Τετάρτη
24 / 04 / 2024
9 Νέα Άρθρα

ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΚΙ

Η ΑΣΚΙ από την πρώτη στιγμή έθεσε τόσο δημόσια, όσο και στις συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων της Ομοσπονδίας (όταν άλλοι σιωπούσαν) το ζήτημα του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ και των εκεί δρομολογούμενων εξελίξεων. Απαίτησε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια, ενημέρωση των συναδέλφων και λήψη, με δημοκρατικές διαδικασίες, των όποιων αποφάσεων.

Αυτό όμως που συνάντησε ήταν μια συντονισμένη προσπάθεια αποσιώπησης του θέματος και δημιουργίας ενός πέπλου συγκάλυψης των εξελίξεων γύρω απ’ το ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ. Η Ομοσπονδία δήλωνε αναρμόδια (!!!!), οι παρατάξεις αρνούνταν να τοποθετηθούν δημόσια (λες και δεν τους αφορούσε το θέμα) ενώ η διοίκηση του δήθεν ανεξάρτητου ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ προχωρούσε ανενόχλητη το έργο της, επιδιώκοντας τη δημιουργία τετελεσμένων.

Η δημόσια ανακοίνωση της ΑΣΚΙ (11.4.17), τα ερωτήματα που έθεσε και η μεγάλη απήχηση που αυτή είχε στην πλειοψηφία των συναδέλφων, ανάγκασε το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων να τοποθετηθούν. Όχι όμως επί της ουσίας και επί του περιεχομένου των ερωτημάτων που έθεσε. Αντίθετα με σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις (λες και ο συγγραφέας αυτών ήταν ο ίδιος) επέλεξαν να επιτεθούν στην ΑΣΚΙ, επικαλούμενοι ανακρίβειες, επιχειρώντας να διαστρεβλώσουν τις θέσεις της και φυσικά αποφεύγοντας την ουσία της υπόθεσης.

Η ΑΣΚΙ όμως δεν θα κάνει εκπτώσεις στις θέσεις και τις αξίες της. Ούτε φυσικά θα υποκύψει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα επιλέξει να ψαρέψει και να αναζητήσει συνδικαλιστικά οφέλη στην ανασφάλεια και τις αγωνίες των συναδέλφων. Δεν θα νομιμοποιήσει στην πράξη πολιτικές οι οποίες έχουν στόχο τη διάλυση της δημόσιας υγείας και την είσοδο απ’ το παράθυρο (αν όχι απ’ την πόρτα) της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η ΑΣΚΙ δεν θα επιτρέψει, στο βαθμό τουλάχιστον που της αντιστοιχεί, τη μετατροπή των σωματείων μας σε ασφαλιστικές εταιρείες ή σε μεσάζοντες ιδιωτικών συμφερόντων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί από αυτούς που σήμερα υπερασπίζονται το ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ, μας καλούν να απευθυνθούμε σε ασφαλιστικές εταιρείες και για τη νομική μας κάλυψη εν ώρα υπηρεσίας ή να δώσουμε νέες εισφορές για επιπλέον (;;) εφάπαξ ή επικουρική σύνταξη κλπ.

Η ΑΣΚΙ δεν θα αποδεχτεί την υιοθέτηση ακραίων πολιτικών που στον πυρήνα τους βρίσκεται η αντίληψη ότι δικαίωμα στην υγεία έχουν μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Δεν θα προσυπογράψει την παραπέρα υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, ούτε θα αυτοχειριαστεί υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων για στήριξη και αναβάθμιση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Όσοι προσπαθούν να εμφανίσουν τα επαγγελματικά ταμεία ως απαραίτητο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης και ως δήθεν ανάχωμα στην επέλαση της ιδιωτικής ασφάλισης, έχουν στην ουσία ενδώσει στη νεοφιλελεύθερη λογική του ‘’όλα να γίνουν ιδιωτικά’’, έχουν υιοθετήσει την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει υγεία για όλους τους πολίτες, έχουν αποδεχτεί το δόγμα ότι ‘’όποιος πληρώνει έχει ασφάλιση’’. Οδηγούν με αυτές τις επιλογές τους το Δημόσιο Σύστημα στην ολική κατάρρευση, ορθώνοντας ταυτόχρονα επιπλέον εμπόδια στην προσπάθεια ανακοπής της επελαύνουσας τα τελευταία χρόνια μνημονιακής πολιτικής.  

Επιμένοντας στη θέση που ως παράταξη υπηρετήσαμε εδώ και χρόνια, ότι η χρηματοδότηση οποιασδήποτε επιπλέον παροχής πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο και αποτέλεσμα διεκδίκησης απ’ τον εργοδότη, να αφορά το σύνολο των συναδέλφων και φυσικά να μην απαιτείται η οικονομική εισφορά των εργαζομένων και απευθυνόμενοι προς τους συναδέλφους:

  1. Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα προωθούμενα σχέδια για τη δημιουργία του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ και τον εξαναγκασμό των συναδέλφων να πληρώσουν ξανά από την τσέπη τους για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή τους κάλυψη.
  2. Καταδικάζουμε για άλλη μια φορά τις αδιαφανείς διαδικασίες ίδρυσης του συγκεκριμένου ταμείου και τη συντονισμένη προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και εκβιαστικών καταστάσεων για τους εργαζόμενους.
  3. Καθιστούμε σαφές ότι η ΑΣΚΙ δεν στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία εκτός των άλλων στερείται και της (σε κάθε περίπτωση) αναγκαίας συνδικαλιστικής νομιμοποίησης.
  4. Τα μέλη της ΑΣΚΙ που (υπό το προηγούμενο καθεστώς) εκλέχθηκαν στη διοίκηση του ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ, καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία άμεσης παραίτησης από τη διοίκηση του Ταμείου. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή τους, δεν συνάδει με την ιδιότητα του μέλους της παράταξής μας και ταυτόχρονα καθίσταται σαφές ότι οι όποιες τοποθετήσεις τους είναι προσωπικές και δεν εκφράζουν την ΑΣΚΙ.
  5. Ξεκαθαρίζουμε ότι η ΑΣΚΙ θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία για την διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου (αποθεματικά που ανήκουν στο σύνολο των συναδέλφων) και δεν θα επιτρέψει αυτά να γίνουν προίκα στα σχέδια κανενός.
  6. Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα όσων ψαρεύουν πελάτες (θέτοντας μάλιστα και αυθαίρετες καταληκτικές ημερομηνίες). Με όπλο μας την ενότητα και την αλληλεγγύη να ενισχύσουμε δομές που πραγματικά έχουν στόχο την στήριξη των συναδέλφων (όπως το Ταμείο Αλληλοβοηθείας) και όχι τη δημιουργία πελατολογίου για τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΥΓ. Όσον αφορά τις ’’συμβουλές’’ – ‘’συστάσεις’’ κατά στελεχών της παράταξής μας, προκειμένου να σταματήσουν να γράφουν πράγματα που ενοχλούν (όπως χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε) ή που δημιουργούν εμπόδια στην εξέλιξη των σχεδίων τους, τους λέμε ότι απλά χάνουν το χρόνο τους. Η μεταφορά απειλητικών μηνυμάτων, πέραν της ποιότητας όσων μετέρχονται αυτές τις πρακτικές νύχτας και παρακράτους, δείχνουν σίγουρα την αγωνία τους και το γεγονός ότι μάλλον τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζαν….

Αθήνα, 10.5.17

Για να τυπώσετε την Ανακοίνωση ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ