Δευτέρα
27 / 03 / 2023
4 Νέα Άρθρα

Στα Δικαστήρια σέρνουν τους Εργαζόμενους ΠΙΤΣΙΛΗΣ και ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πρόχειρο Ενημερωτικό….

Με μια Απαράδεκτη και Προκλητική κίνηση η Κυβέρνηση και ο Πιτσιλής προσέφυγαν ΣΗΜΕΡΑ στα Δικαστήρια προκειμένου να ζητήσουν την ακύρωση των κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή τη απόφαση για τη λειτουργία Απογευματινής Βάρδιας.

Με πρόσκληση η οποία επιδόθηκε 2 ώρες (!!!) πριν την προγραμματισμένη εκδίκαση της υπόθεσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κλήθηκαν σήμερα στην Ευελπίδων σε μια διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε η έδρα, την προσφυγή στα Δικαστήρια έκαναν από κοινού η Πολιτική Ηγεσία και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ.

Στους λόγους που επικαλέστηκε η πλευρά της Διοίκησης και της Πολιτικής Ηγεσίας προκειμένου η κινητοποίηση να κηρυχθεί παράνομη περιλαμβάνονταν λόγοι ‘’τυπικής’’ ακυρότητας, αλλά και λόγοι ουσίας (όπως είπαν).

Στο θέμα των ‘’τυπικών’’ λόγων επικαλέστηκαν την ανάγκη η όποια κινητοποίηση να αποφασίζεται απ το Σύνολο των Εργαζομένων (τη Γενική Συνέλευση όπως είπαν) και όχι το Γενικό Συμβούλιο, κάτι που και πρακτικά – πέραν των άλλων – είναι μη εφικτό (και εξηγήθηκε στο Δικαστήριο), όταν μιλάμε για δευτεροβάθμιο όργανο που ως μέλη του έχει Συλλόγους και όχι Φυσικά Πρόσωπα. Η πλευρά της Διοίκησης επανήλθε λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε να αποφασιστεί η κινητοποίηση απ το Γενικό Συμβούλιο (το οποίο αποφασίζει για το σύνολο των απεργιών), αλλά θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί Συνέδριο του κλάδου, προκειμένου να αποφασιστεί μια Στάση Εργασίας!!!

Το Δεύτερο επιχείρημα (ως προς τους τυπικούς λόγους που επικαλέστηκαν) αφορούσε τη μη συγκρότηση απ την πλευρά της Ομοσπονδίας ‘’προσωπικού ασφαλείας’’ για όλες τις υπηρεσίες που θα συμμετείχαν στη Στάση Εργασίας. Ο νομικός εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας εξήγησε ότι το προσωπικό ασφαλείας ορίζεται με βάση τα προβλεπόμενα απ το νόμο, αυτό ορίζεται κάθε φορά απ τη διοίκηση, με βάση τις προβλέψεις του νόμου και εν τέλει… κατέστησε σαφές ότι καμιά διαφωνία δεν τίθεται απ την πλευρά των εργαζομένων για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας.

Ως προς τους… ουσιαστικούς λόγους, η Διοίκηση επικαλέστηκε την ανάγκη αποσυμφόρησης των υπηρεσιών, μη συνωστισμού στα ΜΜΜ, την ανάγκη εξυπηρέτησης των πολιτών κλπ. Ταυτόχρονα επιχειρώντας να αποδημήσουν το εξώδικο της απεργίας, ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει πρόθεση (απ τη Διοίκηση) επέκτασης της Απογευματινής Βάρδιας, πέραν της περιόδου της πανδημίας, παρά την ξεκάθαρη αναφορά στην απόφαση ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί και στο μέλλον σε περίπτωση έκτακτων αναγκών.

Τέλος…

Η έδρα δεν έδωσε το λόγο στους μάρτυρες που δηλώθηκαν απ τις δυο πλευρές (το Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας και τον Διευθυντή Προσωπικού απ την πλευρά της Διοίκησης), λέγοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται λόγω των έκτακτων συνθηκών λειτουργίας των Δικαστηρίων.

Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η Αναφορά της έδρας, ότι με βάση την εγκύκλιο Θεοδωρικάκου, δεν προβλέπεται την περίοδο της πανδημίας η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν εργατικά θέματα και ότι η συγκεκριμένη εκδίκαση γίνεται ουσιαστικά κατ’ εξαίρεση. (Το τελευταίο είναι μάλλον χρήσιμο για… συμπεράσματα) !!!!!.

Η απόφαση για την υπόθεση θα εκδοθεί μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι…

27.11.2020

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών