ΑΑΔΕ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ & ΝΕΑ ΗΘΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

 

Λίγο πριν το τέλος του 2016, με απόφαση του τότε Γ.Γ.Δ.Ε. και τώρα Διοικητή της ΑΑΔΕ κ Γ. ΠΙΤΣΙΛΗ, καταργήθηκαν 394 κενές οργανικές θέσεις, κύρια της ΔΕ κατηγορίας, και μεταφέρθηκαν στην ΠΕ κατηγορία, οι οποίες πρόκειται να καλυφθούν στο ... μέλλον!

Με την απόφαση αυτή, σε συνάρτηση με την αιτιολογία της για «πρόσληψη προσωπικού υψηλών προσόντων», αποκαλύπτεται ολοφάνερα η πρόθεση παραγκωνισμού και παροπλισμού των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων των κατηγοριών ΔΕ και ΤΕ, βάσει της οποίας προδιαγράφεται και η μεταχείριση που επιφυλάσσεται γι' αυτούς κατά τη διαδικασία της επερχόμενης πρώτης αξιολόγησης.

Η εκτίμησή μας αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός, σε αντίθεση με όσα ορίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, της ΤΕ κατηγορίας από τις θέσεις ευθύνης των υπηρεσιών, ενώ ταυτόχρονα από τις 394 θέσεις που καταργήθηκαν ούτε μία δεν μεταφέρθηκε στην ΤΕ εφοριακών.

Παράλληλα η κατάργηση 4 θέσεων ΥΕ καθαριστριών, δεδομένων των προβλημάτων με την καθαριότητα, ανοίγει την πόρτα για επαναφορά του καθεστώτος των εργολάβων.

Από τα παραπάνω, όπως και από ανάλογες κατά καιρούς αναφορές, τοποθετήσεις κλπ του κ. Διοικητή, από τον εφαρμοζόμενο τρόπο επιλογής στελεχών για τις θέσεις ευθύνης, όπου κυριαρχεί ο αποκλεισμός άξιων, έμπειρων και ικανών συναδέλφων, αλλά και από αυθαίρετες ενέργειες διαφόρων προϊσταμένων, οι οποίοι προτρέχουν και προστρέχουν στην εφαρμογή του «καθεστώτος» ΑΑΔΕ (βλ Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου), γίνεται φανερό ότι ο σχεδιασμός της ηγεσίας είναι η δημιουργία μιας κλειστής κάστας «εκλεκτών», απόλυτα ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης, υπηρετώντας έτσι το στόχο των δανειστών για τον απόλυτο έλεγχο των δημοσίων εσόδων.

Για την ωραιοποίηση αυτής της κατάστασης ακούμε και θα ακούσουμε διάφορες υποσχέσεις για «μπόνους» και χωριστά μισθολόγια, για αξιοκρατία και άλλα ηχηρά, που θα τα χρησιμοποιήσουν ως δόλωμα για να «τσιμπήσουμε» και να αποδεχτούμε τους σχεδιασμούς τους.

Όμως αντί για «μπόνους», χωριστό μισθολόγιο και αξιοκρατία, θα «εισπράξουμε» αυταρχισμό, απειλές, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, μισθούς των 600 ευρώ και ότι άλλο «δημιουργικό» επιτάσσει η «σύγχρονη εποχή» της καταστρατήγησης και κατάργησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο όνομα βέβαια της απεμπλοκής από τις «ιδεοληψίες του παρελθόντος».

Το κακό είναι ότι κάποιοι, μέσα στις γραμμές του Συνδικαλιστικού Κινήματος, έχουν ήδη ενδώσει και κινούνται σ' αυτή την κατεύθυνση.

Καταλαβαίνουμε ότι εκκινούν από «αγνά» κίνητρα, γιατί το πρώτο που τους «ενδιαφέρει» είναι το «συμφέρον» των συναδέλφων.  Μόνο που το συμφέρον των συναδέλφων δεν ταυτίζεται με τους σχεδιασμούς των δανειστών και της γραφειοκρατικής «νομενκλατούρας» της Κεντρικής Υπηρεσίας, η οποία όχι μόνο διατηρεί τα προνόμιά της αλλά και ενισχύει τη θέση της στο πλαίσιο μιας ανεξέλεγκτης ανεξάρτητης αρχής.  Γι' αυτό σήμερα, έστω και καθυστερημένα, αναγνωρίζοντας στην πράξη τις συνέπειες του μορφώματος ΑΑΔΕ, τους καλούμε να συντονιστούν στον αγώνα ενάντια στις δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι, μένοντας πιστοί στους διακηρυγμένους στόχους του Συνδικαλιστικού Κινήματος, δεν θα ενδώσουμε.  Βεβαίως και διεκδικούμε την ενίσχυση των υπηρεσιών μας με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού αντίστοιχων προσόντων.  Όμως δεν αποδεχόμαστε και θα αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον εξανδραποδισμό των συναδέλφων μας, που μεθοδεύεται με το πρόσχημα της αξιολόγησης, και τον αποκλεισμό των αντίστοιχων κατηγοριών ακόμη και από τις μελλοντικές προσλήψεις.

Σ' αυτόν τον αγώνα πρέπει να απαντήσουμε ενωμένοι.  Τα συνδικαλιστικά μας όργανα, η Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. και οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, έχουν υποχρέωση να σταθούν στην πρώτη γραμμή.