Νέα ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών

Στυλ Γραμμάτων
  • ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΑ
  • ΠΡΟΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ Helvetica Segoe Georgia Times

altΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΡΩΤΗΣΗ:

«Στο δρόμο» παραμένουν εκατοντάδες καθαρίστριες των εφοριών της χώρας.Επιτακτική ανάγκη άμεσης επίλυσης του θέματος.

Οι 300 περίπου καθαρίστριες των εφοριών και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες απασχολούνταν με συμβάσεις έργου τετράωρης απασχόλησης και λάμβαναν μισθούς πείνας, ύψους 325 ευρώ παραμένουν μετέωρες ακόμα και μετά την ψήφιση σχετικής τροπολογίας (Ν. 4152/2013, άρθρο 23) και την ύπαρξη σχετικής δικαστικής απόφασης (υπ΄ αριθμ. 32-2014 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).

Οι καθαρίστριες αυτές – στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες μεγάλης ηλικίας και με αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις- εργάζονταν κάτω από συνθήκες κυριολεκτικά τριτοκοσμικές. Οι εργαζόμενες αυτές δούλευαν αδιαλείπτως επί χρόνια σε ομηρία και υπό καθεστώς συνεχούς ανασφάλειας, καθώς αναγκάζονταν να υπογράφουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, οι οποίες είχαν εξαιρετικά περιορισμένη χρονική διάρκεια. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι συμβάσεις αυτές διαρκούσαν μόλις ένα μήνα! Στο περιεχόμενό τους αναφέρονταν μάλιστα ρητά ότι οι εργαζόμενες δεν δικαιούνταν κανονική άδεια, γονική άδεια καθώς επίσης και δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα). Όσο δε για το ύψος της αμοιβής τους αυτό έφτανε , όπως προείπαμε, τα 325 ευρώ καθαρά το μήνα, ποσό μικρότερο και από το εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα ανεργίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών δηλαδή που κυνικά και απροκάλυπτα, καταπατά εδώ και χρόνια τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των καθαριστριών παραμένει αδιάφορο ακόμα και σε νόμους που ψήφισε η πολιτική του ηγεσία καθώς και σε δικαστικές αποφάσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει ακόμα απάντηση στη σχετική ερώτηση με αριθμ. 5716/10-1-2013 που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή, έχει υπάρξει ψήφιση σχετικής τροπολογίας (ΦΕΚ Α 103-2013, ν. 4151/2013, άρθρο 23), η οποία παραμένει ανεφάρμοστη αν και συνιστά νόμο του κράτους.

Επειδή, έχει υπάρξει ακόμα και δικαστική δικαίωση αυτών των εργαζόμενων (υπ΄ αριθμ. 32-2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).

Επειδή αποτελεί θέμα επιβίωσης για τις εν λόγω καθαρίστριες των εφοριών το να συνεχίσουν να εργάζονται.

Επειδή οι καθαρίστριες στις εφορίες έχουν περιέλθει σε απόγνωση.

Επειδή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καταπατά βάναυσα τις εργασιακές σχέσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να συνεχίσουν να εργάζονται οι εν λόγω καθαρίστριες των εφοριών και των λοιπών υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών;

2) Σκοπεύουν να τερματίσουν άμεσα αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, μετατρέποντας τις συμβάσεις έργου των καθαριστριών στις εφορίες σε αορίστου χρόνου και ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουν στο μεσοδιάστημα ώστε να αυξηθεί σημαντικά η εξευτελιστικά χαμηλή αμοιβή τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Μητρόπουλος Αλέξης

Τσουκαλάς Δημήτρης

17/2/2014