Σάββατο
27 / 04 / 2024
4 Νέα Άρθρα

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΚΙ  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι
            Η απεργία που κηρύξαμε για τις δύο τελευταίες ημέρες του χρόνου, αποτελεί σίγουρα σταθμό, για τον τρόπο με τον οποίο ως κλάδος και ως εργαζόμενοι, οφείλουμε να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε.
Ο ιδιαίτερος συμβολισμός της παραπάνω ημερομηνίας, όπου το σύνολο της κοινωνίας καλείται να πληρώσει δόσεις των απανωτών χαρατσιών, τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας κ.α., αλλά και η απόφαση του κλάδου (αποτέλεσμα και των νέων συσχετισμών) να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της βαρβαρότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αποτελεί παρακαταθήκη και οδηγό για την πορεία μας, το αμέσως επόμενο διάστημα.
            Η απεργία της 29-30 Δεκεμβρίου, (παρά την τελική κατάληξη της), δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θεωρηθεί ως ήττα, αλλά ακριβώς το αντίθετο.
  1. Είναι η πρώτη φορά που εξαγγέλθηκε απεργία στις συγκεκριμένες – καθοριστικές ημερομηνίες και μεγάλο τμήμα της κοινωνίας (ακόμα και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, που είναι ιδιαίτερα εχθρικοί απέναντι μας) όχι μόνο δεν στράφηκε εναντίον μας, αλλά ήταν γενική η αίσθηση, ότι τα αιτήματά μας είχαν αντικειμενική βάση. Σε αυτό βέβαια συνέβαλε και η αποφυγή προβολής καθαρά συντεχνιακών αιτημάτων και η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν τη φορολογική πολιτική, τα χαράτσια κτλ.
  2. Η Κυβέρνηση (δια του Υπουργού κ. Βενιζέλου) μετά την τεράστια συμμετοχή στην απεργία την πρώτη ημέρα, αναγκάσθηκε να στραφεί στο τελευταίο όπλο, δηλαδή στην προσφυγή στα Δικαστήρια για ποινικοποίηση της απεργίας, με ένα δικόγραφο φασιστικής έμπνευσης, με το οποίο ουσιαστικά ξεκινά η προσπάθεια μόνιμης απαγόρευσης της απεργίας για τους εφοριακούς, αλλά και για άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
  3. Η απόφαση του Δικαστηρίου, παρά το γεγονός ότι κήρυξε την απεργία παράνομη (για τυπικούς λόγους), δεν την κήρυξε καταχρηστική. Γεγονός σχεδόν πρωτοφανές (για ανάλογες δικαστικές αποφάσεις) που δημιουργεί νέα δεδομένα για την ορθότητα και το δίκαιο των αιτημάτων μας.
 
Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, είναι ο απολογισμός αυτής της προσπάθειας. Τα συνδικαλιστικά μας όργανα οφείλουν να συγκληθούν άμεσα και να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων. Οφείλουμε να δούμε τα λάθη, τις παραλείψεις, τις σκοπιμότητες, τις υπαρκτές οργανωτικές μας αδυναμίες κτλ, που δεν μας επέτρεψαν πιθανώς να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η ΑΣΚΙ είναι έτοιμη να καταθέσει την άποψή της σε αυτή τη διαδικασία. Για τις συνέπειες που είχε η καθυστερημένη προκήρυξη της απεργίας, για το βαθμό συμμετοχής όλων στην προετοιμασία αυτής, για τα αντανακλαστικά και τον τρόπο αντίδρασής μας στην προσφυγή της κυβέρνησης στα δικαστήρια κ.α. Και όλα αυτά με μια βασική προϋπόθεση. Ότι ο απολογισμός αυτός δεν θα στοχεύει στο να κλείσει τον κύκλο των κινητοποιήσεων μας, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Θα αποτελεί την αφετηρία νέων πιο δυναμικών και ουσιαστικών αγώνων, έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει την ενότητα του συνόλου των εργαζομένων.
 
Υπό αυτή λοιπόν την έννοια, ανακοινώσεις που εκδίδονται ταυτόχρονα με την απόφαση του δικαστηρίου (ΔΑΣ) και οι οποίες παραπληροφορούν (αναφέρουν ότι η απόφαση κηρύσσει την απεργία μας ως καταχρηστική), σπεύδουν να επιρρίψουν ευθύνες, τσουβαλιάζουν με προσβλητικό τρόπο το σύνολο των συνδικαλιστικών δυνάμεων, αποφεύγουν την οποιαδήποτε αυτοκριτική (στην οργάνωση της απεργίας) και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αγώνες είναι μάταιοι, εάν δεν ενισχυθεί το ΠΑΜΕ, μάλλον κακές υπηρεσίες προσφέρουν.  
 
Είναι, λοιπόν, υποχρέωση της ηγεσίας της ΠΟΕ-ΔΟΥ, η προετοιμασία νέων αγώνων, αλλά και η ανάδειξη νέων μορφών κινητοποιήσεων. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμά μας στην εργασία (το οποίο απειλείται άμεσα), το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών μας προς όφελος και του κοινωνικού συνόλου, την ύπαρξη και το αδιαίρετο του κλάδου. Επιβάλλεται να προωθήσουμε την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, να συμβάλουμε στη διοργάνωση μεγάλων γενικών κινητοποιήσεων με όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, διότι η επίθεση είναι καθολική και μόνο με ενιαίο μέτωπο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.
 
Το 2012 θα είναι χρόνος σταθμός. Η επίθεση εις βάρος των εργαζομένων και ιδιαίτερα εναντίον των Δημοσίων Υπαλλήλων, θα είναι άνευ προηγουμένου. Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ, θα βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών. Ήδη μας προετοιμάζουν με δημοσιεύματα, για τη νέα μορφή εφεδρείας, με κατάργηση οργανικών θέσεων, με αξιολόγηση των υπαλλήλων από ιδιωτικές εταιρείες, με προφανή στόχο τη μείωση του προσωπικού και τις απολύσεις.
 
Ο πόλεμος, λοιπόν, συνεχίζεται και πρέπει να είμαστε σε θέση μάχης.
 
Η ΑΣΚΙ προτείνει:
  • Την άμεση σύγκληση όλων των Δ. Σ. των Συλλόγων, τις αμέσως επόμενες ημέρες, για την αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης και προγραμματισμό του επόμενου διαστήματος.
  • Τη σύγκληση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕ ΔΟY, με την ΕΝΕΡΓΗ συμμετοχή των Διοικητικών Συμβουλίων, για τον από κοινού προγραμματισμό της παραπέρα πορείας μας.
  • Τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, στους συλλόγους όλης της χώρας. Οποιαδήποτε κινητοποίηση και δράση που δεν θα έχει ως συμμέτοχους στη λήψη της απόφασης τους εφοριακούς, δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.