Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Άμεση κατάργηση της ΓΓΔΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών βρέθηκαν στο επίκεντρο των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών τα τελευταία χρόνια. Στον πυρήνα αυτών των πολιτικών βρέθηκαν οι επιλογές για μείωση του προσωπικού, κλείσιμο υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων και η πολυδιάσπαση των φορολογικών υπηρεσιών.

Όσοι πολιτικά και υπηρεσιακά λυμαίνονταν τις υπηρεσίες μας επί σειρά ετών, ανακάλυψαν την ανάγκη θέσπισης και ''νομοθετικής διασφάλισης'' της ανεξαρτησίας των φορολογικών υπηρεσιών. Στο όνομα αυτής της επιλογής, δημιούργησαν την ''ανεξάρτητη'' από πολιτικούς και άλλους παράγοντες ΓΓΔΕ. Μία δομή που ο ιδρυτικός της νόμος της παρέχει τη δυνατότητα πλήρους αυτονομίας, στη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων, στη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών, στη διαχείριση του προσωπικού κλπ.

Το πόσο ''ανεξάρτητη'' είναι βέβαια η ΓΓΔΕ, δεν αποτυπώνεται μόνο στο γεγονός ότι λογοδοτεί σχεδόν αποκλειστικά στους δανειστές (οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν τον / την επικεφαλή της), αλλά και στο γεγονός ότι επιφυλάσσει ευνοϊκή μεταχείριση σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τη διαπλοκή (τροπολογία για τριγωνικές συναλλαγές, διάταξη της ΓΓΔΕ για το φόρο των καναλαρχών, κατά παράβαση μάλιστα του νόμου).

Η ΑΣΚΙ από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στο συγκεκριμένο μόρφωμα και επιμένει στην ανάγκη άμεσης κατάργησής του. Επιμένει στην ανάγκη άμεσης ενοποίησης του κλάδου και των υπηρεσιών μας.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί, να παρακολουθεί με ''διακριτικό'' τρόπο τη λειτουργία της ΓΓΔΕ. Να αποδέχεται, στο όνομα της εν εξελίξει και χωρίς ημερομηνία λήξης διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ως τετελεσμένο τη διάλυση των υπηρεσιών μας. Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι η θεσμοθετημένη ''αυτονομία'' των υπηρεσιών αλλά η ύπαρξη ή όχι πολιτικής βούλησης που να επιτρέπει στις υπηρεσίες μας να λειτουργούν χωρίς παρεμβάσεις από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Η ΑΣΚΙ καλεί και προτείνει στα συνδικαλιστικά μας όργανα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να προβάλουν με δυναμικό τρόπο και να διεκδικήσουν την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν το κλάδο μας, με σημεία αιχμής:

  • Την κατάργηση της ΓΓΔΕ και την επανένωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κάτω από μια ενιαία διοίκηση.

  • Την άμεση θέσπιση διαδικασιών στελέχωσης των υπηρεσιών μας, με διαφανείς, αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς συναδέλφων και χωρίς βέβαια μεθόδους (βλ. προκήρυξη της κ. Σαββαϊδου) που προωθούν κατά προτεραιότητα (στο όνομα της... αυτονομίας πάντα) σε θέσεις ευθύνης, όσους τους ανατέθηκε τέτοιος ρόλος την περίοδο των μνημονίων.

  • Την άμεση πρόσληψη προσωπικού για την αντιμετώπιση της αδυναμίας των υπηρεσιών μας να λειτουργήσουν.

  • Την άμεση αποκατάσταση των νέων συναδέλφων και την κατάργηση του καθεστώτος των υπαλλήλων διαφορετικών μισθολογικών επιπέδων – ταχυτήτων.

  • Την επαναλειτουργία των τμημάτων ελέγχου και δικαστικού σε όλες τις Εφορίες.

  • Την άμεση επαναλειτουργία των εφοριών που καταργήθηκαν, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη οικονομική δραστηριότητα (π.χ. Νησιά και περιοχές που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς κλπ)

Η νέα κυβέρνηση θα κριθεί, όπως και οι προηγούμενες, όχι απ' τις εξαγγελίες, αλλά απ' τις επιλογές της. Απ' το αν θα ανατρέψει το καθεστώς διαπλοκής και αδιαφάνειας που χαρακτήριζε επί σειρά δεκαετιών το συγκεκριμένο υπουργείο. Απ' το αν θα εμπιστευθεί τους απλούς εργαζόμενους που απαξιωμένοι και λεηλατημένοι παλεύουν κάθε μέρα στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών μας, προκειμένου αυτές να βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Απ' το αν θα θεσπίσει κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία των υπηρεσιών μας, έννοιες άγνωστες μέχρι σήμερα.

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ

Άμεση κατάργηση της ΓΓΔΕ

26.3.2015

ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΠΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  ή  ΕΔΩ