Παρασκευή
26 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΟΧΙ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανοίγει με τον πλέον σαφή και επίσημο τρόπο την ατζέντα της, για το σύνολο των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο, τα συνδικαλιστικά μας όργανα δυσκολεύονται ακόμα και να... συνεδριάσουν. Οι τοποθετήσεις στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο της 11.7.2012 περί ''ετοιμότητας'', και ''άμεσης αντίδρασης'' σε κάθε διαδικασία που θα θίγει ακόμα περισσότερο τον κλάδο, αποδείχτηκαν πολύ γρήγορα, συνθήματα που κάλυπταν τις ανάγκες της στιγμής.

Οι απολύσεις είναι προ των πυλών, για την ''υπερβάλλουσα μείωση'' δηλώθηκε σαφέστατα η περικοπή της, το σχέδιο για μια ΔΟY σε κάθε νομό προχωράει, η εκχώρηση αντικειμένων σε ιδιώτες ολοκληρώνεται... κλπ κλπ. Επιλογές οι οποίες γνωστοποιήθηκαν ή διαφάνηκαν σε συναντήσεις της ΠΟΕ ΔΟY, με την πολιτική ηγεσία, όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν αποτελούν μέχρι σήμερα λόγο σύγκλισης των συνδικαλιστικών οργάνων.

Το αίτημα της ΑΣΚΙ και της ΔΑΣ για σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής (από τον Ιούλιο), απορρίφτηκε, λόγω ''καλοκαιρινών διακοπών''. Η Ε.Ε. συνεδρίασε στις 2.8.2012 (έκτακτα και μετά από ενημέρωση των μελών της 45 λεπτά πριν!) με στόχο ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, να ''μαλώσουν'' την ΑΣΚΙ για τις αναρτήσεις της στο ''www.eforiakoi.org'' και χωρίς να υπάρχει απόφαση.

Η πρόταση της ΑΣΚΙ και της ΔΑΣ να κουβεντιαστούν τα θέματα που αφορούν:

• Τι κλείσιμο των ΔΟY από 1.9.2012 (όπως προέκυπτε από έγγραφο που μας είχε δώσει το υπουργείο)

• Η κατάργηση της υπερβάλλουσας διαφοράς (Όπως μας ξεκαθάρισε σε συνάντηση ο Σταικούρας)

• Το θέμα των κρατήσεων για το ΤΕΑΔΥ και της Β' επικουρικής σύνταξης

• Η υλοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου (Για αρκετές από τις οποίες, δεν έχουν σταλεί ακόμα, ούτε καν τα απαραίτητα έγγραφα)

• Η έκθεση του Ρακιντζή και η εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου στοχοποίησης του κλάδου....

ΑΠΟΡΙΦΤΗΚΕ από το νέο ''ΔΙΔΥΜΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ'' στην ΠΟΕ ΔΟY.

Προφανώς στους σχεδιασμούς τους δεν χωράει η συζήτηση και η ανάληψη δράσης για θέματα που αφορούν την ΕΦΕΔΡΕΙΑ, ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΟY, ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ κλπ κλπ.

Τη στάση αυτή των συνδικαλιστικών μας οργάνων την γνωρίσαμε και στο παρελθόν. Τότε προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τίποτα από αυτά τα ''κακά'' που ακούγονταν, δεν πρόκειται να μας ακουμπήσει και τα αποτελέσματα βέβαια τα βιώνουμε... Σήμερα σφυρίζουν ουσιαστικά αδιάφορα, για όλα όσα βρίσκονται ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ... Για όλα αυτά που σε λίγο θα μας τα παρουσιάζουν ως τετελεσμένα και απλά θα διαπιστώνουν την έλλειψη περιθωρίων αντίδρασης.

Βέβαια ο ρόλος και οι θέσεις του καθενός είναι πλέον γνωστές και κανένας συνδικαλιστικός χειρισμός δεν μπορεί να τις κρύψει. Αποτυπώνονται άλλωστε στις τοποθετήσεις συνδικαλιστικών στελεχών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, που υπερασπίζονται με πάθος τις επιλογές της κυβέρνησης για κλείσιμο των υπηρεσιών, ανάλογο με αυτό που υπερασπιζόταν πριν λίγο καιρό το διαγωνισμό των ''ελεγκτών''.

Με βάση πάντως τα δεδομένα που διαμορφώνονται και τη στάση συγκεκριμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων (που δυστυχώς έχουν την πλειοψηφία) οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι η συμμετοχή μας στη διοίκηση της ΠΟΕ ΔΟY και σε μια προσπάθεια στοιχειώδους λειτουργίας της, ούτε δεδομένη είναι, ούτε μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ένα βασικό πλαίσιο δράσης. Κριτήριο για τη συμμετοχή μας είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και η οργάνωση των αγώνων που απαιτούν οι περιστάσεις.