Παρασκευή
27 / 12 / 2024
2 Νέα Άρθρα

Σύγχρονες «Ιφιγένειες» για να βγει η μνημονιακή πολιτική

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

πηγή: 6ημέρες (Του Λευτέρη Γαλανού)

«Αθώα θύματα» στο σαφάρι για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων, ώστε να βγει η μνημονιακή αριθμητική για μικρότερο Δημόσιο

εν αναμονή της άφιξης της τρόικας, κινδυνεύουν να βρεθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας, ακόμη και για απλά πειθαρχικά αδικήματα.

Σύλλογοι και ομοσπονδίες εργαζομένων καταγγέλλουν στις «6μέρες» πως μετά το Μεσοπρόθεσμο -νόμος 4093- υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που με μια απλή παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο ή με την κλήση στο ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου οδηγούνται σε αργία.

Οι διαδικασίες «τρέχουν» γρήγορα από πλευράς υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η Τρόικα έχει βάλει το «μαχαίρι» στον λαιμό της κυβέρνησης ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάτης πριν από λίγες ημέρες έγραφε στο twitter πως ήδη το διοικητικό μέτρο της αυτοδίκαιης αργίας επιβλήθηκε σε 906 υπαλλήλους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Ελεγε χαρακτηριστικά: «Οσο εξετάζονται υποθέσεις, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται». Σύμφωνα με τον υπουργό, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο έχει επιταχύνει τους ρυθμούς εργασιών του και εξετάζει περίπου 10-15 υποθέσεις την εβδομάδα. Ηδη έχει εκδώσει περισσότερες από τριάντα αποφάσεις μόνο τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ το 2012 εξέδωσε συνολικά 199 αποφάσεις.

Το θέμα απασχόλησε πρόσφατα τη Βουλή ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτση, ο οποίος αποκάλυψε πως «έχουν μαζευτεί ντοσιέ ολόκληρα από προσωπικές περιπτώσεις ανθρώπων».

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Μανιτάκη αφορούν το ότι «κανένας υπάλληλος που κάνει καλά τη δουλειά του δεν απειλείται και δεν πρέπει να φοβάται», ότι «η αυτοδίκαιη αργία αφορά αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που έχουν παραπεμφθεί για σοβαρότατα πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα» και ότι «ο μόνος τρόπος να μη σπιλώνονται οι δημόσιοι λειτουργοί είναι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όσοι δεν σέβονται το λειτούργημά τους».

Ωστόσο, τα παραδείγματα δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις μία διαφορετική πραγματικότητα.

Ο παραλογισμός φτάνει στο σημείο μέχρι και εκπαιδευτικοί να απειλούνται με μηνύσεις, με πιθανή συνέπεια, εφόσον κινηθεί πειθαρχική ή ποινική διαδικασία, να τεθούν σε αργία για διάφορους λόγους, είτε από γονείς (π.χ αυστηρή βαθμολογία) είτε από ιδιωτικά συμφέροντα (π.χ. ανταγωνιστικά τουριστικά γραφεία για διοργάνωση εκδρομής!)

Στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων κατηγορούνται όλοι οι συμμετέχοντες στα διοικητικά και υπηρεσιακά συμβούλια για παράβαση καθήκοντος, γιατί δεν μετατάχθηκε μία υπάλληλος, όπως ζητούσε, και γιατί σε κάποια άλλη, παρότι το ζήτησε, δεν δόθηκε εκπαιδευτική άδεια.

Στο «στόχαστρο» έχει μπει και η πολιτική - συνδικαλιστική δράση. Δασολόγος από την Κρήτη -όπως καταγγέλλει η ΟΣΕΑΔΕ-, ο οποίος συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις κινητοποιήσεις στην Ελούντα το 2011 κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όταν ήρθε η ώρα για να συνταξιοδοτηθεί, αντί γι' αυτό τέθηκε σε αργία.

Στον νομό Αργολίδας -όπως έχει καταγγελθεί με ερώτηση στη Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- για υπόθεση που αφορά στην έκδοση τυπικής οικοδομικής άδειας έχουν τεθεί σε αργία τέσσερις υπάλληλοι μηχανικοί της ίδιας υπηρεσίας έπειτα από μήνυση πολίτη.

Αλλη περίπτωση -όπως προκύπτει από στοιχεία της ΑΔΕΔΥ- αφορά γυναίκα εφοριακό, χήρα με δύο παιδιά που τέθηκε σε αργία επειδή δεν κατέθεσε φορολογική δήλωση, ενώ σε μία άλλη περίπτωση, συνάδελφός της σε ΔΟΥ της Αθήνας τέθηκε σε αργία επειδή έδωσε βεβαίωση αποδοχών σε «σταζιέρ», υπαλλήλους με συμβάσεις εργασίας, πράξη για την οποία διώκεται από την υπηρεσία.

Η απειλή της αυτοδίκαιης αργίας φαίνεται πως έχει δημιουργήσει «φόβο» σε εκείνους του υπαλλήλους που θέλουν να ασκήσουν κανονικά τα καθήκοντα τους. Ο κ. Βούτσης περιέγραψε στη Βουλή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα από την επαφή του με τον κόσμο.

Υπάλληλοι που δουλεύουν σε αποκεντρωμένες διοικήσεις και έχουν σχέση με τα δασαρχεία βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή καταπατητών, λαθροϋλοτόμων κ.ά. Το ίδιο συμβαίνει και με πολιτικούς μηχανικούς που έχουν σχέση με τις πολεοδομίες, αλλά και με δημοτικούς υπαλλήλους που έχουν καθημερινή σχέση με τον πολίτη και μπορεί από μία καταγγελία να θεωρηθεί ότι έχουν παραβεί το καθήκον τους.