Σάββατο
20 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Ενημερωτικό Σημείωμα: Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟY (29.9.21) • Συνάντηση με το ΤΠκΔ για τη ρύθμιση των Δανείων

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Εισαγωγικά:

Η όλη διαδικασία του Γενικού Συμβουλίου ήταν (ως συνήθως) αναντίστοιχη των ζητημάτων που τρέχουν και απασχολούν τον κλάδο.

Μια χαοτική κατάσταση (πολλοί ρίχνουν νερό σ’ αυτό το μύλο) που μάλλον εξυπηρετεί όσους βολεύονται απ’ αυτή την εικόνα. Η προσπάθεια να κατατεθούν προτάσεις, να ανοίξουν ζητήματα, να μεταφερθούν στο επίκεντρο της συζήτησης τα προβλήματα και η κατάσταση των υπηρεσιών, συνήθως βρίσκουν… τοίχο ή δεν καταλήγουν πουθενά.

Εκλογές Σωματείων

ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΑΣΚΙ διατύπωσαν την άποψη ότι οι εκλογές ΔΕΝ μπορούν να γίνουν και ότι θα πάμε σε νέα παράταση των Δ.Σ. των Σωματείων (θα τρέχει πλέον το 5ο έτος !).

ΑΚΕ, και ΔΑΣ διατύπωσαν την θέση ότι πρέπει να γίνουν οι εκλογές και υπάρχει δυνατότητα αυτό να γίνει τηρώντας τους κανόνες και εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των συναδέλφων.

Νόμος Χατζηδάκη για τις Συνδικαλιστικές Ελευθερίες

Για το Νόμο Χατζηδάκη, που προβλέπεται να εφαρμοστεί από 1.1.22 και ο οποίος επιχειρεί να περιορίσει και να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, κατατέθηκε ολοκληρωμένη και αναλυτική πρόταση – σχέδιο απόφασης.

ΑΚΕ, ΔΑΣ και ΑΣΚΙ στήριξαν τη συγκεκριμένη πρόταση, που περιλάμβανε και τρόπους αντίδρασης.

Η ΣΑΣ ψήφισε υπέρ επι της Αρχής, διατυπώνοντας ταυτόχρονα διάφορους ‘’προβληματισμούς’’, τονίζοντας ότι πρέπει να το… ξαναδούμε κλπ.

ΔΑΚΕ & ΠΑΣΚΕ δεν στήριξαν την πρόταση (η ΔΑΚΕ μάλιστα ουσιαστικά υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο) με αποτέλεσμα να μην περάσει η συγκεκριμένη πρόταση.

Εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων

Ανακοινώθηκε ότι οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΚΕ, ΑΣΚΙ και ΔΑΣ, απέσυραν τα ψηφοδέλτιά τους σε υλοποίηση της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου. Απόφαση την οποία ψήφισε και η ΣΑΣ, η οποία όμως δεν την υλοποίησε (!!!!), μη αποσύροντας το δικό της ψηφοδέλτιο.

Δεν γνωρίζουμε αν η ΣΑΣ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απόσυρση των υπολοίπων ψηφοδελτίων, προκειμένου να εκλέξει εκπρόσωπο στα Υπηρεσιακά, αλλά μετά την καθολική κριτική που δέχτηκε, κατέφυγε σε διάφορες τραγελαφικές κινήσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα… η πρόταση που κατέθεσε για ‘’Αποχή απ’ τις Εκλογές των Υπηρεσιακών’’ (!!!), για την οποία όμως δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΛΕΥΚΟ. Είναι η πρώτη φορά μάλλον στα συνδικαλιστικά πράγματα που μια παράταξη καταθέτει πρόταση και ψηφίζει ΛΕΥΚΟ, στη δική της πρόταση!!!!

Έτσι… με βάση τα μέχρι τώρα ισχύοντα και παρά την αντίθετη απόφαση της Ομοσπονδίαςοι μόνες παρατάξεις που συμμετέχουν είναι η ΔΑΚΕ και η ΣΑΣ.

Πρόταση Μομφής

Τις τελευταίες ημέρες και με αφετηρία την (προ του Γενικού Συμβουλίου) συνεδρίαση της Εκτελεστική Επιτροπής η ΣΑΣ μιλάει περί ‘’πρότασης μομφής’’ για την Ομοσπονδία. Επι της ουσίας πρόκειται για ένα φθηνό και επικοινωνιακό παιχνιδάκι στην προσπάθειά της να απεμπλακεί (ενόψει συνδικαλιστικών εκλογών) απ’ την ταύτισή της, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα (μισθολόγιο, αξιολόγηση, υπονόμευση κινητοποιήσεων, εκλογές Υπηρεσιακών κλπ) με τη ΔΑΚΕ και την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Προς τους συναδέλφους μιλάνε για πρόταση μομφής, την οποία όμως ποτέ δεν καταθέτουν...!!!

Και πιο συγκεκριμένα….

Στη Εκτελεστική που ‘’άνοιξαν ‘’ το θέμα, δεν κατέθεσαν ποτέ πρόταση μομφής και είπαν ότι θα επανέλθουν στο Γενικό Συμβούλιο. Στο Γενικό Συμβούλιο, το έθεσαν εισαγωγικά, χωρίς να ζητάνε ψηφοφορία αλλά απλά για να… ‘’ζυμωθεί’’. Η ΑΚΕ κατέστησε σαφές ότι το Γενικό Συμβούλιο - βάσει καταστατικού - μπορεί να καθαιρέσει την Εκτελεστική (μιας και αυτήν εκλέγει), και ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει πρόταση μομφής, χωρίς βέβαια να έχει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, όταν οι συσχετισμοί στο υπάρχον Γενικό Συμβούλιο είναι δεδομένοι. Η ΣΑΣ όμως (παρότι δημόσια το διαφήμιζε) δεν κατέθεσε ούτε στο Γενικό Συμβούλιο πρόταση Μομφής.

Χαρακτηριστικό των επίσης τραγελαφικών καταστάσεων είναι ότι ενώ έθεσε (τρόπος του λέγειν) πρόταση μομφής στην έναρξη της διαδικασίας, δημιουργώντας επι της ουσίας συνθήκες διάλυσης της συνεδρίασης, όχι μόνο δεν το έθεσε σε ψηφοφορία, αλλά ο δεύτερος εκπρόσωπός της ΣΑΣ έκρινε τελικά ότι… δεν είναι αρμόδιο το Γενικό Συμβούλιο !!!!.

Διαδικασίες που απαξιώνουν (θέλουμε να πιστεύουμε όχι εσκεμμένα) ακόμα περισσότερο τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων και δίνουν πάσα στη Συνδικαλιστική Ηγεσία και τη Διοίκηση να ‘’τρέχουν’’ απερίσπαστοι τα σχέδιά τους.

Κατάταξη σε Κλιμάκιο συναδέλφων που έρχονται στον κλάδο μέσω Κινητικότητας

Στο Γενικό Συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα του τρόπου κατάταξης σε κλιμάκιο συναδέλφων που έρχονται στον κλάδο μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας. Πρόκειται για ζήτημα που η ΑΚΕ έχει θέσει αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα στα συνδικαλιστικά όργανα και αφορά τη μη αναγνώριση απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες του συνόλου των ετών προϋπηρεσίας των νέων συναδέλφων.

Έχουμε λοιπόν το φαινόμενο, συνάδελφοι – η πλειοψηφία των οποίων δεν λαμβάνει και την προσωπική διαφορά – να έρχονται στον κλάδο και να κατατάσσονται σε μικρότερο κλιμάκιο απ’ αυτό που είχαν στην υπηρεσία προέλευσης, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τις αποδοχές τους. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διαδικασία η οποία είναι σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις του ίδιου του νόμου της κινητικότητας.

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για την άμεση και δίκαιη αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν Ομόφωνη.

Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης

Το Γενικό Συμβούλιο ψήφισε πρόταση που ζητά την κατάργηση της Εισφορά αλληλεγγύης για τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Το σκεπτικό που κατέθεσε η ΑΚΕ για το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης, την εξαίρεση των Δημοσίων Υπαλλήλων απ’ την κατάργησή της, τη συνεχή στοχοποίηση των εργαζόμενων στο Δημόσιο, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κλπ, δεν έγινε αποδεκτό απ’ την πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου (στηρίχθηκε από ΑΣΚΙ και ΣΑΣ).

Οργανωτικές Αλλαγές

Εισηγητικά η ηγεσία της Ομοσπονδίας ουσιαστικά επιβεβαίωσε, χωρίς να προσδιορίσει χρονικά, τις οργανωτικές αλλαγές που έρχονται το επόμενο διάστημα και αφορούν τη λειτουργία των ελεγκτικών κέντρων, τη μεταφορά του Δικαστικού και του Ελέγχου σε αυτά, αλλά και του αντικειμένου των Εσόδων. Θέλοντας μάλιστα να ‘’επιτεθούν΄΄ στην ΑΚΕ που ανέδειξε το θέμα των ‘’ΕΣΟΔΩΝ’’ μίλησαν για μεταφορά ‘’μέρους αυτού’’ και όχι του συνόλου του τμήματος, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ζήτημα (μη μπορώντας να κάνουν και αλλιώς), αλλά προσπαθώντας ταυτόχρονα να το υποβαθμίσουν…

Ενδεικτικά της αξιοπιστίας της Συνδικαλιστικής ηγεσίας είναι τα παρακάτω:

  1. Η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι είναι κατά της δημιουργίας Ελεγκτικών Κέντρων και του κλεισίματος των ΔΟY, αλλά την ίδια στιγμή κάνει ‘’προτάσεις’’ για τον τρόπο στελέχωσης τους, ενώ ο Σύλλογος Θεσσαλονίκης (στον οποίο έχει απόλυτη πλειοψηφία) ζητά απ’ τον Υπουργό τη χρονική μετατόπιση (όχι τη μη υλοποίηση) της λειτουργίας των Ελεγκτικών και των Συγχωνεύσεων, λόγω της πανδημίας.
  2. Η ΠΑΣΚΕ τάσσεται υπέρ των Ελεγκτικών Κέντρων, υπό την προϋπόθεση (…λέει) της παραμονής του ελέγχου στις εφορίες, όταν είναι σαφή τα σχέδια της Διοίκησης και τους έχουν αναλυθεί σε πλήθος συναντήσεων. Ο ορισμός της Συνδικαλιστικής υποκρισίας…

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη συνάντηση Διαπαραταξιακής Αντιπροσωπίας της Ομοσπονδίας (σε υλοποίηση απόφασης του Γενικού Συμβουλίου) με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το φλέγον ζήτημα των Στεγαστικών Δανείων των Δημοσίων Υπαλλήλων και η ανάγκη ουσιαστικής ρύθμισης αυτών.

Από την πλευρά μας στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της ουσιαστικής αδυναμίας εξόφλησης των δανείων, τα οποία ελήφθησαν με συνθήκες και οικονομικά δεδομένα της προ κρίσης περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό και μεταξύ άλλων τέθηκε η αναγκαιότητα:

  1. Επαναπροσδιορισμού του ύψους του οφειλόμενου ποσού, στη βάση των νέων δεδομένων (Το ύψος αυτών των δανείων προσδιορίστηκε με βάση τους τότε μισθούς και την τότε αξία των ακινήτων, όπως το Ταμείο την προσδιόρισε).
  2. Δραστικής μείωσης των επιτοκίων τα οποία δικαίως χαρακτηρίζονται ως τοκογλυφικά.
  3. Τέθηκε το ζήτημα της προοπτικής των δανείων, μέρος των οποίων έχουν ‘’παγώσει’’ για μια 10ετία (με απόφαση του Ταμείου) λόγο πραγματικής αδυναμίας εξόφλησής τους, με βάση τα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών.
  4. Τονίστηκε η ανάγκη προσδιορισμού ανώτατου ποσού καταβολής (κεφάλαιο και τόκοι) για ένα στεγαστικό δάνειο (π.χ. 100 χιλιάδων), δεδομένου ότι με τα τοκογλυφικά επιτόκια που ισχύουν, αλλά και τις υποτιθέμενες ρυθμίσεις του παρελθόντων οι δανειολήπτες καλούνται να πληρώσουν μέχρι την εξόφληση του Δανείου ποσό που υπερβαίνει ακόμα και το 3πλάσιο του αρχικού ποσού.

Τέθηκε επίσης το ζήτημα της προοπτικής του Ταμείου Παρακαταθηκών, δεδομένων των σχεδίων της κυβέρνησης για εκχώρηση του αντικειμένου του σε ιδιώτες.

Η Διοίκηση του ταμείου, αφού κατέθεσε την… ‘’κατανόησή’’ της επι των θεμάτων που τέθηκαν, ουσιαστικά επιβεβαίωσε την επιλογή διαχωρισμού του Ταμείου και την εκχώρηση του σε Ιδιώτες. Μέρος της διαδικασίας αυτής θα αποτελέσει και η μεταφορά των Δανείων σε Ιδιώτες.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν, αναφορικά με τα Δάνεια και την ανάγκη ουσιαστικής Ρύθμισης αυτών, η Διοίκηση του Ταμείου παρέπεμψε το όλο ζήτημα στην πολιτική ηγεσία και τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη.

Αθήνα, 2.10.2021

 

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

 

Για να τυπώσετε το ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ... ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ