Τετάρτη
24 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

Προτάσεις (Πλαίσιο Κινητοποιήσεων) της Αυτόνομης Κίνησης, εν όψει του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟY (στις 19.2.20).

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

Στις τελευταίες εξελίξεις αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κλάδος μας.

Στο περιεχόμενο αυτής περιλαμβάνεται η τελευταία νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης (η οποία θέτει και τυπικά την ΑΑΔΕ εκτός των προβλέψεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα) αλλά και οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας της ΑΑΔΕ, η οποία επανέρχεται στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης (παρά την καθολική απόρριψή του απ’ τους εργαζόμενους), παράλληλα με την προώθηση ενός μισθολογίου που θα βασίζεται στο περίγραμμα θέσης και το βαθμό επίτευξης των ατομικών στόχων. Ταυτόχρονα οι διαλυτικές συνθήκες στις Εφορίες συνεχίζονται, στη βάση υλοποίησης των εκφρασμένων πλέον σχεδίων τους για δραματική συρρίκνωση των ΔΟY και τη δημιουργία Δομών σε Περιφερειακό επίπεδο.

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις, δεν είναι πλέον απλά μια εκτίμηση που (εδώ και καιρό) κάνει η ΑΚΕ(Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών). Άλλωστε, αν κάποιος ανατρέξει στις τελευταίες ανακοινώσεις, τόσο της ΠΟΕ ΔΟY, όσο και των άλλων Ομοσπονδιών του ΥΠΟΙΚ, θα διαπιστώσει ότι οι εκτιμήσεις για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, είναι περίπου στην ίδια κατεύθυνση.

Φοβόμαστε όμως ότι δεν μπορούμε ΠΛΕΟΝ να μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις…

Αφού λοιπόν οι εκτιμήσεις κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, αυτό που θα πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε, είναι το τι κάνουμε ως Ομοσπονδία και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουμε. Και η συζήτηση αυτή μπορεί και πρέπει να είναι Δημόσια και μακριά από πολιτικές, κομματικές, συνδικαλιστικές ή άλλες σκοπιμότητες.

Έχοντας λοιπόν βαθιά την πεποίθηση ότι όσο βίαια και αν είναι τα προωθούμενα μέτρα, δεν μπορούν να περάσουν αν δεν έχουν τη δική μας ανοχή, πιστεύουμε ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟY, που είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη 19.2.20, μπορεί και πρέπει να πάρει σειρά αποφάσεων που θα εμπνεύσουν και θα ενώσουν τους συναδέλφους, θα στείλουν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και εν τέλει θα μπλοκάρουν τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας και της ΑΑΔΕ.

Στην πορεία προς το Γενικό Συμβούλιο η ΑΚΕ(Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών) καταθέτει δημόσια σκέψεις για πρωτοβουλίες – μέτρα που μπορούν να παρθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Σκέψεις και προτάσεις οι οποίες είναι ανοικτές σε τροποποιήσεις, προσθήκες κλπ., τόσο απ τις υπόλοιπες παρατάξεις, όσο και συναδέλφους που μπορούν και επιθυμούν να συμβάλουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Μέτρα όμως τα οποία απαιτούν την ενεργοποίηση του συνόλου των συλλογικών οργάνων και των συνδικαλιστικών δυνάμεων και αφορούν…

  • Κύκλο Απεργιακών Κινητοποιήσεων, επιδιώκοντας αυτές να γίνουν σε συντονισμό με τις άλλες ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ και με αποφασιστική περιφρούρηση τους, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία των υπηρεσιών σε ημέρα απεργίας. Επιδιώκουμε το άμεσο συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ και ταυτόχρονα απαιτούμε κάλυψη ή και κοινή προκήρυξη των κινητοποιήσεων και παράλληλη ανάληψη και απ’ την ΑΔΕΔΥ πρωτοβουλιών ενάντια στα προωθούμενα μέτρα, δεδομένου μάλιστα ότι αυτά σχεδιάζονται για το σύνολο του Δημοσίου.
  • Αποχή από κάθε μορφή υπερωριακής απασχόλησης. Η Ομοσπονδία να καλέσει τους εργαζόμενους να τηρούν χωρίς καμιά παρέκκλιση το ωράριο και να μη συμμετέχουν σε καμιά εργασία πέραν του 8ώρου. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης η Ομοσπονδία να αναλάβει κάθε απαραίτητο μέτρο (νομικό κ.λπ.) προκειμένου να παρέχει κάλυψη σε συναδέλφους που η Διοίκηση (ΠΑΡΑΝΟΜΑ) τους χρεώνει αριθμό υποθέσεων και εν γένει εργασίες που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν εντός του προβλεπόμενου απ το νόμο ωραρίου.
  • Με απόφασή της η Ομοσπονδία να καλέσει τους συναδέλφους να απέχουν από οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τη χρήση ιδίων μέσων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (αυτοκίνητα, έξοδα μετάβασης, αναλώσιμα κ.λπ. ). Η διοίκηση έχει τη ευθύνη και την υποχρέωση να εξασφαλίζει τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα για την άσκηση των καθηκόντων που μας ανατίθενται.
  • Κήρυξη Απεργίας – Αποχής από κάθε αντικείμενο – εργασία που σχετίζεται με την οργάνωση του προωθούμενου βαθμολογίου – μισθολογίου και λήψη μέτρων περιφρούρησης αυτής της απόφασης.
  • Αποχή από εκτός έδρας ελέγχους, μέχρι την ύπαρξη συμφωνίας (στο πλαίσιο της συνολικότερης πρότασης των Ομοσπονδιών) για το θέμα της αποζημίωσης και της κάλυψης των εξόδων μετάβασης και διαμονής.
  • Ενεργοποίηση, πέραν των κινηματικών – συνδικαλιστικών μέσων και όλων των διαθέσιμων νομικών ή άλλων μέτρων προκειμένου η πρόταση των Ομοσπονδιών για εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, υποχρεώνοντας προς αυτή την κατεύθυνση την πλευρά της Κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ (π.χ. Απεργιακές κινητοποιήσεις, κατάθεση της πρότασης στον ΟΜΕΔ κλπ)

 

Πέραν αυτών των αποφάσεων και σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους, μπορούν να παρθούν αποφάσεις – πρωτοβουλίες που διευρύνουν το πλαίσιο δράσης μας, ενεργοποιούν τα πρωτοβάθμια Σωματεία και εμπλέκουν τους εργαζόμενους στη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν. Συγκεκριμένα:

  • Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου καλούνται οι Σύλλογοι να καταγγέλλουν ΑΜΕΣΑ στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ κ.λπ.) ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας (κτίρια κ.λπ.) και τη μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
  • Πραγματοποίηση κινητοποιήσεων και αποκλεισμοί, απ’ τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων, υπηρεσιών που στεγάζονται σε κτίρια που δεν πληρούν τους ελάχιστους κανόνες καταλληλότητας και ασφάλειας.
  • Αποκλεισμός του ΚΕΟΦ και απαίτηση απομάκρυνσης απ’ τις υπηρεσίες μας της Ελεγκτικής Εταιρίας, αλλά και δημοσιοποίηση της χαρακτηρισμένης ως ΄΄απόρρητη’’, σύμβασης με τη συγκεκριμένη Ελεγκτική.
  • Πραγματοποίηση κύκλου Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεωνστη βάση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή διαπαραταξιακών αντιπροσωπειών της Ομοσπονδίας που θα σηματοδοτήσουν την ενότητα και την αποφασιστικότητα του κλάδου.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Για το θέμα της αξιολόγησης, το οποίο η ηγεσία της ΑΑΔΕ προωθεί και που αναμένονται άμεσα εξελίξεις, μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ με τις τροποποιήσεις της αρχικής διαδικασίας, προτείνουμε:

  • Συνέχιση της Απεργίας - Αποχής απ’ την αξιολόγηση. Με οδηγό τη μέχρι τώρα σχεδόν καθολική συμμετοχή στην Απεργία – Αποχή συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα.
  • Κωδικοποίηση, με ευθύνη της Ομοσπονδίας, των αλλαγών που υπάρχουν με βάση την αρχική διαδικασία, αλλαγές που σε καμιά περίπτωση δεν επηρεάζουν επι της ουσίας την αρχικά προωθούμενη αξιολόγηση και ακολούθως… αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων.
  • Πραγματοποίηση συσκέψεων (κατά τόπους) με τους συναδέλφους που έχουν θέσεις ευθύνης, καλώντας τους να μην υποκύψουν σε πιέσεις που θα δεχτούν προκειμένου να πάρουν μέρος στην αξιολόγηση. Θα πρέπει να τους καταστεί σαφές και οι ίδιοι να αντιληφθούν, ότι δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε ‘’εργαλείο’’ προώθησης μέτρων που διαλύουν τον κλάδο, που είναι εις βάρος των συναδέλφων τους, υιοθετώντας πρακτικές που έρχονται εκτός των άλλων και σε ευθεία αντίθεση με καταστατικές διατάξεις των σωματείων μας.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει Πρόγραμμα δυναμικών κινητοποιήσεων για το θέμα της προσωπικής διαφοράς των νεοεισερχόμενων στον κλάδο συναδέλφων, μακριά από λογικές αναμονής, εφησυχασμού και εναπόθεσης της αντιμετώπισης του ζητήματος στις ‘’καλές διαθέσεις’’ του υπουργού. Εντάσσουμε το ζήτημα της άμεσης επίλυσης του θέματος στην κορυφή του διεκδικητικού πλαισίου των απεργιακών μας κινητοποιήσεων και παράλληλα αποφασίσουμε συνεχείς (π.χ. μία φορά την εβδομάδα) παραστάσεις διαμαρτυρίας, έξω απ το Υπουργείο Οικονομικών. Τέλος εξουσιοδοτούμε και καλούμε την Εκτελεστική όπως, σε συνεργασία με τις κινήσεις συντονισμού των ίδιων των συναδέλφων που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά, να αναλάβει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης για την επίλυση και ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

Το Γενικό Συμβούλιο με απόφασή του, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε δημόσια ανακοίνωσή του – Δελτίο Τύπου με το οποίο να καταγγέλλει:

  1. Τους πρώην Συναδέλφους - Βουλευτές οι οποίοι με τη στάση τους στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ψήφισης της συγκεκριμένης τροπολογίας, συναινούν σε μέτρα τα οποία στρέφονται ευθέως κατά των εργαζομένων και του κλάδου.
  1. Του κ. Σταϊκούρα, ο οποίος ενώ δεσμεύτηκε στις ομοσπονδίες του ΥΠΟΙΚ για συνεχή διάλογο για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, λίγες ημέρες μετά τη συγκεκριμένη συνάντηση και λίγο πριν τη νέα προγραμματισμένη συνάντηση, ψηφίζει διάταξη που θέτει εκτός Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα τους εργαζόμενους στην ΑΑΔΕ.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι…

Οι παραπάνω προτάσεις – σκέψεις είναι ενδεικτικές αυτών που πιστεύουμε ότι μπορούμε άμεσα να κάνουμε. Προφανώς και θα υιοθετήσουμε και άλλες, ίσως πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές προτάσεις που θα τεθούν στο τραπέζι, είτε από παρατάξεις, είτε από συναδέλφους που επιθυμούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια.

Το βέβαιο όμως είναι ότι εργαλεία και μέσα για να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε αυτονόητα δικαιώματα υπάρχουν. Αυτό που είναι ζητούμενο είναι η βούληση των συνδικαλιστικών ηγεσιών να συγκρουστούν με την κατάσταση που διαμορφώνεται και να υπερασπιστούν τους εργαζόμενους.

    

Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών

Για να τυπώσετε το κείμενο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ