Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

Το "κρίσιμο" ραντεβού Χ. Θεοχάρη – Π. Τόμσεν

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

13-12-2013

Πηγή: Capital.gr

Του Σταμάτη Ζαχαρού

Πολλά ερωτηματικά τόσο για το ρόλο της τρόικας όσο κυρίως για το ρόλο ενός κρατικού υπαλλήλου, του Χάρη Θεοχάρη -γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων- προκαλεί η συνάντηση του Έλληνα αξιωματούχου με τον Π. Τόμσεν στο Χίλτον, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Η συνάντηση δεν είχε προαναγγελθεί καθώς επίσης δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γνωστό το περιεχόμενό της. Τι να συζήτησαν άραγε οι δυο άντρες στο κεντρικό ξενοδοχείο;

Ο κ. Θεοχάρης είναι ένα υπηρεσιακό στέλεχος επιφορτισμένο με υπεραρμοδιότητες λόγω του γεγονότος ότι η είσπραξη φόρων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα καθώς θεωρητικά μπορεί να αποτελεί τη λύση για την έξοδο της χώρας από τη δημοσιονομική κρίση.

Η φοροδιαφυγή άλλωστε αποτελεί το μείζον πρόβλημα εδώ και δεκαετίες και η τρόικα θεωρεί ότι με την πάταξή της η χώρα θα μπορεί να βελτιώσει δραστικά τα δημοσιονομικά μεγέθη της.

Από την άλλη, όμως, οι συνεννοήσεις για τέτοια θέματα πρέπει να γίνονται με την ίδια την κυβέρνηση και όχι απευθείας με τον εκάστοτε αξιωματούχο ή υπάλληλο.

Αυτό φυσικά επιβάλλεται για δυο λόγους.

Πρώτον και κύριον διότι η τρόικα λειτουργεί συμβουλευτικά προς την κυβέρνηση και δεν την αντικαθιστά με κανέναν τρόπο. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αποφασίζει για το πώς τελικά θα χειριστεί το κάθε θέμα, ενώ η τρόικα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιβάλλει τις θέσεις της. Με τον τρόπο που έδρασαν στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Τόμσεν και ο κ. Θεοχάρης δίνουν την εντύπωση στην κοινωνία ότι η τρόικα είναι αυτή η οποία απευθείας επιβάλλει πρακτικές χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη (πολλώ δε η παρουσία) των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο επιβάλλεται να τηρείται η δεοντολογία δεν είναι άλλος από την ανάγκη για κεντρικό σχεδιασμό τέτοιων θεμάτων και όχι αποσπασματικά να ενημερώνονται στελέχη που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν την πλήρη εικόνα ή έχουν προσωπικές ατζέντες. Έχοντας μια μεγάλη εμπειρία πλέον στη «συμβίωση» με την τρόικα θα μπορούσε να πει κανείς ότι μια τέτοια πρακτική δυναμιτίζει ένα ούτως ή άλλως άσχημο κλίμα. Για την κατάσταση αυτή πολλές φορές έχει κατηγορηθεί η τρόικα η οποία έδωσε την εικόνα μιας επιτροπείας στην Ελλάδα όπως για παράδειγμα είχε γίνει όταν εξέδιδε στην αρχή ανακοινώσεις εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν όμως ένα προβεβλημένο στέλεχος του ελληνικού κράτους δέχεται να συναντήσει στελέχη της τρόικας και μάλιστα σε δημόσιο χώρο εν αγνοία των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, τότε είναι φυσικό να δίνεται τροφή σε όσους αναζητούν τρόπους για να δαιμονοποιήσουν τη δράση της τρόικας και την εθνική προσπάθεια που γίνεται για έξοδο από τη βαθιά δημοσιονομική κρίση.