Παρασκευή
19 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

Ισπανία: Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πηγή: Ναυτεμπορική

Πρόκειται για μέρος μιας νέας δέσμης μέτρων της ισπανικής κυβέρνησης ύψους 10 διεκ. ευρώ.

Να εξισορροπήσει την εκτόξευση των τιμών λόγω της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης προσπαθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας, καταργώντας τον ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα. Μάλιστα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και το βοήθημα των 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες.

Η κατάργηση του ΦΠΑ αφορά τα διατροφικά προϊόντα, η αύξηση των οποίων μέσα σε έναν χρόνο έφθασε το 15,3% τον Νοέμβριο.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο μέρος της νέας δέσμης μέτρων που ανέρχεται στα 10 δισεκ. ευρώ. Κατά συνέπεια, το συνολικό κόστος των μέτρων που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση φτάνει τα 45 δισεκ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, τα εν λόγω μέτρα στοχεύουν στην ανακούφιση των πολιτών ύστερα από την αύξηση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Σάντσεθ, για τους επόμενους έξι μήνες «ο ΦΠΑ θα μειωθεί από το 4% στο 0% για όλα τα προϊόντα πρώτης ανάγκης». Τέτοια προϊόντα αποτελούν το γάλα, το ψωμί, το τυρί, τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα δημητριακά. Παράλληλα, ο ΦΠΑ στο λάδι και τα ζυμαρικά θα «πέσει» από το 10% στο 5%.

Επιπλέον, το βοήθημα των 200 ευρώ που εγκρίθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αφορά τις οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 27.000 ευρώ, ως αποζημίωση για τις αυξήσεις στις τιμές των διατροφικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σάντσεθ, παρατείνονται οι επιδοτήσεις για όσους ταξιδεύουν με τρένο προκειμένου να φτάσουν στη δουλειά τους, καθώς και τα όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP