Συνάντηση της ΠΟΕ ΔΟY με τον ΔΙΟΙΚΗΤΗ της ΑΑΔΕ - Ενημερωτικό Σημείωμα

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12.1.2023) συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΔOY με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, παρουσία των Γενικών Διευθυντών. Τα ζητήματα που – μεταξύ άλλων - απασχόλησαν τη συνάντηση αφορούσαν…

1.Το ζήτημα του Μπόνους

Ο Διοικητής επικαλούμενος τη θέση – εισήγηση των παριστάμενων υπηρεσιακών παραγόντων, ανέφερε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε αλλαγής και άρα ένταξης των υπηρεσιών που εξαιρέθηκαν απ’ το μπόνους. Ταυτόχρονα άνοιξε το ζήτημα για το καθεστώς καταβολής του - για τα επόμενα έτη - λέγοντας ότι το πλαίσιο χορήγησης του μπόνους πρέπει να γίνει πιο αυστηρό και να χορηγείται σε επίπεδο τμήματος και όχι υπηρεσίας. Τόνισε ότι η υπηρεσία είναι σε θέση να γνωρίζει τι κάνει ο κάθε υπάλληλος, κάνοντας ειδική αναφορά στην πλατφόρμα των αιτημάτων/ραντεβού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν όλοι οι υπάλληλοι την ίδια απόδοση. Τέλος μετέφερε για άλλη μια φορά την ευθύνη για την ‘’αποτυχία’’ των εφοριών στους αντίστοιχους Διευθυντές.

Απ την πλευρά μας τονίστηκε ότι επιχειρείται να μετατρέψει το συγκεκριμένο μπόνους σε ατομικό στόχο. Ταυτόχρονα η ΑΚΕ τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να επιχειρεί η Διοίκηση να μεταφέρει στους προϊσταμένους την ευθύνη, όταν μάλιστα αυτοί τοποθετούνται εν λευκώ απ’ την ίδια. Αν πράγματι είναι αποτυχημένοι οι προϊστάμενοι των εφοριών πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτοί που τους τοποθέτησαν και φυσικά να κριθούν και οι ίδιοι με βάση την αποτελεσματικότητα των επιλογών τους. Τέλος ο Διοικητής απέφυγε να τοποθετηθεί στην επισήμανση της ΑΚΕ για το πως είναι δυνατόν κάποιοι απ’ αυτούς τους αποτυχημένους (κατά τη Διοίκηση) Διευθυντές, να έχουν τοποθετηθεί σε ιδιαίτερα νευραλγικές θέσεις των ΕΛΚΕ ή πως αυτοί οι ‘’αποτυχημένοι’’ Διευθυντές, ήταν ικανοί πριν λίγο καιρό να κάνουν την ‘’ατομική αξιολόγηση’’ των υπαλλήλων;

2.Για τις Οργανωτικές Αλλαγές

Ο Διοικητής ανέφερε ότι οι οργανωτικές αλλαγές στη κατεύθυνση της κεντρικοποίησης των υπηρεσιών προχωράνε, ταυτόχρονα με τις αλλαγές στο σύστημα μηχανοργάνωσης το οποίο ήταν βασισμένο στη λογική των αποκεντρωμένων υπηρεσιών. Έχει βρεθεί το κτίριο (στη Λ. Καβάλας) που θα στεγάσει το ΚΕΒΕΙΣ (για το οποίο προορίζονται 380 υπάλληλοι), ενώ αναμένεται και η επιλογή του αντίστοιχου κτιρίου για την υπηρεσία του κεφαλαίου. Η μετακόμιση μάλιστα στο κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ και η έναρξη λειτουργίας του προγραμματίζεται για τον Αύγουστο, ο οποίος σύμφωνα με τη Διοίκηση και την εμπειρία των ΕΛΚΕ θεωρείται ο κατάλληλος μήνας.

Για το ζήτημα των Εφοριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να λειτουργήσουν τους επόμενους μήνες οι κεντρικοποιημένες υπηρεσίες, να φύγουν απ’ τις ΔΟY τα αντικείμενα του Δικαστικού, των Εσόδων, τους Κεφαλαίου κλπ, και στη συνέχεια θα κρίνει η Διοίκηση τις ανάγκες που θα υπάρχουν για δομές που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ταυτόχρονα επανέλαβε (μετά από σχετική ερώτηση) τη βούληση για συνέχιση της συζήτησης με τους Δήμους, με αντικείμενο και τη δική τους εμπλοκή στο ζήτημα της εξυπηρέτησης.

3.Υπηρεσίες της Περιφέρειας

Μετά από σχετικές ερωτήσεις, αναφορικά με το χάρτη των υπηρεσιών μας σε πανελλαδικό επίπεδο, ο Διοικητής επανέλαβε τη θέση του ότι για το επόμενο διάστημα προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (περιοχές στις οποίες υπάγεται το 60% του κλάδου) και στη συνέχεια θα δούμε τι κάνουμε στην περιφέρεια. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι ‘’αυτή τη στιγμή’’ δεν τίθεται ζήτημα αλλαγών στην περιφέρεια (όσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αλλά ήταν σαφές – με βάση τη συζήτηση - ότι δεν πρόκειται να μείνει στην περιφέρεια η σημερινή δομή των υπηρεσιών. Ενδεικτική ίσως του χρονοδιαγράμματος των αλλαγών για την περιφέρεια ήταν η επαναλαμβανόμενη φράση του Διοικητή ότι ‘’δεν ξέρω αν θα προλάβω να τις κάνω εγώ, μιας και του χρόνου ολοκληρώνεται η θητεία μου’’, όπως επίσης και η τοποθέτηση υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν απέκλεισαν τις παρεμβάσεις στην περιφέρεια, αλλά προσπάθησαν να κατευνάσουν τις εύλογες ανησυχίες επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι βούληση της Διοίκησης να ‘’ξεσπιτώσει’’ συναδέλφους.

4.Προληπτικός Έλεγχος

Ο Διοικητής επιφυλάχτηκε να απαντήσει (στο… μέλλον) για πρόταση που έχει καταθέσει (… εδώ και μήνες) η Ομοσπονδία για το ζήτημα του προληπτικού ελέγχου, τόνισε ότι στο αντικείμενο του προληπτικού θα συμμετέχουν και τα ΕΛΚΕ, ενώ έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός – αν όχι αρνητικός – στην προοπτική να συμμετέχουν και υπάλληλοι των ΔΟY στον προληπτικό (θα το εξετάσει η υπηρεσία ανέφερε). Σε κάθε περίπτωση – όπως ξεκαθάρισε – δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να έχει την ευθύνη προληπτικού ελέγχου η εφορία.

5.Τοποθετήσεις σε ΠΘΕ

Τέθηκε το ζήτημα της τοποθέτησης συναδέλφων (Γραμματείες, Ταμεία κλπ) σε χαμηλά ΠΘΕ και εκφράστηκε η βούληση ( απ’ τους υπηρεσιακούς παράγοντες) να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Επισημαίνουμε την παρέμβαση επι του θέματος απ’ τον Διοικητή, ο οποίος ανέφερε ότι η όποια επανεξέταση δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη των οικονομικών δεδομένων και των επιπτώσεων που αυτή θα έχει στον προϋπολογισμό της ΑΑΔΕ.

6.Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Τέθηκε το ζήτημα των συναδέλφων που έχουν τοποθετηθεί στα ταμεία των υπηρεσιών και οι οποίοι (πέραν του χαμηλού ΠΘΕ) διαχειρίζονται και το Παρακαταθηκών, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν το προβλεπόμενο διαχειριστικό επίδομα. Ο Διοικητής δήλωσε άγνοια (!!!!) για το γεγονός ότι οι εφορίες εκτελούν έργο και του Παρακαταθηκών, οι παριστάμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεσμεύτηκαν να τον ενημερώσουν (!!!) και ο ίδιος δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Πρόεδρο του παρακαταθηκών.

(Το σχόλιο… ότι στην ίδια συνάντηση η Διοίκηση μας κουνά το δάκτυλο λέγοντάς μας ότι γνωρίζει τι κάνει ο κάθε υπάλληλος και ταυτόχρονα δηλώνει άγνοια για το γεγονός ότι τα ταμεία των εφοριών – ιδιαίτερα της περιφέρειας – εκτελούν εργασίες του παρακαταθηκών και εισπράττουν τεράστια ποσά, είναι προφανώς αναπόφευκτο).

7.Μετατάξεις Καθαριστριών – Επιμελητών

Για το ζήτημα των μετατάξεων των καθαριστριών η Διοίκηση μας ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει προκήρυξη για την ανάθεση σε Ιδιωτικά Συνεργεία της καθαριότητας και με την έλευση αυτών, θα τρέξουν και οι μετατάξεις. Για το ζήτημα των Επιμελητών, η απάντηση ήταν ότι αυτές μπορεί να γίνουν άμεσα.

Στο ζήτημα που έθεσε η ΑΚΕ για την απόλυση των επι σειρά ετών συμβασιούχων στην καθαριότητα και την εκχώρηση του αντικειμένου σε εργολάβους, η απάντηση του Διοικητή ήταν ότι αυτό είναι ζήτημα - επιλογή της κυβέρνησης.

8.Προσλήψεις – Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ

Για το ζήτημα του Διαγωνισμού – Φιάσκο του ΑΣΕΠ και την ανάγκη άμεσων προσλήψεων ο Διοικητής μετά από επικοινωνία (στη διάρκεια της συνάντησης) με τον Βορίδη προανήγγειλε ‘’κάποια ρύθμιση’’, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενο αυτής, ενώ μας ενημέρωσαν και για επιπλέον 1.200 προσλήψεις με το νέο διαγωνισμό που πρόκειται να γίνει και ο οποίος αφορά τη στελέχωση υπηρεσιών του Δημοσίου συνολικά.

Παρά τις ερωτήσεις της ΑΚΕ για το πόσοι από αυτούς (όταν έρθουν) προβλέπεται να στελεχώσουν υπηρεσίες του κλάδου (οι προσλήψεις αφορούν συνολικά την ΑΑΔΕ) δεν δόθηκε απάντηση, ενώ μετά την επιμονής μας, εμμέσως επιβεβαιώθηκε ότι περίπου το 1/3 αφορά δικές μας υπηρεσίες.

9.Συκοφαντικά Δημοσιεύματα για τον κλάδο

Στη συνάντηση τέθηκε ιδιαίτερα έντονα απ’ την ΑΚΕ το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων δημοσιευμάτων στον τύπο, τα οποία στοχοποιούν τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες μας και ταυτόχρονα εκθειάζουν το… μεταρρυθμιστικό έργο της Διοίκησης και τις προσπάθειες του Διοικητή (οι οποίες υπονομεύονται όπως γράφουν απ’ τους εργαζόμενους). Στη ερώτηση αν η Διοίκηση τροφοδοτεί αυτά τα δημοσιεύματα ή αν όχι γιατί δεν παίρνει δημόσια θέση, ο Διοικητής προσπάθησε να τα υποβαθμίσει είτε δηλώνοντας άγνοια για αυτά, είτε μιλώντας για ‘’περιθωριακά’’ μέσα. Η ΑΚΕ κατέθεσε στη συνάντηση πλήθος δημοσιευμάτων (από κεντρικές εφημερίδες και ιστοσελίδες), ανέγνωσε το περιεχόμενό τους, φέρνοντας εμφανώς σε δύσκολη θέση το Διοικητή, ο οποίος (κατά τη συνήθη τακτική) αναζήτησε ευθύνες στη νεοσύστατη διεύθυνση επικοινωνίας.

10.Υπηρεσιακά Οχήματα

Υπήρξε ενημέρωση απ’ τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή ότι προωθείται ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού των οχημάτων της ΑΑΔΕ, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 570 αυτοκίνητα και 40 μηχανές, με ενιαία και κεντρική διαδικασία παρακολούθησης της συντήρησης και της εξασφάλισης της καταλληλότητας αυτών. Ταυτόχρονα επιχειρήθηκε (όπως και για τα περισσότερα ζητήματα) να μεταφερθούν οι ευθύνες για τη μη ύπαρξη υπηρεσιακών αυτοκινήτων στις εφορίες στους προϊσταμένους αυτών, ενώ επαναλήφθηκε η ξεκάθαρη θέση της Διοίκησης (μετά από σχετική ερώτηση της ΑΚΕ) ότι οι Εργαζόμενοι ΔΕΝ πρέπει να κάνουν χρήση δικών τους αυτοκινήτων για υπηρεσιακές ανάγκες.

11.Άδειες ανατροφής

Τέθηκε το ζήτημα των αδειών ανατροφής και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χρόνος δεν προσμετράται για την αλλαγή περιγράμματος (από άπειρο σε έμπειρο) ή για την καταβολή του μπόνους. Υπηρεσιακοί παράγοντες προσπάθησαν να αιτιολογήσουν τη θέση αυτή της διοίκησης (επικαλούμενοι το νόμο του μισθολογίου που κάνει αναφορά σε πραγματικό χρόνο υπηρεσίας), ενώ απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας τονίστηκε ότι αυτό έρχεται να αμφισβητήσει ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα που στόχο έχει να προστατεύσει τη μητρότητα. Στο τέλος υπήρξε δέσμευση του Διοικητή να αναζητηθεί φόρμουλα προκειμένου αυτό να τροποποιηθεί.

12.Κανονιστική για τη στελέχωση των θέσεων Ειδικής Βαρύτητας

Υπήρξε η ενημέρωση απ’ την πλευρά της Διοίκηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση η κανονιστική για τον τρόπο μετακίνησης από ένα ΠΘΕ σε μια θέση ειδικής βαρύτητας (π.χ. ελεγκτή) και στη συνέχεια μια πρώτη προκήρυξη αντίστοιχών θέσεων. Παρά τις ερωτήσεις επι αυτού και την προτεινόμενη διαδικασία, υπήρξε παραπομπή στην επικείμενη δημοσιοποίηση της κανονιστικής.

(Θυμίζουμε ότι ο νόμος του Μισθολογίου προβλέπει ειδική διαδικασία - η οποία θα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητή - για τον τρόπο στελέχωσης των θέσεων ειδικής βαρύτητας).

13.Μεταστέγαση Κεντρικών Υπηρεσιών

Έγινε ενημέρωση απ’ την πλευρά της Διοίκησης για την πρόθεσή της (έχει δημοσιοποιηθεί και σχετικός διαγωνισμός) για τη μεταστέγαση των κεντρικών υπηρεσιών (Καρ. Σερβίας, Λεοχάρους κλπ) σε νέο κτίριο.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι…

 

Είναι προφανές και απ’ τη χθεσινή συνάντηση, ότι η Διοίκηση προχωράει με συνέπεια τα σχέδιά της και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε τεχνικής φύσεως ζητήματα. Σχέδια τα οποία αφορούν τόσο τις αλλαγές σε ζητήματα μισθολογικά - εργασιακά, όσο φυσικά σε θέματα δομής των υπηρεσιών μας.

Όσοι συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να καλλιεργούν τον εφησυχασμό ή πασχίζουν να εκμαιεύσουν καθησυχαστικές δηλώσεις απ’ τη Διοίκηση (η οποία μάλλον δεν τους κάνει τη χάρη) δυστυχώς δεν παρέχουν καλές υπηρεσίες στον κλάδο και τους εργαζόμενους. Οι ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται (και οι οποίες δεν αφήνουν προφανώς ανεπηρέαστη την περιφέρεια (όπως επιχειρούν εναγωνίως κάποιοι να πείσουν τους συναδέλφους) δεν μπορεί να γίνονται ερήμην των εργαζομένων.

Ρόλος της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας δεν είναι η συστηματικής προσπάθεια ωραιοποίησης και σερβιρίσματος των επιλογών της Διοίκησης, αλλά η δυναμική παρέμβαση στις εξελίξεις και η υπεράσπιση των εργαζομένων, τους οποίους θεσμικά – και οφείλουν και επι της ουσίας – εκπροσωπούν.

 

Αθήνα, 13.1.2023

 

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

 

Για να τυπώσετε το Ενημερωτικό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ