ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, μέχρι και χθες διαβεβαίωνε την κοινή γνώμη και τους συναδέλφους (με πλήθος συνεντεύξεων, Δελτίων Τύπου κλπ), ότι το ΣΔΟΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά αντιθέτως θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί, κατηγορώντας ταυτόχρονα όλους όσους είχαν αντίθετη εκτίμηση, ως κινδυνολόγους.
Την ίδια στιγμή όμως που παρείχε αυτές τις διαβεβαιώσεις, ετοίμαζε το νομοσχέδιο με το οποίο οριστικοποιείται η διάλυση του ΣΔΟΕ. Στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το βράδυ της 29.10.2015 στη Βουλή, προβλέπεται η κατάργηση των 500 από το σύνολο των 730 οργανικών θέσεων του ΣΔΟΕ, ενώ από σήμερα (30.10.15) καταργείται πλέον και το δικαίωμά του να διενεργεί φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
Είναι απαράδεκτο και ταυτόχρονα λυπηρό, δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνίζονταν και διεκδικούσαν την ενίσχυση του ΣΔΟΕ και των φορολογικών υπηρεσιών, σήμερα να βάζουν την τελική υπογραφή για τη διάλυσή τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραποιήσουν την πραγματικότητα.
Ελπίζουμε να μην επιδείξουν το ίδιο επίπεδο συνέπειας και αξιοπιστίας, όταν διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη για την πρόθεσή τους να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, να συγκρουστούν με τη διαπλοκή και τα συμφέροντα και να επιβάλλουν στη λειτουργία των φορολογικών μας υπηρεσιών συνθήκες διαφάνειας και αξιοκρατίας.
Σε κάθε πάντως περίπτωση τα ερωτήματα που απ' την αρχή θέτουμε για τις υποθέσεις του ΣΔΟΕ, παραμένουν αναπάντητα, επιτρέποντας μοιραία τη σύνδεση της διάλυσης του ΣΔΟΕ με τη σοβαρότητα των υποθέσεων που χειρίζεται διαχρονικά.
Απ' την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε, μέχρι να πάρουμε τελικές απαντήσεις, να επαναλαμβάνουμε τουλάχιστον τα ερωτήματα: Πόσες είναι οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί; Πόσοι φόροι προέκυψαν από αυτούς τους ελέγχους; Έχουν βεβαιωθεί αυτοί οι φόροι ή οι ολοκληρωμένες αυτές εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε απλά πληροφοριακά δελτία, όπως προβλέπει το μνημόνιο;
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών οφείλει αυτές τις απαντήσεις, τόσο στους εργαζόμενους που είχαν την ευθύνη ελέγχου αυτών των υποθέσεων, όσο και στο ελληνικό λαό και κυρίως στους χιλιάδες πολίτες που συνωστίζονται καθημερινά στις υπηρεσίες μας διαμαρτυρόμενοι, δικαίως, για τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το δυσβάστακτο των φορολογικών βαρών.
Αθήνα, 30.10.15