Τετάρτη
29 / 05 / 2024
4 Νέα Άρθρα

Διόρισαν φοροελεγκτή τον -"mr πράσινες προσλήψεις"- Στ. Κουτμερίδη

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Στο προσκήνιο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας επανέρχεται ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης. Αυτή τη φορά αναλαμβάνει την εποπτεία της μίας από τις τέσσερις από τις νεοσυσταθείσες περιφερειακές διευθύνσεις που θα εποπτεύουν όλες τις εφορίες της χώρας. Οι νέες «υπερ-εφορίες» θα λειτουργήσουν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και θα συνεργάζονται άμεσα με τη Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων ελέγχοντας την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Το ιστορικό

Μία από τις τέσσερις αυτές θέσεις «ευθύνης» αναλαμβάνει ο πρώην βουλευτής Σερρών τον οποίο θυμόμαστε από την εμπλοκή του τον Ιούνιο του 2011 στην ίδρυση, που πραγματοποιήθηκε εν μία νυκτί, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» με σκοπό την πρόσληψη ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, δηλώνοντας μάλιστα απροκάλυπτα τότε ως στοιχεία επικοινωνίας την έδρα και τα τηλέφωνα του πολιτικού του γραφείου. Οπως είχε υποστηρίξει τότε ο Στάθης Κουτμερίδης, ο λόγος που ενθάρρυνε την ίδρυση της ΜΚΟ από συνεργάτες του ήταν για να βοηθήσει τους δημότες του να βρουν δουλειά.

Ωστόσο, ο λόγος ίδρυσης της συγκεκριμένης ΜΚΟ δεν ήταν ούτε φιλανθρωπικός αλλά ούτε και κοινωφελής. Οι ΜΚΟ θα λειτουργούσαν ως διαχειριστική αρχή μεταξύ των δήμων και του υπουργείου και θα αναλάμβαναν την εποπτεία των προσλήψεων, με το αζημίωτο βέβαια, αφού θα μοιράζονταν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος (περίπου 9.500.000 ευρώ) που προερχόταν από κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Διπλό το συμφέρον για τον πρώην βουλευτή αφού από τη μία θα «βόλευε» τους ψηφοφόρους του και από την άλλη θα καρπωνόταν την προμήθεια που θα λάμβανε η ΜΚΟ από το πρόγραμμα.

Στο στόχαστρο

Οι αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για τη δράση του Σερραίου βουλευτή ανέστειλαν τα σχέδιά του, ανάγκασαν σε παραιτήσεις των στενών συνεργατών του, οδήγησαν σε κλείσιμο της ΜΚΟ και υποχρέωσαν την τότε ηγεσία του υπ. Εργασίας να αποσύρει το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.

Μάλιστα, ακόμα και η ίδια του ομάδα τον εγκατέλειψε με στελέχη να καταγγέλλουν τότε στον «Ε.Τ.» ότι παραπλανήθηκαν και ότι έγιναν αντικείμενο «εκμετάλλευσης» αφού συνειδητοποίησαν εκ των υστέρων το ρόλο τον οποίο επρόκειτο να διαδραματίσει η συγκεκριμένη ΜΚΟ.

Ακόμα και η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις Σέρρες είχε χαρακτηρίσει ως τουλάχιστον άστοχη την ενέργεια να δηλωθούν ως τηλέφωνα επικοινωνίας της ΜΚΟ τα τηλέφωνα του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Κουτμερίδη.

Προκλητικός

Ο πρώην βουλευτής, απροκάλυπτα και χωρίς ηθικό φραγμό, είχε επιβεβαιώσει το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» δηλώνοντας τότε: «Δέχομαι την κατηγορία, τιμή μου και καμάρι μου που βοήθησα και στήριξα τους δημότες μου και θα το ξανακάνω χίλιες φορές, αρκεί αυτό να είναι προς όφελος του νομού μου». Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Κουτμερίδης έχει βρεθεί στο επίκεντρο των αρνητικών συζητήσεων και σχολίων αφού στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ότι διόρισε συγγενή του στη Βουλή εκμεταλλευόμενος το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος.

Μάλιστα, για την ιστορία, να πούμε ότι λίγο μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τις «αμαρτωλές» ΜΚΟ, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να αποσύρει το πρόγραμμα των 2,7 δισ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί για να το επαναφέρει λίγους μήνες αργότερα, αναθέτοντας στο ΑΣΕΠ την πλήρη εποπτεία του.

Εμμανοηλίδου Σοφία

Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.