Παρασκευή
19 / 04 / 2024
11 Νέα Άρθρα

Να μη γίνουμε έρμαια των διαθέσεών τους. Να σηκώσουμε το γάντι…

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Ενημερωτικό Σημείωμα

για τη Συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΠΟΕ ΔΟY

Η Τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, έλαβε χώρα την επομένη της απόφασης του Δικαστηρίου το οποίο έκρινε την Απεργία – Στάση Εργασίας απ’ την απογευματινή βάρδια ως ‘’Παράνομη’’, για τυπικούς - όπως αναφέρει - λόγους. Πέραν αυτού, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν η αποτίμηση της απεργίας της 24.11.20, το προωθούμενο μισθολόγιο και τα τρέχοντα θέματα.

Εισηγητικά απ’ την πλευρά της Ομοσπονδίας έγινε αναφορά σε ‘’αποτυχημένη απεργία’’, λόγω της μικρής – όπως ειπώθηκε - συμμετοχής η οποία κυμάνθηκε (με βάση την ενημέρωση) σε ποσοστό περίπου 30%. Αποτυχία η οποία επιχειρήθηκε να χρεωθεί κατά κύριο λόγο στους συναδέλφους και τη μη συμμετοχή τους.

Όσον αφορά το ζήτημα των Στάσεων Εργασίας και της προσφυγής στο Δικαστήριο για την ακύρωση της κινητοποίησης, η ηγεσία της ΠΟΕ ΔΟY εμφάνισε ως μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι η απεργία δεν κηρύχθηκε και καταχρηστική (εκτός από παράνομη), ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της ότι… τελικά οι συνάδελφοι δεν έχουν πρόβλημα με τη θεσμοθέτηση της Απογευματινής Βάρδιας.

Έγινε αναφορά στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και τη στοχοποίηση του κλάδου, ακούστηκε η εκτίμηση ότι απ’ τη στιγμή που τα ΜΜΕ δεν είναι φιλικά ή αντικειμενικά απέναντί μας, ίσως δεν έχει νόημα να παρεμβαίνουμε, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της ηγεσίας της ΠΟΕ ΔΟY ότι ο Μητσοτάκης είναι… ‘’παραπληροφορημένος’’ και για αυτό εκφράστηκε αρνητικά για τον κλάδο!!!

Εντός του πλαισίου αυτού της εισήγησης κινήθηκαν επι της ουσίας με τις τοποθετήσεις τους, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ και ΑΣΚΙ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν απόψεις όπως αυτή της ΔΑΚΕ αναφορικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τις οποίες ‘’δεν χρειάζονται λεονταρισμοί’’, ότι πρέπει ‘’να είμαστε ρεαλιστές’’, ότι πρέπει ‘’να κλείσει το θέμα’’ κλπ ή απόψεις που διατυπώθηκαν (ΔΑΚΕ, ΑΣΚΙ) αναφορικά με την απογευματινή βάρδια, σύμφωνα με τις οποίες ‘’οι συνάδελφοι το θέλουν’’, ‘’οι συνάδελφοι έχουν βολευτεί’’ κλπ κλπ.

(Σημ.: Στην εύλογη ερώτηση προς την ηγεσία της Ομοσπονδίας… Για ποιο λόγο αποφάσισαν κινητοποίηση, αφού με βάση την εκτίμησή τους η απογευματινή βάρδια είναι αποδεκτή, δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση)

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο εισηγητικά όσο και απ’ τις τοποθετήσεις των τριών παρατάξεων δεν ακούστηκε η παραμικρή πρόταση για το τι κάνουμε την επομένη ημέρα, το πώς απαντάμε στην επιθετική – προκλητική στάση της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας, στο τι κάνουμε για το προωθούμενο Μισθολόγιο, για το πως απαντάμε στις συκοφαντίες και τα ψέματα απέναντι στον κλάδο. Η μόνη πρόταση που κατατέθηκε αρχικά, ήταν η σύνταξη επιστολής προς τον (…παραπληροφορημένο) πρωθυπουργό, προς τα κόμματα και τους βουλευτές.

Επίσης στην Εκτελεστική κατατέθηκε κείμενο του Συντονιστικού των Νέων Συναδέλφων, το οποίο πέραν της αγωνίας που εξέφρασαν, διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο Μισθολόγιο της ΑΑΔΕ και το αίτημα να υπάρξει ένταση των προσπαθειών διεκδίκησης της Προσωπικής Διαφοράς.

Η ΑΚΕ τόνισε ότι το θέμα της αποτίμησης της 24ωρης απεργίας δεν θα πρέπει να αφορά απλά και μόνο το τι έκαναν οι συνάδελφοι, αλλά να ξεκινήσει απ’ το τι έκανε η Ομοσπονδία, οι Σύλλογοι, οι Παρατάξεις, ο κάθε εκλεγμένος συνδικαλιστής, προκειμένου η απεργία να πάει καλύτερα. Να μιλήσουμε για τον τρόπο και το χρόνο προκήρυξης αυτής, να αποτιμήσουμε τα μέτρα οργάνωσης για την επιτυχία αυτής κλπ

Ταυτόχρονα η ΑΚΕ επεσήμανε ότι δεν πέφτουμε απ’ τα σύννεφα γιατί ο αυταρχισμός, η έλλειψη σεβασμού προς τους εργαζόμενους, η αλαζονεία και οι ανήθικες επιθέσεις είναι ταυτόσημες μιας Πολιτικής η οποία αντί να απολογείται στους εργαζόμενους και την κοινωνία για τα προβλήματα των υπηρεσιών μας, ζητάει και τα… ρέστα, αγκαζέ με ένα απαξιωμένο στη συνείδηση όλης της κοινωνίας Σύστημα ΜΜΕ. Η βιαιότητα και οι αισχρές αυτές επιθέσεις, που δείχνουν και τις πραγματικές διαθέσεις της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας, για το μέλλον των υπηρεσιών μας και των εργαζομένων, δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Θα πρέπει να αποτελέσουν στοιχείο ενεργοποίησης όλων των αντανακλαστικών του κλάδου και με ενωτικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσουμε τη δική μας απάντηση. Να μη γίνουμε έρμαια των διαθέσεών τους. Να σηκώσουμε το γάντι…

 Στο πλαίσιο αυτό και πέραν της αυτονόητης και απολύτως δικαιολογημένης κριτικής, η ΑΚΕ αναφέρθηκε σε ένα ολόκληρο πλαίσιο προτάσεων – σκέψεων οι οποίες (παράλληλα και με άλλες πιθανές προτάσεις) θα μπορούσαν να αναληφθούν απ’ την Ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο αυτό προτείναμε…

  • Την ανάληψη πρωτοβουλιών απέναντι σε όσους δυσφημούν τους εργαζόμενους και απαίτηση - τουλάχιστον σε πρώτη φάση - για άμεση αποκατάσταση και διάψευση όσων αισχρών είδαν το φως της Δημοσιότητας.
  • Το συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ για θέματα που δρομολογούνται στον κλάδο (εργασιακά, οικονομικά, συνθηκών εργασίας κλπ) καθώς και τη Δικαστική Απόφαση που στέλνει σαφές μήνυμα αμφισβήτησης του δικαιώματος της κινητοποίησης.
  • Τη διατύπωση του αιτήματος προς την ΑΔΕΔΥ προκειμένου με σχετικές της αποφάσεις να παρέχει κάλυψη στις κινητοποιήσεις μας.
  • Την πραγματοποίηση Συνέντευξης Τύπου απ’ την Ομοσπονδία, με τη στήριξη ή και παρουσία και της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να απαντηθούν οι συκοφαντίες και να αποτυπωθεί η πραγματικότητα των συνθηκών εργασίας στις υπηρεσίες μας.
  • Την πραγματοποίηση Συνεντεύξεων Τύπου και παρεμβάσεων απ’ τους Συλλόγους στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία προσφέρουν συνήθως χώρο και χρόνο απεύθυνσης στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία και τα socialmedia.

 

Και επειδή η Διοίκηση επικαλείται το… νόμο, να αποφασίσουμε…

 

  • Αποχή από κάθε υπερωριακή απασχόληση. Υπερασπιζόμαστε το 8ωρο… Εφαρμόζουμε το νόμο.
  • Να υπάρχει πλήρης εφαρμογή των προβλεπόμενων απ’ το νόμο για τη στέγαση των υπηρεσιών μας και την εξασφάλιση των προβλεπόμενων συνθηκών εργασίας. Καμία ανοχή, καμία έκπτωση σε όσα η νομοθεσία προβλέπει.
  • Να σταματήσει κάθε ΑΜΕΣΗ ή ΕΜΜΕΣΗ χρηματοδότηση των υπηρεσιών απ’ τους ίδιους τους εργαζόμενους, προκειμένου αυτές να μπορούν να λειτουργήσουν (αγορά αναλώσιμων, χρήση ιδιόκτητων αυτοκινήτων για εξωτερικούς ελέγχους, προπληρωμή εισιτηρίων για εκτός έδρας, κάλυψη εξόδων κίνησης για υπηρεσιακούς λόγους, χρήση ιδιόκτητων Η/Υ κλπ).
  • Τέλος η ΑΚΕ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει Άμεση Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και των Διοικητικών Συμβουλίων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.

 

Στο κλείσιμο της Διαδικασίας και απαντώντας τόσο στην κριτική που ασκήθηκε, όσο και τις προτάσεις για πρωτοβουλίες προκειμένου να μην περάσει το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, η ηγεσία της Ομοσπονδίας – ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των ‘’πληροφοριών’’ από ‘’έγκυρες πηγές’’ – ανέφερε ότι αυτό θα καθυστερήσει, ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο το βαθμολόγιο κλπ κλπ.

Επίσης απαντώντας στην κριτική προς την Ομοσπονδία και την έντονη δυσαρέσκεια των συναδέλφων προς τις επιλογές της, υπήρξε η απάντηση ότι… ‘’αυτό θα φανεί στο χειροκρότημα’’, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι στις επερχόμενες Συνδικαλιστικές Εκλογές, οι παρατάξεις που αποτελούν την ηγεσία της Ομοσπονδίας θα τύχουν της στήριξης των συναδέλφων.

Όσον αφορά τις αποφάσεις που ελήφθησαν…

1η Απόφαση: Αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τους Βουλευτές, τα Κόμματα και τον πρωθυπουργό

2η Απόφαση: Να ασκηθεί έφεση για την απόφαση του Δικαστηρίου.

(Μετά από παρέμβαση της ΑΚΕ στο τέλος της διαδικασίας, επανήλθε το θέμα άσκησης ΚΑΙ ένδικων μέσων προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα των συναδέλφων μετά τις τελευταίες επιθέσεις. Η διατύπωση της απόφασης όμως και η παραπομπή στη… ‘’διερεύνηση δυνατοτήτων’’, μάλλον στέλνει το θέμα στις καλένδες)

3η Απόφαση: Να διερευνηθεί η δυνατότητα (!!!!!) ένδικων μέσων κατά όσων επιτίθενται στον κλάδο

4η Απόφαση: Να σταλεί επιστολή στο Διοικητή ζητώντας του να πάρει θέση έναντι των επιθέσεων που δέχεται ο κλάδος.

Σημ.: Η ΑΚΕ διατύπωσε την άποψη ότι δεν είναι άμοιρη ευθυνών η Διοίκηση για τις επιθέσεις που δεχόμαστε και ότι ο Διοικητής θα πρέπει να κληθεί ΔΗΜΟΣΙΑ και με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ να πάρει θέση, τόσο για τις συκοφαντίες όσο και τις συνθήκες που επικρατούν στις Εφορίες. Θέση η οποία μπορεί να απορρίφθηκε απ την Εκτελεστική , αλλά το Δελτίο Τύπου της ΑΚΕ απέδειξε ότι δυνατότητες ανάδειξης των απόψεων του κλάδου υπάρχουν, αφού είτε αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο από αρκετά Μέσα Ενημέρωσης είτε αποτέλεσε ουσιαστικά τη βάση ιδιαίτερα θετικών για τον κλάδο άρθρων (βλ. fmvoice κλπ). Άρθρων τα οποία βασίστηκαν στο Δελτίο Τύπου της ΑΚΕ και ενσωμάτωσαν αυτούσια τμήματά του.  (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ)

Όσον αφορά το Γενικό Συμβούλιο, αποφασίστηκε ότι αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να προσδιοριστεί ημερομηνία. Σε αυτό παραπέμφτηκε και η επιστολή των Νέων Συναδέλφων (!!!).

Αθήνα, 4.12.2020

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε το Ενημερωτικο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ