Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Καθαριότητα: Το καθεστώς Ομηρίας συνεχίζεται και στο βάθος… Ιδιωτικά Συνεργεία

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες δυο προκηρύξεις (του ΥΠΟΙΚ και της ΑΔΔΕ), για πρόσληψη προσωπικού καθαριότητα, με συμβάσεις 18μηνης διάρκειας.

Με βάση του περιεχόμενο των προκηρύξεων, οι διαγωνισμοί αφορούν την πρόσληψη 100 εργαζομένων στην ΑΑΔΕ και 60 στο ΥΠΟΙΚ και στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και υποψήφιοι πέραν των όσων εργάζονται ήδη (με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις) στις υπηρεσίες μας.

Το δημόσιο εδώ και χρόνια άλλωστε καλύπτει μεγάλο μέρος των πάγιων αναγκών του στην καθαριότητα με αλλεπάλληλες συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, κρατώντας ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους στον συγκεκριμένο κλάδο, για δεκαετίες.

Η ίδια κατάσταση και στις υπηρεσίες μας, στις οποίες με ευθύνη της Κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ, μέρος του κλάδου της καθαριότητας καλύπτεται με συμβάσεις 18μηνες, 6μηνες, ακόμα και 2μηνες (βλ. την ανανέωση των συμβάσεων μόνο και μόνο για την κάλυψη των αναγκών της πανδημίας). Προφανώς, για τη μετά covid περίοδο, τα σχέδια προβλέπουν την είσοδο (όπου δεν υπάρχουν) και την επέκταση των Ιδιωτικών Συνεργείων.

Οι συγκεκριμένες προκηρύξεις παρατείνουν την κατάσταση – ομηρία και κάθε άλλο παρά λύνουν οριστικά (όπως άλλωστε είχαν δεσμευτεί) το πρόβλημα εργαζομένων που βρίσκονται ακόμα και δεκαπέντε χρόνια στις υπηρεσίες μας, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις (καλύπτοντας προφανέστατα ανάγκες πάγιες και διαρκείς) και σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας.

Εργαζόμενοι όμηροι, που δουλεύουν δίπλα μας και καλύπτουν εκτός από την καθαριότητα, την έλλειψη προσωπικού, κάνοντας αρχείο, κάνοντας τον πορτιέρη, κάνοντας συμψηφισμούς και ΤΑΦΕ στα έσοδα κλπ κλπ.

Εργαζόμενοι αόρατοι που δεν έχουν καν το δικαίωμα έκφρασης για τα τεκταινόμενα στις υπηρεσίες που δουλεύουν, αφού τους αρνούνται πεισματικά (με δικαιολογία τα καταστατικά των συλλόγων), να εγγραφούν στα σωματεία.

Εργαζόμενοι σκλάβοι που δεν έχουν δικαίωμα να αρρωστήσουν ή να πάρουν άδεια γιατί οι συμβάσεις δεν το προβλέπουν!!!!!!

Εργαζόμενοι που για χρόνια όλες οι κυβερνήσεις τους υπόσχονταν προεκλογικά ότι θα λύσουν οριστικά το θέμα και μετεκλογικά έπαιρναν πίσω τις δεσμεύσεις.  

Η μόνη και δίκαιη λύση του χρονίζοντος προβλήματος είναι η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε αορίστου χρόνου και η προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για το σύνολο των τεράστιων αναγκών για προσωπικό καθαριότητας.

 

Προκήρυξη ΥΠΟΙΚ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Προκήρυξη ΑΑΔΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ