Όχι μόνο προχωρά το σχέδιο της τρόικας για ιδιωτικοποίηση των εφοριών, αλλά επιπλέον γίνεται λόγος ακόμη και για στελέχωσή τους από ξένους εφοριακούς!
Η ανακίνηση του θέματος μάλιστα έρχεται παραμονές της απεργίας που προγραμματίζεται σε εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και ΣΔΟΕ κατά το κρίσιμο για τα έσοδα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού διήμερο της 29ης και 30ης Δεκεμβρίου, οπότε αναμενόταν να προσέλθουν στα δημόσια ταμεία, για πληρωμές φόρων, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Η απεργία ανακοινώθηκε χθες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κλάδου το υπουργείο Οικονομικών. Επίθεση η οποία, σύμφωνα με γνωρίζοντες τα του χώρου, προλειαίνει το έδαφος για τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.
Ας σημειωθεί ότι, την περασμένη Παρασκευή, η Ομάδα Δράσης (Task Force) της Ε.Ε. (υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ) και το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν να συστήσουν μια «πρότυπη εφορία». Την ίδια ημέρα δηλαδή που ο Ευ. Βενιζέλος προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής την πρόσληψη εισπρακτικών εταιρειών για να βοηθήσουν το Δημόσιο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, η εκπρόσωπος της Task Force Ζ. Λάλη, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής της Ομάδας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας της ΔΗΣΥ Θ. Σκυλακάκης, αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την Τask Force μια πρότυπη εφορία ("πρότυπο γραφείο ΔΟΥ") που θα λειτουργήσει με νέο προσωπικό και πρότυπα. Μάλιστα, ο Θ. Σκυλακάκης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Task Force, από «ελληνικής καταγωγής ευρωυπαλλήλους, έναν αριθμό νέων υπαλλήλων με πενταετή συμβόλαια και υψηλά προσόντα που θα προσληφθούν από την Τask Force, με εφαρμογή κοινοτικών διαδικασιών και χρήση εξωτερικών συνεργατών (outsourcing), για έρευνα περιουσιακών στοιχείων, επιδόσεις, ανάλυση στοιχείων κ.λπ.». Ο ευρωβουλευτής έκανε, ουσιαστικά, λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός «νέου μηχανισμού ελέγχου, για μια τουλάχιστον πενταετία, που δεν θα έχει θεσμική, λειτουργική ή οποιαδήποτε άλλη σχέση με όσους μέχρι σήμερα υπηρετούν».
Αναφορικά με την απεργία των εφοριακών, αυτή έρχεται μετά από δυσμενή μέτρα (αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, εργασιακή εφεδρεία, πάγωμα των προσλήψεων, περικοπή αναγκαίων λειτουργικών δαπανών) που σε συνδυασμό με την αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς οδήγησαν στην απαξίωση του υφιστάμενου κρατικού φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Με αποτέλεσμα, να πληθαίνουν οι νεοφιλελεύθερες φωνές για την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των ελεγκτικών και εισπρακτικών αρμοδιοτήτων του κράτους, ακόμη δε και να εισηγούνται στελέχωση των ελληνικών φορολογικών υπηρεσιών με ξένους.
Εξάλλου, η ΠΟΕ-ΔΟΥ ανακοίνωσε χθες με αφορμή το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το τέλος ακινήτων ότι δεν θα δεχθούν να γίνουν οι εφοριακοί οι αποδέκτες της κοινωνικής δυσαρέσκειας για το χαράτσι αυτό ούτε θα επιτρέψουν να μετατραπούν οι εφορίες σε στόχους των επιθέσεων που θα προκληθούν .
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 21/12/2011