Δευτέρα
14 / 10 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Έτσι «αρμέγει» τους δανειολήπτες δημοσίους υπαλλήλους το Παρακαταθηκών και Δανείων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

www.bankingnews (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Να μεταφέρουν τα δάνεια τους σε άλλη τράπεζα θέλουν δημόσιοι υπάλληλοι

Τα capital controls λειτουργούν ως... σανίδα σωτηρίας για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο στην κυριολεξία «αρμέγει» τους δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
«Όμηροι» νοιώθουν οιπερίπου160.000 δανειολήπτες από το εργοδότη τους που είναι το υπουργείο Οικονομικών.
Ο εργοδότης που μείωσε έως 40% της ετήσιες αποδοχές τους και ως εργοδότης με το «καπέλο» του τραπεζίτη αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με ευνοϊκότερους όρους.
Η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί από την κρατική τράπεζα ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσο όρο έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους 225.000 ανά σύμβαση.
Τα επιτόκια χορηγήσεων στο χρόνο εκταμίευσης ήταν υψηλότερα από το μέσο όρο της ιδιωτικής τραπεζικής αγοράς.
Σήμερα οι δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν επιτόκια αποπληρωμής κατά μέσο όρο στο 5,5% .
Η μηνιαία δόση «άγγιζε» τα 1000 ευρώ και παραμένει η ίδια μετά τις περικοπές των αποδοχών τους.
Το πλεονέκτημα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έναντι της ελεύθερης τραπεζικής αγορά είναι ότι η καταβολή της μηνιαίας δόσης για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου την παρακρατούσε το Ταμείο από το λογαριασμό μισθοδοσίας και το υπόλοιπο χρηματικό ποσό που έμεινε στον τραπεζικό λογαριασμό ήταν διαθέσιμο γα τον δανειολήπτη.
Όμως, οι ιδιωτικές τράπεζες εμπιστεύονται τον δανειολήπτη ο οποίος μεταφέρει τα χρήματα σε ξεχωριστό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δανείου.
Το υπουργείο Οικονομικών το 2012 κατανόησε εν μέρει το πρόβλημα και με μια τροπολογία, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος καθόρισε ότι το 30% των μηναίων αποδοχών θα πηγαίνει στην εξόφληση του στεγαστικού δανείου.
Να σημειωθεί ότι τα δυσθεώρητα επιτόκια στα επίπεδα του 5% και 6% δεν μεταβλήθηκαν, με αποτέλεσμα το 30% της παρακράτησης του μισθού δεν έφθανε για την αποπληρωμή του δανείου.
Το υπόλοιπο ποσό της οφειλής το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ζητούσε σε διάστημα έξι μηνών, ως ληξιπρόθεσμη οφειλή.
Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν σε θέση να το αποπληρώσουν, υποχρεώθηκαν σε ρύθμιση της ληξιπρόθεσμης οφειλής με τα ίδια επιτόκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 144.000 δάνεια μόνο των 50% των δανειοληπτών προσήλθε και αξιοποίησε τη ρύθμιση Βενιζέλου, ενώ στο νόμο Κατσέλη έχουν ενταχθεί 4.500 δάνεια.
Το δυσμενές τοπίο για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων του Παρακαταθηκών και Δανείων είναι τα υψηλά επιτόκια, η κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ως λύση στο πρόβλημα προτείνεται η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου η τριετές πάγωμα των δόσεων.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων επιβιώνει χάρη σε σημαντικό βαθμό από το «άρμεγα» των δανειοληπτών δημοσίων υπαλλήλων, που να σημειωθεί συνέβαλλαν στη διαμόρφωση των κερδών μετά από φόρους ύψους 103.626.355,42 ευρώ το 2014 έναντι 106.714.834,11 ευρώ το 2013.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Οι χαμηλότερες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων δημιούργησαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρότι η εξόφληση γίνεται άμεσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Το 2014, τα δάνεια σε καθυστέρηση 30 ημερών έφθασαν τα 46.636.803,20 ευρώ.
Σε καθυστέρηση 60 ημερών είναι 27.829.020,86 ευρώ και 90 ημερών 34.319.426,16 ευρώ.
Το σύνολο διαμορφώθηκε σε 108.785250,22 ευρώ το 2014 έναντι 95.996.643,75 ευρώ το 2013.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κ. Βασίλης Πέτσας, είπε στο bankingnews ότι απαιτείται άμεση λύση στο πρόβλημα και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουν έρθουν νέες προτάσεις.
Ο κ. Πέτσας υποστηρίζει πρέπει να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, ενώ ο ίδιος βάζει στο τραπέζι και το «κούρεμα» των δανείων, το οποίο όμως θωρείται ανέφικτο.
Ωστόσο, το «πάγωμα» της καταβολής των δόσεων ή επιμήκυνση του δανείου με τους ίδιους όρους δεν θα έχουν επίσης αποτέλεσμα.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι η μόνη λύση είναι το Παρακαταθηκών και Δανείων να εξαγοράσει τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων άλλων τραπεζών και στη συνέχεια η αποπληρωμή του συνόλου των δανείων να γίνει με επιτόκια που θα διαμορφώνεται στο 2%.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την εξεύρεση πόρων στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε τιτλοποίηση 22.000 δανείων, τα οποία έβαλε ως εγγύηση για την έγκριση δανείου ύψους 1 δισ. ευρώ το 2008.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.bankingnews.gr