Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

Λουκέτο σε 20 νησιωτικές ΔΟΥ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Οι δήμαρχοι των νησιών, όπου καταργείται η μοναδική τους εφορία, αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα των γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων και αναρωτιούνται εάν πράγματι θα παρέχονται χρήσιμες υπηρεσίες ή απλώς θα διακινούν όλη η γραφειοκρατία.

Γολγοθά για τους νησιώτες επιφυλάσσει η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο, βάζοντας λουκέτο σε 20 νησιωτικές ΔΟΥ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2013. Παρά τις τρεις παρατάσεις λειτουργίας που έδωσε τον τελευταίο χρόνο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των κοινωνιών των ακριτικών νησιών, η Γενική γραμματεία Εσόδων του υπ. Οικονομικών όρισε τις 2 Σεπτεμβρίου ως τελευταία μέρα των φορολογουμένων στις ΔΟΥ Λήμνου, Αγ. Κήρυκου, Σαλαμίνας, Πόρου, Υδρας, Αίγινας, Σπετσών, Ανδρου, Τήνου, Μήλου, Κέας, Λέρου, Καρπάθου, Καλύμνου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Κυθήρων, Σκοπέλου και Σκιάθου.

Μηχανογραφική ενοποίηση

Οι προθεσμίες εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων των νησιωτών που λήγουν τις εν λόγω μέρες παρατείνονται έως τις 5 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μηχανογραφική ενοποίηση των εφοριών. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, αν από την ίδια μέρα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα «παραρτήματα» των εφοριών στα νησιά όπου θα μπει λουκέτο των ΔΟΥ.

Ειδικότερα: Οι ΔΟΥ Σκοπέλου και Σκιάθου διακόπτουν οριστικά τη λειτουργία τους στις 28/8/2013. Οι ΔΟΥ Κέας, Μήλου, Λήμνου και τέως ΔΟΥ Σαλαμίνας αντίστοιχα στις 2/9/2013. Οι ΔΟΥ Καλύμνου, Καρπάθου και Αγ. Κηρύκου Ικαρίας, στις 4/9/2013. Οι ΔΟΥ Ανδρου, Αίγινας, Πόρου, Υδρας, Σπετσών, Τήνου και η τέως ΔΟΥ Κυθήρων, στις 9/9/2013.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, όπως αυτή της Λήμνου, καταργείται η μοναδική εφορία κάθε νησιού, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πρέπει να μετακινούνται εν πλω στην κοντινότερη ΔΟΥ, επιβαρυνόμενοι τα έξοδα μετακίνησης αλλά και την ταλαιπωρία του ακτοπλοϊκού ταξιδιού – απαγορευτικά απόπλου, καθυστερήσεις απόπλου και πολλάκις την απουσία πλοίου της γραμμής.

Ερωτήματα δημιουργούνται ακόμη για τη μετακίνηση του προσωπικού των ΔΟΥ. Στην περίπτωση της Λήμνου, για παράδειγμα, θα παραμείνουν 2 από τους 13 υπαλλήλους της ΔΟΥ Μύρινας, οι οποίοι θα εργαστούν στο γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων –αν λειτουργήσει- και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν ανεξαιρέτως οικογενειακής κατάστασης ή ειδικών κριτηρίων στη Λέσβο.

Οι δήμαρχοι των νησιών όπου καταργείται η μοναδική τους εφορία, πάντως, εξετάζουν σε πολλές περιπτώσεις την εκμίσθωση κτιρίου για τη λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης φορολογουμένων (ΓΕΦ), εκφράζοντας ωστόσο τις επιφυλάξεις τους στην «Εφ.Συν.» για το αν πράγματι θα παρέχονται χρήσιμες υπηρεσίες στους νησιώτες ή απλώς θα συγκεντρώνεται όλη η γραφειοκρατία στα εν λόγω κέντρα και θα αποστέλλεται στην κοντινότερη ΔΟΥ και στην Αθήνα.

Κι αυτό γιατί η δημιουργία των ΓΕΦ έχει προς το παρόν αποτύχει. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, τα ΓΕΦ Θάσου και Λέρου, όπου υπάρχει και ηλεκτρονική διασύνδεση με TAXIS 2, όμως ελλείψει αρμοδιοτήτων και προϊσταμένου πραγματοποιούνται κάποιες περιορισμένες εργασίες του μητρώου. Κατά τα άλλα, για μια σειρά καθημερινών υποχρεώσεων των φορολογουμένων, όπως πληρωμές ρυθμισμένων οφειλών, θεωρήσεις βιβλίων, κατάθεση τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, διεκπεραίωση υποθέσεων είσπραξης, βεβαίωσης, απαλλαγής και διαγραφής του ΕΕΤΗΔΕ, κατάθεση δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ (για αγρότες, επιχειρήσεις κ.λπ.), παραλαβή δηλώσεων ΦΠΑ αλιέων, πληρωμή διαφόρων φόρων, τελών ή κρατήσεων, καθώς και παραβόλων υπέρ τρίτων και για πολλές ακόμη εργασίες, οι κάτοικοι της Θάσου, της Λέρου, της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου είναι υποχρεωμένοι είτε να επικοινωνήσουν με τις ΔΟΥ Καβάλας, Κω και Ρόδου δι' αλληλογραφίας μέσω των ΓΕΦ, είτε να μεταβούν οι ίδιοι στην Καβάλα, στην Κω ή στη Ρόδο!

Χωρίς αρμοδιότητες

Ας σημειωθεί ότι η ΔΟΥ Κω δεν έχει αρμοδιότητες δικαστικού και ελέγχου, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και για ένα απλό πρόστιμο οι κάτοικοι από Λέρο, Πάτμο, Λειψούς, Αγαθονήσι, Μαράθι και Αρκιούς είναι αναγκασμένοι να επικοινωνήσουν με τη ΔΟΥ Ρόδου, διά μέσου της ΔΟΥ Κω, διά μέσου του ΓΕΦ Λέρου!