Σάββατο
20 / 04 / 2024
8 Νέα Άρθρα

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Εκτός πλαισίου η ΔΕ και ΤΕ κατηγορία;

 

Το περιεχόμενο του νόμου για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων χαρακτηριζόταν, πέραν των άλλων και από πλήθος ''δημιουργικών'' ασαφειών, όπως εγκαίρως είχαμε ως Σύλλογος επισημάνει.

Ασάφειες οι οποίες ενίσχυσαν και συντηρούν την έντονη ανησυχία των εργαζομένων, η οποία μάλιστα εντείνεται απ' τις κενού περιεχομένου δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας για το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που τίθενται όλο το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αξιολόγηση του προσωπικού και η δέσμευση της Αρχής ότι το σχέδιο θα δοθεί εγκαίρως για συζήτηση, δεδομένης της ρητής αναφοράς του νόμου (στις προβλεπόμενες μεταβατικές διατάξεις) για αξιολόγηση του προσωπικού, βάσει της οποίας θα κριθεί ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις της νέας Αρχής.  Δέσμευση η οποία δόθηκε αρκετούς μήνες πριν την έναρξη λειτουργίας της Αρχής. Η Αρχή όμως ξεκίνησε να λειτουργεί και κανένα σχέδιο δεν κατατέθηκε. Και μάλλον όχι τυχαία...

Με απόφαση η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 14.12.16 (απόφαση την οποία ο Σύλλογός μας την ίδια ημέρα κατέθεσε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY, ζητώντας να ληφθούν αποφάσεις) η ΓΓΔΕ, έχοντας μάλιστα και την υπογραφή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προχώρησε στην κατάργηση συνολικά 394 κενών οργανικών θέσεων, εκ των οποίων 310 ΔΕ Εφοριακών, 3 ΤΕ Εφοριακών και 4 ΥΕ Καθαριότητας, οι οποίες αντικαθίστανται με ΠΕ κατηγορίας (θέσεις που βέβαια θα παραμείνουν κενές, αφού δεν προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον προσλήψεις) . Το σκεπτικό όμως της απόφασης αποκαλύπτει το πλαίσιο της επικείμενης αξιολόγησης, το οποίο είναι μάλλον δεδομένο, αφού όπως αναφέρει, προκειμένου να δικαιολογήσει την κατάργηση των θέσεων: ''απαιτείται η ενίσχυση της Ανεξάρτητης Αρχής με προσωπικό που θα διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της και για την επίτευξη των επιχειρησιακών της αναγκών''. Είναι προφανές δηλαδή ότι με βάση την απόφαση αυτή, οι συνάδελφοι ΤΕ και ΔΕ κατηγοριών, τουλάχιστον κατ' αρχήν, ''δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα''.

  • Αλήθεια πόσο άσχετα είναι όλα αυτά  με την υποβάθμιση και τον αποκλεισμό της ΤΕ Κατηγορίας από τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων ευθύνης και τη συνεχή κοροϊδία περί επικείμενης επίλυσης του ζητήματος, απ' την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία;
  •  
  • Για ποιο λόγο ο Διοικητής (πλέον) της Αρχής δεν υλοποιεί την εδώ και μήνες δέσμευσή του να δοθεί στους εργαζόμενους το σχέδιο αξιολόγησης του προσωπικού, η ύπαρξη του οποίου προβλέπεται ρητά απ' τον ιδρυτικό νόμο της Αρχής;
  • Πόσο αξιόπιστη είναι αλήθεια η αναφορά του ΔΙΟΙΚΗΤΗ στην πρόσφατη επιστολή του προς τους εργαζόμενους, περί διαλόγου γύρω απ' το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού; Εκτός και αν αυτός θα είναι αντίστοιχος του διαλόγου που έγινε για τη διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, όταν το σχετικό σχέδιο δόθηκε στην Ομοσπονδία με τη μορφή τελεσιγράφου και την απαίτηση αυτό να μην διαρρεύσει στους εργαζόμενους !!!.

Δεδομένων λοιπόν των παραπάνω, καλούμε το Διοικητή...

Να δημοσιοποιήσει το σχέδιο αξιολόγησης του προσωπικού, το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι τα επιτελεία του έχουν προ καιρού ετοιμάσει, υλοποιώντας άλλωστε την εδώ και μήνες δέσμευσή του.

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουμε πως οι υπηρεσίες μας δεν αποτελούν τσιφλίκι κανενός και δεν θα αποτελέσουν πεδίο εφαρμογής ακραίων πολιτικών και διαδικασιών που επί της ουσία ακυρώνουν τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και καθιστούν τους εργαζόμενους έρμαιο Διοικητών και ''πρόθυμων Υποδιοικητών''.

Η συνεχής τα τελευταία χρόνια, προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, προκειμένου να αποτελούν εύκολη λεία του εκάστοτε ''αφέντη'', έχει γίνει πλέον αντιληπτή από όλους.  Όπως έχει γίνει αντιληπτή και η μόνιμη προσπάθεια να χρεώσουν σε κάποιους ''λιγότερο ικανούς'' υπαλλήλους τα χρόνια προβλήματα των υπηρεσιών μας.

Απέναντι σε αυτή τη δίχως τέλος κατάσταση, που οδηγεί στην ανθρωποφαγία και τον κανιβαλισμό, οι εργαζόμενοι θα αντιτάξουν την αποφασιστικότητα και την ενότητά τους. Την ενότητα όλων των ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ, όλων των ΚΛΑΔΩΝ, όλων των ΗΛΙΚΙΩΝ.

Καλούμε την Ομοσπονδία και το σύνολο των Συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου μας, σε άμεση κινητοποίηση και συντονισμό ενεργειών.  Η δημιουργία τετελεσμένων, ερήμην των εργαζομένων, δεν πρέπει και δεν θα γίνει ανεκτή.

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ,  Η ΕΝΟΤΗΤΑ & Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΓΔΕ