Δευτέρα
20 / 03 / 2023
13 Νέα Άρθρα

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟY ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Με επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητάνε την αναστολή της εφαρμογής του νόμου, που προβλέπει το κλείσιμο των εφοριών στη νησιωτική χώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αθήνα, 07-12-2012

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

 Οικονομικών

 Εσωτερικών

 Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Κύριοι Υπουργοί, με αφορμή την κατάργηση των Δ.Ο.Υ., ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας, αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε στην αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών στα νησιά μας.

Η πολιτική, που ακολουθείται από την κυβέρνηση, όχι απλά δε στηρίζει τη νησιωτικότητα, αλλά αντίθετα επιδεινώνει σταθερά την ποιότητα ζωής των νησιωτών, αποσύρει την παρουσία της κεντρικής κυβέρνησης από τη νησιωτική Ελλάδα, απογυμνώνει τις κοινωνικές παροχές, υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους τομείς υγείας και παιδείας, οδηγώντας στη συνολική υποβάθμιση της ζωής μας.

Η ενεργή παρουσία των Δ.Ο.Υ. στα νησιά μέχρι τώρα:

• εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία της είσπραξης δημοσίων εσόδων, όπως περίτρανα αποδεικνύεται από το πόρισμα που συνοδεύει την απόφαση κατάργησής τους

• εξασφαλίζει την παρουσία της κεντρικής κυβέρνησης στα νησιά για στρατηγικούς λόγους και λόγους εθνικού και δημοσίου συμφέροντος

• εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών αγορών και τονώνει τις τοπικές οικονομίες

• εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιωτών, οι οποίοι δικαιούνται ίσης αντιμετώπισης και πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως όλοι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες

Είναι γεγονός ότι καθολικό ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Το εγχείρημα αυτό, όπως και κάθε άλλη μεταρρύθμιση, οφείλει κατά την εφαρμογή του –και σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή– να λαμβάνει υπόψη του την ιδιαιτερότητα του νησιώτικου χώρου, αποφεύγοντας τα οριζόντια μέτρα.

Με αυτή την έννοια, ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης στο επίδικο ζήτημα της χωροταξικής κατανομής των ΔΟΥ, θα πρέπει να εξασφαλίζει τα πιο πάνω ωφελήματα.

Θεωρούμε ότι, σε αντίθεση με τις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, η κατάργηση των Δ.Ο.Υ στα νησιά χωρίς προετοιμασία, χωρίς ολοκλήρωση του ΤΑΧΙS, χωρίς δοκιμαστικό μεταβατικό στάδιο θα οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία τους φορολογούμενους των νησιών μας και σε δυσλειτουργία τους μηχανισμούς είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Θεωρούμε επίσης ότι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων που θα δημιουργηθούν στα νησιά σε χώρους των ΟΤΑ δε θα λύσουν το πρόβλημα.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα δοκιμαστικής εφαρμογής των νέων κανόνων λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών στα νησιά.

Μέχρι τότε, ζητάμε την αναστολή των καταργήσεων των νησιωτικών Δ.Ο.Υ. Πιστεύουμε πως κάθε προσπάθεια στήριξης της υπουργικής απόφασης προκαλεί το δημόσιο περί δικαίου αίσθημα και αντιβαίνει στο ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Ακόμη και τώρα πρέπει οι αποφάσεις αυτές να ανασταλούν.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.

Μανώλης Γλέζος

Θοδωρής Δρίτσας

Δημήτρης Γάκης

Γιάννης Ζερδελής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Αγνή Καλογερή

Σταύρος Κοντονής

Στέφανος Σαμοΐλης

Νίκος Συρμαλένιος