δουλεύουν στις υπό κατάργηση ΔΟY.

Δυστυχώς ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, επέμειναν στην επιλογή τους, επικαλούμενοι τη δεύτερη απόφαση του Συλλόγου της Αττικής (γι' αυτό άλλωστε και την άλλαξαν), και προκήρυξαν απεργία ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ και τα ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ!!!

Χαρακτηριστικό της αλλαγής στάσης τους είναι το παρακάτω. Ενώ την ημέρα της συνεδρίασης του Δ. Σ. (22.10) έστειλαν στην ομοσπονδία αίτημα του Συλλόγου για προκήρυξη απεργίας ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟY ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Δείτε το έγγραφο), τη μεθεπόμενη και προφανώς μετά από δεύτερες σκέψεις (ή άνωθεν παρεμβάσεις) και σίγουρα ΑΠΑΛΑΓΜΕΝΟΙ από την παρουσία συναδέλφων, συνέταξαν νέο έγγραφο με το οποίο μετέτρεπαν την απόφαση σε ΚΑΛΕΣΜΑ προς την ομοσπονδία για προκήρυξη απεργίας ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ. (Δείτε το νέο έγγραφο).

Βέβαια, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά μέλους της Ε.Ε. ότι ... ''Τη στιγμή που είναι ανοικτά τα θέματα της τροπολογίας, της αναδιοργάνωσης και... της επιλογής των προισταμένων, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ στις ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ...''

Καταλαβαίνουμε απόλυτα, ότι το νέο πολιτικό σκηνικό απαιτεί εκτός από τη συνεργασία σε ανώτατο επίπεδο (συγκυβέρνηση κλπ) και αντίστοιχες ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Κινήσεις απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδιασμών. Κατά συνέπεια τα κροκοδείλια δάκρυα για τα προβλήματα του κλάδου και τη διάλυση που ετοιμάζουν, μάλλον.... περισσεύουν.

(Το www.eforiakoi.org βρίσκεται στη διάθεση οποιουδήποτε (Συναδέλφου ή παράταξης) που μπορεί να θεωρεί ότι η παρουσίαση των γεγονότων δεν είναι ακριβής και θα δημοσιεύσει την όποια άποψή του.)