ΤΡΟΙΚΑ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗ ΧΩΡΑ!
ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν έχει τέλος η ταπείνωση που υφίσταται εν γένει η χώρα αλλά και ειδικότερα οι υπάλληλοι του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών.
Τώρα το ΔΝΤ «βγάζει από το ψυγείο» την απαράδεκτη πρόταση για αποστολή Γερμανών εφοριακών στη χώρα μας, πρόταση που έχει απορριφθεί ακόμα και από το Γερμανικό συνδικάτο των εφοριακών. Να σημειωθεί εδώ ότι στο πρόσφατο συνέδριο της UFE (Πανευρωπαϊκή Ένωση Οικονομικών Υπαλλήλων) στην Κοπεγχάγη εκδόθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης υπέρ των Ελλήνων εφοριακών υπαλλήλων και καταδικάστηκε απερίφραστα από όλες τις χώρες η εξευτελιστική πρόταση για την αποστολή Γερμανών εφοριακών στην Ελλάδα. Το σκεπτικό του ψηφίσματος ήταν ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι η απουσία πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανοργάνωση.
Αναλυτικότερα, το ΔΝΤ θέλει να επιστρατεύσει Γερμανούς συνταξιούχους εφοριακούς προκειμένου να οικοδομηθεί ένα λειτουργικό φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, αναφέρει η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να οικοδομήσει ένα λειτουργικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να κινητοποιήσει και Γερμανούς συνταξιούχους. Προκειμένου να δημιουργήσει μια "εσωτερική δεξαμενή ειδικών", το ΔΝΤ αναζητά Γερμανούς εμπειρογνώμονες με μακροχρόνια εμπειρία στο πεδίο της φορολογίας (…)»
«Ήδη από το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους περίπου 170 εμπειρογνώμονες επί των φορολογικών από γερμανικές οικονομικές υπηρεσίες (…) βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να ενισχύσουν τις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Κατά τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρτμουτ Κόσικ ωστόσο, μόλις επτά Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιήθηκαν στην Αθήνα. Σε διήμερα ή τριήμερα workshops εκπαίδευσαν Ελληνες υπαλλήλους στα πεδία της εφαρμογής, του εξωτερικού ελέγχου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρήσεων και των πλουσίων πολιτών».
Αν όμως –κατά τη γνώμη μας- θέλουν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ας ξεκινήσουν από τους πολιτικούς και την –ανύπαρκτη- βούλησή τους σχετικά με το θέμα. Διότι δεν είναι δυνατόν πρώτα να διαλύεις τον φορολογικό μηχανισμό και μετά να «κλαίγεσαι» για την φοροδιαφυγή. Και τέλος να θυμίσουμε κάτι: η τρόικα βάζει «το μαχαίρι στο λαιμό» των ελληνικών κυβερνήσεων για την περικοπή των συντάξεων και των μισθών αλλά ποτέ για τη ριζική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και των μεγαλοφοροφυγάδων.
Γιατί άραγε;