Κυριακή
03 / 03 / 2024
0 Νέα Άρθρα

Νέες μειώσεις μισθών εως 10% στο Δημόσιο – Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα πληρώνονται με βάση την απόδοση τους

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

- Μέσα στις επόμενες ημέρες η νέα κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο

- Από την Ιη Ιανουαρίου οι μισθοί των Δημοσίων Υπαλλήλωνθα συνδέονται με τις αποδόσεις τους όπως αναφέρεται στοΜνημόνιο

- Οι δανειστές ζητούν μεγάλες μειώσεις στους κατώτερους μισθούς

- Ως ισοδύναμο μέτρο η κυβέρνηση αντιπροτείνει την ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών από 5 εως 10%

Μέσα στον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στη Βουλή νομοσχέδια που θα ανατρέψουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων. Το ξεκίνημα γίνεται με την μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου με ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2016. Με τις αλλαγές που ετοιμάζονται οι μισθοί θα είναι σε συνάρτηση με τις δεξιότητες, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες και τη θέση του προσωπικού, όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Μάλιστα εως το 2018 το αργότερο υπάρχει συμφωνία για δημιουργία και εφαρμογή καθηκοντολογίου στο Δημόσιο που θα συνδέεται αυτομάτως με τους μισθούς. Και βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι ποιός θα κρίνει την απόδοση των Δημοσίων Υπαλλήλων και με ποιά κριτήρια.

Από το υπ. Εσωτερικών υπάρχουν διαρροές πως οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα μείωση στους κατώτατους μισθούς με παράλληλη αύξηση των ανώτερων μισθών. Για να μην γίνει αυτό και ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων η κυβέρνηση φέρεται να αντιπροτείνει, ως ισοδύναμο μέτρο, την ένταξη των επιδομάτων στο βασικό μισθό. Ακόμα και αυτή όμως η επιλογή οδηγεί αναπόφευκτα σε μείωση μισθών από 5% εως 10%.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο δεν σταματούν όμως εδώ αφού η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να προχωρήσει σε ένα νέο σύστημα μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο. Tο σύστημα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής καθηκόντων και θα συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις. Tην τελική απόφαση για την κινητικότητα του προσωπικού θα παίρνει η εκάστοτε υπηρεσία.

Πηγή Ημερησία