Σάββατο
27 / 04 / 2024
6 Νέα Άρθρα

Ενημερωτικό Σημείωμα, για τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟY στις 19.10.20

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19.10.20 συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟY.

Τη συνεδρίαση απασχόλησε πλήθος θεμάτων (η τελευταία συνεδρίαση είχε γίνει πριν τέσσερις και πλέον μήνες), σε στενό όμως χρονικό πλαίσιο και χωρίς τη δυνατότητα και κυρίως τη διάθεση, να γίνει μια αναλυτική συζήτηση η οποία θα κατέληγε και σε ουσιαστικές αποφάσεις.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση αφορούσαν:

 Ελεγκτικά Κέντρα

Με βάση την ενημέρωση της Ομοσπονδίας, η απόφαση της Διοίκησης για τη δημιουργία και την άμεση λειτουργία των Ελεγκτικών Κέντρων προχωράει, ενώ η έναρξη αυτών τοποθετείται στο προσεχές Πάσχα.

Από την Ομοσπονδία επαναδιατυπώθηκε η γενική της θέση κατά των Ελεγκτικών Κέντρων, με τοποθετήσεις όμως που είτε δημιουργούν ερωτηματικά είτε τουλάχιστον αξίζει να επισημανθούν. Έτσι, πέραν της ξεκάθαρης θέσης της ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών), της ΔΑΣ και της ΑΣΚΙ, οι οποίες τοποθετήθηκαν με σαφήνεια κατά των Ελεγκτικών, τα οποία οδηγούν στην οριστική διάσπαση του κλάδου και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, η ΔΑΚΕ κινήθηκε στη λογική… ‘’διαχρονικά είμαστε κατά, αλλά να το δούμε, μιας και δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές περιεχόμενο τους σχεδίου’’, διαφοροποιούμενη εμφανώς απ’ το πνεύμα παλαιότερων τοποθετήσεων της, η μάλλον πιο ξεκάθαρη ΠΑΣΚΕ ήταν της λογικής… ‘’δεν θα πρέπει να βλέπουμε ως ταμπού την προοπτική των Ελεγκτικών Κέντρων και να είμαστε… ρεαλιστές’’, ενώ η ΣΑΣ (δεδομένης όπως διευκρίνισαν της θέσης τους κατά των Ελεγκτικών) με την πρόταση που κατέθεσε στάθηκε κυρίως στη λογική της… ‘’έλλειψης ενημέρωσης, η οποία δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια στους συναδέλφους’’.

 Κλείσιμο εφοριών

Στη συνεδρίαση αποτυπώθηκε και μεταφέρθηκε από πολλές πλευρές η πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει σε δραστικό περιορισμό του σημερινού αριθμού των υπηρεσιών. Με βάση μάλιστα τις πληροφορίες που συγκλίνουν, στην Αττική για παράδειγμα, τα σχέδια μιλάνε για μονοψήφιο αριθμό εφοριών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία περιλάμβανε και αποχή (με απόφαση - κάλεσμα της Ομοσπονδίας) από οποιαδήποτε διαδικασία προκύψει και η οποία να αφορά νέες συγχωνεύσεις ή καταργήσεις εφοριών.

(Η πρόταση της ΑΚΕ στηρίχθηκε από ΔΑΣ, ΑΣΚΙ και ΣΑΣ, ενώ δεν έτυχε της αποδοχής των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί)

 Προσωπική Διαφορά των Νεοεισερχόμενων Συναδέλφων

Εισηγητικά η Ομοσπονδία περιορίστηκε σε μια απλή αναφορά στο επικείμενο (… απ’ τον Ιούνιο!!) ραντεβού με τον Σκυλακάκη, στο οποίο και θα τεθεί το ζήτημα, ενώ αρνητική αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκε (ενώ ζητήθηκε) η δυνατότητα παρέμβασης και τοποθέτησης εκπροσώπου του συντονιστικού των νέων συναδέλφων, για λόγους που μάλλον… δεν έγιναν κατανοητοί.

Επί του ζητήματος η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η οποία περιλάμβανε κινητοποίηση έξω απ’ το Γενικό Λογιστήριο την ημέρα συνάντησης με τον Σκυλακάκη, τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, μετά την κινητικότητα που αναπτύσσεται και την κατάθεση επερωτήσεων (ζητώντας τους να τις στηρίξουν στη Βουλή), αλλά και την υιοθέτηση – στήριξη προτάσεων του Συντονιστικού για επιπλέον δράσεις και κινητοποιήσεις.

(Η πρόταση της ΑΚΕ στηρίχθηκε απ’ τη ΔΑΣ, την ΑΣΚΙ και τη ΣΑΣ, αλλά δεν έτυχε της αποδοχής των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί απ’ την Ομοσπονδία)

 Μισθολόγιο

Με βάση την ενημέρωση που υπήρξε στο Γενικό Συμβούλιο, βρισκόμαστε προ των πυλών του Μισθολογίου της ΑΑΔΕ και τη σύνδεση του μισθολογικού καθεστώτος του κάθε εργαζόμενου, με το περίγραμμα θέσης που τοποθετείται, αφού πρώτα οι υπηρεσίες χωριστούν σε… διαφορετικές ζώνες, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Η ΑΚΕ εξέφρασε την απορία γιατί η Ομοσπονδία περιμένει καρτερικά τις εξελίξεις στα μισθολογικά και δεν κάνει καμιά προσπάθεια προώθησης της δικής της πρότασης, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά απάντηση. Ακούστηκε μάλιστα και η άποψη (απ’ την ΠΑΣΚΕ), ότι… εδώ που φτάσαμε, ας περιμένουμε τον Διοικητή να καταθέσει την πρότασή του και επι αυτής να τοποθετηθούμε, ενώ ζήτησε αυξήσεις… αναλογικά, με βάση την προσφορά και εργασία του καθενός (όπως ειπώθηκε), χωρίς να διευκρινίζει η ΠΑΣΚΕ ποιος και με ποιόν τρόπο θα το κρίνει αυτό ή αν αυτή η λογική αποτυπώνεται και στην ομόφωνη πρόταση – θέση της Ομοσπονδίας.

Απεργιακή Κινητοποίηση (…Καταγγελία Απεργοσπασίας)

Εισηγητικά υπήρξε αναφορά στην πρόσφατη απεργία, στην οποία πέραν των συνολικών δημοσιοϋπαλληλικών αιτημάτων, είχαν προταχθεί, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα κλαδικά αιτήματα, με πρώτο την ένταξη του Συνόλου των εργαζομένων στο καθεστώς της Προσωπικής Διαφοράς. Εισήγηση – απολογισμός ο οποίος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις αναφορικά με την προετοιμασία της κινητοποίηση και τη διασφάλιση προϋποθέσεων ώστε αυτή να στεφθεί με επιτυχία.

Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η επιβεβαίωση απ’ την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, καταγγελιών ότι συνδικαλιστικά στελέχη συγκεκριμένης παράταξης (της ΣΑΣ), ενώ κάνουν χρήση συνδικαλιστικών προνομίων (ακόμα και ολικής απαλλαγής απ’ τη δουλειά τους), δεν δηλώνουν απεργοί, γεγονός που (εκτός των άλλων) προκαλεί εύλογες αντιδράσεις απ’ τους συναδέλφους, πολύ δε περισσότερο όταν το κάλεσμα για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις (για την ασφάλεια, την Προσωπική Διαφορά κλπ) γίνεται και με την υπογραφή της παράταξής τους.

Για τις μεταθέσεις των Νέων Συναδέλφων

Η ενημέρωση της Ομοσπονδίας ήταν ότι η Διοίκηση υπαναχωρεί απ’ τη δέσμευσή της για ικανοποίηση αιτημάτων μετακίνησης συναδέλφων, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και για το οποίο… διαβεβαίωνε και η Ομοσπονδία.

Δημοσιοποίηση των Συνεδριάσεων

Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, μετά από σχετική πρόταση της ΑΚΕ, τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου, θα ανεβαίνουν στο site της Ομοσπονδίας και θα εξασφαλίζεται η δυνατότητα σε κάθε συνάδελφο να λάβει γνώση των όσων ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, τις απόψεις – θέσεις που διατυπώθηκαν και των αποφάσεων πού ελήφθησαν.

(Την Πρόταση της ΑΚΕ στήριξαν όλες οι Παρατάξεις με εξαίρεση την παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία καταψήφισε τη σχετική πρόταση!!!)

Επιτροπή για τον covid

Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) κατέθεσε πρόταση για δημιουργία ομάδας στην Ομοσπονδία η οποία θα έχει σε καθημερινή βάση την ευθύνη παρακολούθησης, σε συνεργασία με τους Συλλόγους, των κρουσμάτων στις υπηρεσίες μας, την εφαρμογή των κανόνων, τη λήψη και διαχείριση καταγγελιών – αναφορών από συναδέλφους κλπ.

(Η πρόταση καταψηφίστηκε με τις ψήφους της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ !!!)

Ανοικτή επιστολή προς τους Φορολογουμένους

Η ΑΚΕ (Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) επανάφερε την πρότασή της να υπάρχει ανοικτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς τους φορολογούμενους, η οποία θα μοιράζεται σε όσους επισκέπτονται τις υπηρεσίες μας και θα αναρτηθεί στις εισόδους των υπηρεσιών, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των υπευθύνων για την ταλαιπωρία τους, τις συνθήκες που εργαζόμαστε, την ασκούμενη φορολογική πολιτική κλπ.

(Η πρόταση καταψηφίστηκε με τις ψήφους της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ !!!)

Απόφαση για το Ασφαλιστικό

Κατατέθηκε απ’ την παράταξη της ΑΣΚΙ πρόταση – ψήφισμα που καταγγέλλει τις προωθούμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και τη δημιουργία συστήματος τριών πυλώνων, προκειμένου να υιοθετηθεί απ’ την Ομοσπονδία. Πρόταση η οποία έτυχε και της στήριξης της ΑΚΕ, αφού όμως αναδείχθηκε και η υποκρισία όσων στην Ομοσπονδία καταδικάζουν (υποτίθεται) το σύστημα των τριών πυλώνων, αλλά την ίδια στιγμή το υπηρετούν και μάλιστα με πρωταγωνιστικό τρόπο) μέσω του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ, το οποίο καλεί τους συναδέλφους να καταβάλλουν επιπλέον εισφορές για περίθαλψη και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

 

Ψήφισμα της ΑΚΕ

Φαινόμενα αστυνομικής βίας

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες νέων φαινομένων βίας και κρατικής καταστολής απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε κινητοποίηση. Την απρόκλητη επίθεση στις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών έξω απ’ το εφετείο κατά τη διάρκεια της δίκης των Φασιστών, ακολούθησαν οι επιθέσεις και οι συλλήψεις 15χρονων μαθητών οι οποίοι διεκδικούν καλύτερη παιδεία και συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία τους.

Τα φαινόμενα αυτά, που προφανώς δεν είναι τα πρώτα, δεν είναι τυχαία και βρίσκονται στην κατεύθυνση στοχοποίησης οποιασδήποτε κινητοποίησης και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων. Οι συστηματικές προσπάθειες άλλωστε τα τελευταία χρόνια να περιορίσουν το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για άμεση κατάθεση νόμου για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, δεν είναι ανεξάρτητα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY καταδικάζει τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά απεργών – διαδηλωτών και μαθητών. Το δικαίωμα στη διαδήλωση και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες και οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης απλά αποτυπώνουν τη βιαιότητα των όσων σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

(Στηρίχθηκε από όλες τις παρατάξεις, με εξαίρεση τη ΔΑΚΕ)

Σημείωση: Το κείμενο δεν αποτελεί πλήρη πρακτικά, τα οποία αναμένουμε να αναρτηθούν μετά τη σχετική απόφαση στο site της Ομοσπονδίας.

Αθήνα, 22.10.2020

 Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε το Ενημερωτικό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ