Κυριακή
22 / 12 / 2024
3 Νέα Άρθρα

Aπό μία... νομική κλωστή οι σχέσεις Κ. Μητσοτάκη-δημοσίων υπαλλήλων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή: www.capital.gr/Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντίστροφα μετρά από χθες ο χρόνος για την κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση των δεύτερων.

Την Παρασκευή 4 Ιουλίου έληξε η άτυπη παράταση την οποία έδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) για την έκδοση των αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα στους γενικούς διευθυντές της δημόσιας διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Με βάση την εγκύκλιο του αρμόδιου υπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (13 Μαΐου 2014) η σχετική έκδοση έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

Ωστόσο η εικόνα που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι κάτι τέτοιο σε γενικές γραμμές δεν έγινε.

Για παράδειγμα, στο Υπουργείο Οικονομικών η μόνη κίνηση που έγινε προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν ότι ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ να παρέδωσε στους προϊστάμενους της εν λόγω υπηρεσίας έγγραφο με το οποίο τους ενημέρωνε για το τι προβλέπει ο νόμος για την αξιολόγηση.

Κατά τ' άλλα, σε συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες εφορίες της χώρας ελήφθη σε όλες ομόφωνη απόφαση ενάντια στην αξιολόγηση. Την προσεχή Τετάρτη 9 Ιουλίου, η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει γενική απεργία στο Δημόσιο.

Στο νομικό «οπλοστάσιο» της ΑΔΕΔΥ, η οποία από τις 19 Μαΐου έχει κηρύξει αποχή από την αξιολόγηση είναι ο συνδικαλιστικός νόμος του 1982 (ν. 1264/82), αλλά και τέσσερις ερμηνευτικές διατάξεις, οι οποίες αφορούσαν απεργίες καθηγητών, σύμφωνα με τις οποίες η αποχή θεωρείται «μορφή απεργίας» και δεν μπορεί να διωχθεί πειθαρχικά (πχ 1987, 1990, 1995).

Από τις 6 Ιουνίου, μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας «αναξιοκρατική» την αξιολόγηση με τον επιμερισμό ποσοστών.

Η απόφαση αυτή είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου και στο μεταξύ η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει από το ΣτΕ να ανασταλεί κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να απαντά στην αποχή των δημοσίων υπαλλήλων, στέλνοντας αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την κατάθεση χθες ένδικου βοηθήματος κήρυξης της αποχής των δημοσίων υπαλλήλων ως παράνομης και καταχρηστικής δεν επιβεβαιωνόταν από το περιβάλλον του μέχρι χθες το βράδυ.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης από προχθές, Πέμπτη 3 Ιουλίου, έχει στείλει έγγραφο προς όλες τις διοικήσεις του δημοσίου με το οποίο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης για όσους δεν εφαρμόσουν το νόμο.

Την ίδια μέρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ –ΟΤΑ) προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας παράνομη την αξιολόγηση των δημοτικών υπαλλήλων, μιας και ποτέ δεν εξεδόθη προεδρικό διάταγμα με το οποίο να προβλέπει αξιολόγηση (σ.σ. ακόμα και της μορφής με την οποία γινόταν μέχρι πέρσι) τους.

Πάντως από την ΠΟΕ – ΟΤΑ θεωρούν πως το «παιχνίδι θα χοντρύνει» , από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης στείλει στις διοικήσεις του δημοσίου εγκύκλιο με την οποία θα θέτει θέμα πειθαρχικής ευθύνης και όχι απλώς ένα έγγραφο.